Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Снимка: Колаж Радио Видин

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните идеи за успешен бизнес не се раждат изведнъж, а всяка идея е напразно родена и обречена на неуспех, ако липсва обратната връзка и контакти с други предприемачи. Точно на това се дължи до голяма степен и еволюцията - от поколение на поколение хората развиват своите знания благодарение на опита на предците и съмишлениците си. Така е и в бизнеса и особено в началото. Успешният предприемач трябва да има вродени и придобити мениджърски умения, сред които са работата в екип, презентационни умения и способността да ентусиазира непознати хора. Колко важни са контактите между бизнес партньорите и подават ли си ръка предприемачите от Северозапада? 

Виктор Василев от Вършец е предприемач, който преди осем години заедно със семейството си решава да се върне в родния си град и развива дейност като хотелиер, освен основната си специалност "Софтуерна разработка и дигитален маркетинг". Той е и създател на Фейсбук групата Бизнес клуб "Северозапад". Целта на групата е да свърже хората, които стартират бизнес или се занимават с такъв в Северозападния регион, както и обмяна на опит, добри практики, съвети, търсене на съдружници и кандидатстване по програми. Групата има за цел да сплоти общността в региона, с общата цел за по-добро развитие за Северозапада чрез общи усилия. 

"Преди около осем години със съпругата ми решихме да се занимаваме допълнително и с хотелиерство и се завърнахме в Северозапада. Едни от основните проблеми, които виждам тук са свързани с липсата на комуникация между бизнесите. Многократно сме се опитвали да направим някаква връзка с другите бизнеси и да работим заедно, но не се получаваше и може би затова се породи и идеята да инициирам тази група. Реално погледнато бизнесът страда и се вижда много добре, че Северозападът е изостанал значително от другата част на страната. Самите данни на Европейския съюз показват това. Едно обикновено търсене в интернет на някакъв бизнес показва, че много малко от бизнесите в Северозапада са позиционирани в интернет. Това означава, че вие трябва да се допитате до някой познат, ако имате такъв, за да намерите бизнеса, който ви трябва."

Според Виктор Василев бизнесът продължава да е основен двигател и инициатор на промени. Регионът, в който живее даден човек не може да е определящ фактор за развитието на определена дейност, при наличието на съвременните методи за комуникация и модерни технологии.

"Искрено се надявам след по-малко от 10 години Северозападът да се изравни с другата част на България. Идеята на групата и това, което могат да направят хората в нея е от една страна да представят бизнеса си, а от друга гледна точка да създадат бизнес партньорства и да си създадат бизнес партньори. Надявам се позитивните коментари да са повече и по това, което наблюдаваме е, че имаме вече повече от 1500 членове за три дни" - допълни Виктор Василев.

Защо е важно предприемачите в даден регион на страната да си подават ръка и да си сътрудничат? Потърсихме Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

"Нещата трябва да са свързани, защото може да не плащаш вече научени уроци и скъпо платени, стига да участваш в някаква мрежа, да ги научиш, да има някакви форуми, в които да участваш и да можеш да чуеш тези споделени истории. За съжаление в България няма национална мрежа от местни центрове за бизнес развитие, особено в селските територии и това е голям дефицит. Надявам се правителството да осъзнае смисъл от създаването на подобна мрежа, защото тогава ще има места, освен във Фейсбук, както колегата е направил, а и чисто физически места, на които не само да си споделите научените уроци, а и да има някой, който да ви посъветва как да продължите напред, как да приложите този опит, кой може да ви подкрепи, да намерите финансиране, ментор. Не трябва да се търси само начин да направите първата стъпка, а и как да продължите успешно напред." 

Според Елеонора Негулова има много празни ниши за бизнеса в Северозапада, които все още не са заети.

"Всичко зависи от това човек каква бизнес идея ще реши да преследва и да поеме икономическата отговорност. Има много възможности за бизнес. Преди да започне човек, обаче трябва да направи много добър анализ на риска и да прецени има ли човешки ресурси за този вид бизнес. Някои бизнеси са свързани с повече технологии и там човешкият фактор не е проблем. Всичките тези елементи на бизнес развитието са част от ограмотяването на предприемачите и затова не трябва да тръгва само с гол ентусиазъм и желание, а се ограмотявайте за това какво представлява предприемачеството."

Александър Миков от Видин е млад предприемач, който заедно със семейството си имат бизнес в сферата на винопроизводството и търговията с вино. Той казва, че в нашия винен Северозападен район започват все повече и повече да се развиват винарските изби, да се раждат нови, конкуренцията става все по-сериозна, което взаимно ни прави по-силни, кара ни да измисляме нови и различни продукти, да се стараем повече, да сме по-различни от другите. Самият факт, че всичко това се случва в този край е показно колко сме упорити и колко много искаме нещата да се случат тук. 

"В момента наследявам бизнес за производство на алкохол, като предимно произвеждаме вино. Това е фамилна черта, тъй като дядо ми е със същата професия, но е завършил в СССР и е работил дълги години в избата до село Рабиша. През 2007 година баща ми създаде предприятие за производство на вино. Ние сме малка изба, около 4-5 души сме. Избата ни е семейна, развиваме я, но не държим да продадем виното на целия свят. Всяко производство е специфично. Човек, ако се отдаде на нещо, ако го изучи, ако го прави с желание, нещата се случват. В нашия регион не мога да кажа, че фирмите си помагат много една на друга, тъй като доста от тях са в затруднено положение. Всеки се е свил и гледа само себе си, за съжаление" - обясни Александър Миков.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11