Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пестим или да харчим през 2024-та?

Снимка: Радио Видин

Вероятно всеки човек си е задавал въпросът "Как да се науча да пестя пари?". В днешното ежедневие, изпълнено с множество разходи, обикновено парите никога не стигат. Не можем да направим желаната екскурзия до мечтана дестинация, не ни достигат пари да купим нещо за себе си, което отдавна искаме, да посрещнем непредвиден и неочакван разход. Затова би било чудесно да имаме малко заделени средства, с които да си помогнем при нужда. Как да го направим? Най-трудното при пестенето, както при почти всяко едно нещо е започването. Нужно ни е малко време и търпение, за да се свикне с малките неща, които ни помагат да пестим. И така, след като свикнем с идеята и започнем да я прилагаме, в един момент ще можем лесно да си отговорим и на въпроса как да спестим пари. Знаейки колко харчим и колко печелим, може да се опитаме да си създадем навик да отделяме част от това, което печелим. Ако можем да отделим повече ще е по-добре, разбира се. Ако не можем да отделим нищо отново трябва да премислим кое да ограничим, за да разберем колко бюджет имаме за спестяване. В началото на всяка нова година, всеки човек има различни приоритети и преследва различни цели. Така че всеки преценява кое е на преден план и да започне да пести най-много за него. Има ли достатъчно пари в джоба на българина и каква ще е 2024 година - за пестене или за харчене?

Българинът е свикнал да спестява средства за черни дни, но всъщност спестяванията са пари, които спят. Според Георги Захариев, основател на Финансова академия, сега е времето да мислим повече за бъдещето, да инвестираме и така парите ще започнат да работят за нас. Ако рискуваме, нека да е толкова, колкото можем да си позволим, без да изключваме вероятността и да загубим - така коментира за БНР ситуацията в момента Георги Захариев:

"Като един обикновен консуматор, аз съм напълно наясно, че нещата изглеждат все още мътни, но мътното не задължително е лошо. Аз препоръчвам на хората да бъдат умерени оптимисти, но естествено това да не граничи с глупост и да не вярват на всяко нещо, което чуят и да не вярват на всяка една добра новина до край. Бих препоръчал да гледаме с умерен оптимизъм към 2924-та година и да търсим възможности, защото мътното време създава страхотни възможности. През миналата 2023-та година над 15 000 души преминаха обучение във Финансова академия, като за сравнение през 2022 те бях 8000. Не можем все още да обхванем цяла България въпреки, че темата трябва да бъде и в учебниците за първи клас, за 6 и 7-ми, 10-ти и 12-ти и след това в университета, тъй като пари използваме през цялото време, но интересът, който виждаме е буквално двоен за една година. Темата е доста фундаментална и малко по малко интересът ще става все по-голям. Вече лошите времена са зад гърба ни и една не малка част от населението започва да осъзнава, че трябва да мисли за бъдещето, а не за това как да си подсигури основния минимум."

Според Георги Захариев за инвеститорите като цяло 2023-та беше добра. По думите му, хората без достатъчно доходи изпаднаха в допълнителни затруднения от инфлацията, но тя вече влиза в по-нормални граници. Въпреки предизвикателствата и изпитанията, има достатъчно пари в джоба на европееца, на българина, на американеца и те продължават да ги харчат.

"Ако говорим за България, за българската финансова култура, ние сме все още на едно ниво, в което тепърва започваме да разработваме интерес към тази тема и в тази връзка в България имотите са до голяма степен един от основните фактори в инвестирането. те ще продължат да бъдат такъв, тъй като хората знаят имотите и това е познатата за тях тема. вече имаме една зародена средна класа, която се интересува от инвестиране в различни класове активи и тя най-вероятно ще забогатява във времето. Аз очаквам да няма много големи сътресения тази година, защото ние успяхме като че ли да минем покрай торнадото с високите лихвени проценти и няма очаквания БНБ да ги повиши толкова драстично, колкото Европейската централна банка." - обясни Георги Захариев, основател на Финансова академия.

Да пестим или да харчим през 2024-та? Потърсихме икономиста от Института по пазарна икономика Адриян Николов.

"Като цяло винаги говоренето на ниво държава или всички българи, трябва да идва с много големи резервации, тъй като всички домакински бюджети са различни и всеки един има уникални предизвикателства и уникални особености с уникална динамика. Едно число от преди няколко дни, от едно изследване на "Тренд" поставя в хубав контекст този разговор. То е, че 73% или почти 3/4 от българските домакинства не могат да спестяват, което означава, че почти 3/4 от българите в страната живеят от заплата до заплата. При тях не седи избора да харчи ли повече, да спестява или да не спестява, тъй като не разполагат с възможността да спестяват изобщо."

Ще продължи ли като цяло да се отваря ножицата между бедни и богати и през тази година - това попитахме още икономиста Адриян Николов.

"На този етап изглежда, че няма целенасочени усилия, било то държавни или от страна на бизнеса, доколкото той би могъл да има такива, към затваряне на социалното неравенство от доходите в България. Имаше едно доста сериозно свиване на общо доходно неравенство 2022-2023 година. Тъй като имаше увеличение на пенсиите и това увеличение на доходите на едно традиционно по-бедно население, като пенсионерите, доведе до едно временно свиване на неравенството в страната, но много по-бързата динамика на заплатите е заключена във водещите сектори." - подчерта Адриян Николов.

Попитахме видинчани усещат ли финансово спокойствие в началото на годината. 

"Някъде хората може и да харчат, но ние във Видин едва ли. Тук не вижда икономика и след COVID-19 и преди това. Така са при нас нещата, какво да пестим? Стандартът на живот на член от семейството отдавна е доста над минималната работна заплата ... След празниците и вода и ток казват, че са нагоре, но ще се борим и няма да се даваме. те повишават всичко, така че ми се струва, че държим едно ниво." - коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00