Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

До края на април ще бъде отворено за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин, съобщиха за Радио ВИДИН от фирмата изпълнител. Най-късно на 4 април, четвъртък, ще започне полагането на маркировката и поставянето на ограничители на велоалеята. 


Великденски надбавки за всички пенсионери под линията на бедност предлагат от ГЕРБ-СДС и ДПС. Искането е внесено чрез проект за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за отпускане на еднократни суми от 75 лева преди празника. Това ще струва 40 милиона лева, посочи председателят на Комисията по социална политика Деница Сачева. От двете формации отрекоха това да е предизборна инициатива.

Над 100 200 са новите пенсионери през 2023 година и броят им нараства с 2 600 спрямо година по-рано. Лични пенсии за осигурителен стаж са отпуснати на 51 600 души, като броят им намалява с 1 300. В същото време се увеличава с 10% броят на пенсионерите с непълен стаж, като всеки четвърти нов пенсионер не е разполагал с изисквания по закон.

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Африканска чума по свинете. Данните станаха ясни по време на проведеното в държавната администрация заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, след потвърден случай на заразата в област Пловдив, съобщават от областната администрация. 


Събраха на заседание в областна администрация във Враца членовете на областната епизоотична комисияФорумът беше председателстван от губернатора на Враца Надя Донкинска. Повод за спешната среща беше тревожната обстановка в страната, свързана със случаи на Африканска чума по свинете.


На 23 юни в община Борован ще избират отново общински съветници след скандалния случай, станал известен като"бачи Цено".  Новият избор е насрочен с президентски указ, публикуван в днешния Държавен вестник.


От 3 април ще започне поетапно спиране на отоплението, съобщава Топлофикация Враца. Дружеството ще се съобрази и с дългосрочната прогноза на времето за следващите 10 дни. При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено до посочена от тях дата. За тази цел е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост и подадено заявление в дружеството или изрично писмо от ръководител на учреждение в самостоятелна абонатна станция. След приключване на отоплителния сезон за абонати на прогнозни начисления ще започне кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2023 г. - 30 април 2024 година.


Изпълнението на проект „Грижа в дома в община Видин“ се удължава с още 6 месеца, считано от 19 февруари до 17 септември 2024 година. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е 2 306 051 лева.


От 5:00 часа на 15 април 2024 г. (понеделник) Община Мездра въвежда в експлоатация автоматизирана система за почасово платено паркиране на пътни превозни средства (ППС) в един от централните участъци от ул. „Христо Ботев“ в гр. Мездра, съобщават от местната управа. Зоната за платено паркиране обхваща участъка от кръговото при кръстовището с ул. „Марин Дринов“ до паркинга между административната сграда на Община Мездра и жп гара Мездра (от двете страни на „Алеята на кестените“).


Пейките на градския плаж "Баба Вида" във Видин са в лошо състояние - без боя, изпочупени, без дъски за сядане. Освен че това е любимото място на видинчани, тук идват и много гости на града, за да се насладят на гледката към крепостта и към реката. От областната администрация във Видин, която отговаря за крайбрежната зона съобщиха, че предстои обновяване на района. 


Стартира традиционната кампанията "Време за приказка" в Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Събитието е част от деветнадесетия Маратон на четенето, организиран ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация.


Първият паметник на НАТО у нас, намиращ се в монтанското село Превала, навърши 20 години. Монументът е изработен от Серго Дереджиян и е открит на тази дата през 2004 г. Румяна Праматарова, съпруга на покойния строителен инженер, коментира за Радио ВИДИН, че той е искал да остави послание на поколенията да вярват в свободата и демокрацията.


Литературен клуб "Христо Ботев" и библиотеката при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра организират премиера на поетичната книга "Българка съм" на Дарина ЦветковаИзявата ще бъде на 4 април, четвъртък, от 17:00 часа в читалнята на библиотеката.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39