Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

Кметът Людмила Димитрова: Борим се за по-хубавото на селото

18
Снимка: радио ВидинНа 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да научават нови и любопитни факти за живота, за обществото като цяло. 

Читалището продължава активно да работи, хората се включват в социалния живот, а кметицата не спира да изненадва своите съселяни с нови идеи и редица дейности и събития. Неуморно се движи, обгрижва хората, разговаря с тях, помага им с превоз, с покупки.  Затова местните хора я уважават и я обичат.  
Най-новото културно събитие е лятното кино, в което се прожектират стари български филми. Жителите в Тошевци са се отличавали със своя борбен и свободолюбив дух, селото дало на обществото много будни хора. От тук е родът на Петър Младенов, външен министър, заемал този пост в продължение на 18 години от 1971 - 1989, държавен глава на България след отстраняването на Тодор Живков  От селото са излезли много дипломати, известни лекари, юристи. 

В миналото населението на Тошевци е достигало до 2500, но с времето намалява. В момента са около 90 души, през лятото идват повече. 

Кметът Людмила Петрова - Димитрова е на тази длъжност от 2019 година, преди това е работила в чужбина, в Гърция. Коренячка е, от рода на Младеновите, учила е в местното училище. 

Когато става кметски наместник, започва да организира празници, банкети, срещи, засилва се социална комуникация. Миналата есен правили конкурс на лютеницата. "Става весело и приятно. Живнаха хората", казва Людмила Петрова-Димитрова:


"Борим се за по-хубавото на селото, спокойно е и сме с хубави хора. Аз съм кореняк- тошевчанин... Нямаме проблеми, защото имаме комуникация с общината и с хората, с читалището, правим различни неща, свързани с духовното. Започнаха да се събират хората на празници, правим ръчно изработени неща, да създадем радост и настроение... Лятно кино имаме от миналото лято, сега може би от юни пак ще го имаме, имаме си мултимедия, от читалището. Ние си го пускаме, сега две баби ушиха екран от чаршафи и гледаме стари български филми и после си друсваме едно хорце... Купуват се и къщи от по-млади хора, през лятото си идват и майките и децата, харесва им да си бъдат в Тошевци... В селото има и стари чешми, които се възстановяват, например Стублата... Каквото и да ни потрябва - Общината ни помага. Правят насипване на улиците и се поддържа... Развива се добре социалната ни дейност, имаме лични асистенти, Топъл обяд, почистваме селото с помощта на община Грамада... В Грамада има личен лекар и аптека. Тук идва и подвижна аптека... Водопрводната мрежа, уличната мрежа, поддържане и асфалтиране - това е в правомощията на община Грамада... Когато и да ми се обадят хората, винаги ще получат адекватна помощ", казва кметицата.


Тони Вътков е един от будните хора в Тошевци, той възстановява и поддържа чешмите в селото и край селото, направил е и карта с чешмите, освен това е съставил списък на стари български думи, характерни за говора на село Тошевци и ги показва на своите съселяни, за да добавят подобни изрази и думи, и така да се обогати списъкът, обяснява Людмила Петрова- Димитрова.

В селото се забелязва възвръщане към традициите, хората искат да се говори за българската история, за българския фолклор - песенен и танцов. 

В читалището ни посрещат хора от селото, събрали са се, за да си поговорят с нас. Това са Мария, Ваня Гергова, новият библиотекар, който ни показва написаната от Димитър Марков на пишеща машина "Записки по историята на село Тошевци", председателя на пенсионерския клуб Данчо Доков и още няколко жени, които споделят това, което ги вълнува.  Мария не е местна, живее в Тошевци от 18 години, идва тук след пенсионирането си, но селото й харесва: 


"Спокойно се живее, добре е, но повечето са самотни хората и повечето са жени. Имаме си и транспорт, това е хубаво... Хората са добри, но останаха малко... Бих искала малко да се посъживи селото... Аз съм на 77 години, щом имаме магазин и кръчма, значи сме добре, всеки понеделник, сряда и петък се събираме. Искаме да направим етнографски кът. На последните избори гласувахме 115 души. Проблем  на селото е старият водопровод, не са подменяни тръбите, често стават аварии... Водата не може да се пие. За мен е проблем да си доставя вода за пиене. Хората пият каквато и да е вода, но това не е работа..."

Ваня Гергова е от село Тошевци, родовите й корени са от тук, това е любимото й родно място, тя е историк, работила е във видинско училище като учител по история, днес живее във Видин, разказва ни историята на селото, родовете и легендите...   

"Смяга се, че името на Тошевци идва от местния бей Урбаба, създател на селото. Установих, че датира от 15 век, но има следи от римско време. Тук са загинали 6 партизани, а трима от тях носят името Тошо, Тодор, и оттам тръгва днешното име на селото Тошевци..."

Повече - в прикачения звуков файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08