Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Избирателната активност е близка до тази на изборите през 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Избирателната активност на местните избори е близка до тази от първия тур на местните избори през 2019 година, показва паралелното преброяване на 100% на "Галъп интернешънъл болкан".

"Официалните данни за Видин на първи тур през 2019-а са били 38.92, но трябва да отбележа естествено, че има и разминаване между данните, които представя ЦИК и изследванията, които са прогнозни на "Галъп интернешънъл болкан" и на социологическите агенции като цяло. Но, към момента си личи, че все пак избирателната активност е останала на нивото от предходните избори, което пък показва, че в не една община това нещо се наблюдава, понеже правим екзитполове в няколко общини, в Благоевград също избирателната активност запазва така примерно едно високо и устойчиво ниво. В Кърджали също, във Варна дори имаме така малко по- висока избирателна активност, т.е. в някои от по- малките общини съм забелязал, че избирателната активност стои по- устойчива отколкото в по- големите общини. Което го отдавам и на факта, че колкото по- малка е общността, толкова повече хората са ангажирани с нея", коментира Светлин Тачев, политолог в "Галъп интернешънъл болкан", агенцията, с която БНР си сътрудничи в тези избори.

Изборите за местна власт са и най-близко до хората. Забелязва се устойчивост в активността в изборите за местната власт.

Скандалът с машините за гласуване от една страна се очакваше да демотивира хората да се откажат гласуват, но това мобилизира много хора да излязат и да гласуват:

Светлин Тачев"Като тук по-скоро мога да говоря за мобилизация на електорати, каквито са примерно на Продължаваме промяната - Демократична България. Разбира се това е хипотеза, защото нямам данните, с които да работя, за да видя дали ги е мобилизирало точно това нещо. Но ми се струва, че за тях примерно действаше мобилизиращо, вероятно за други е действало демобилизиращо, но въпреки всичко ми се струва, че може би има някакъв баланс."

За Враца и Монтана, въпреки, че агенцията не прави екзитпол в тези градове, това се едни от местата, в които ГЕРБ има доминация. Това се ветерани кметове на ГЕРБ, които получават за пореден път пълната подкрепа на местното общество. Във Видин ситуацията е по-различна от гледна точка на партийното оцветяване, а и в общината ще има балотаж.

"Местната коалиция СДС е различна спрямо другите места, поне аз като наблюдател, примерно в повечето общини ГЕРБ, БСП и примерно Продължаваме промяната и после БСП са водещи. В случая тази коалиция при вас играе много алтернативна роля, нещо различно и тя, поне според паралелното ни преброяване на 100 процента към момента е първа политическа сила в Общинския съвет. Следвана от ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България. Разбира се, тепърва ще видим какво ще се случи на балотажа, като това ще е поредният балотаж в страната, който ще е много интересен и ще го следим", допълни Светлин Тачев.

В местните избори всеки глас е от значение и колкото по-малко хора има в една община, толкова тежестта на всеки глас е по-голяма. И това важи не само за балотажа във Видин, но и за балотажите в цялата страна.

Ако на тези избори имаме висок праг на недействителни гласове трябва да се направи задълбочен анализ на институциите, за да не се оставят усещания, че това се дължи на неща различни от демократичния процес и гражданите да не загубят доверието в избирателния процес, допълни политологът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45