Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите се връщат в село Стубел

17
Снимка: радио Видин

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души. 
Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани. 
Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите сгради, останали в наследство от социализма, когато в селото е било пълно с хора и е кипял живот. По онова време е изградено голям читалищен салон, с 350 места, просторно и слънчево училище. Хората са строило къщи на два етажа за многолюдните си семейства. Във всеки двор са се отглеждали домашни животни. 
Тази година Община Монтана отпуска средства за ремонт на покрива на кметството, който е 800 кв.м., в размер на 100 хиляди лева. 

Емилия Йорданова навлиза в своя пети мандат, от 2007 година е застъпила на тази длъжност. Дошла е в Стубел като снаха през 1988 година. Помни селото в какъв вид е било и го сравнява със сегашното състояние. Вече над 16 години като кмет, тя се грижи за населеното място - за сграден фонд, жители, култура и традиции. Засилване интереса към селото - това се наблюдава днес, което е обнадеждаващо, посочва кметът. 
В село Стубел с помощта на Община Монтана се опитват да поддържат сградите в добър вид, но това е труден процес, добавя още Емилия Йорданова:
"В годините нещата се променяха, но селата, по мое виждане, трудно се развиват. Все по-малко хора остават, които биха взели нещата в свои ръце... Коронавирусът ни помогна - хората се връщат към селата, закупиха се доста къщи в Стубел... Стубел е голямо село, сградите, които са построени, са с олимпийски размери... Сега ще боядисаме фасадата отвън на кметството... Колкото и пари да се влеят, те просто не личат. Миналата година насипахме две улици... Трябва да се окоси, да се кастрят дървета, вече нямаме кални улици, но това не е достатъчно. Хората искат по-добра инфраструктура... Животни почти не се гледат днес и затова ни е по-трудно да почистваме улиците. Имаме около 50 дечица, които пътуват до Монтана. До скоро имахме детска градина... Имам около 10 млади семейства с малки деца. Всички пътуват до Монтана и работят, нямам безработни хора... Има млади семейства, които имат местен бизнес, отглеждат шафран, брашнен червей, кози, овце, има люпилня, кокошки за снасяне на яйца, произвеждат ракия и вино, цветя и зеленчуци, развиваме дейност. Това много ме радва, но това не се подпомага от държавата."

В Стубел ще се продължи с подобряването на инфраструктурата. Това е важно за нормалното предвижване и удобство на хората. Но има още един проблем - съхраняването на сградата на училището, която е била стабилна и просторна, а днес е изоставена, казва Емилия  Йорданова:

"Училището ни е в безобразно състояние. Закриха го 2008 година, беше в идеално състояние, изпочупи се... Много ме боли за това училище. Може да се вземе, но трябва да се използва с образователна цел, но нещата не са на местно ниво, а са на държавно ниво. Ето - нямаме право да правим проекти, тъй като Общината ги прави, но и по селата хората искат да им е хубаво. Аз заложих на това - да направя така, че сградите да не се срутят. "

В село Стубел се поддържа църквата "Свети свети  Козма и Дамян". Правят се два курбана - на 1 юли и на 1 ноември. И за покрива на църквата са необходими средства, защото има теч, добавя кметицата.  

И още какво предстои в село Стубел - какво организират кметството и читалището разказва Емилия Йорданова: 

"Имаме певческа група и се изявяваме по фестивали. На фестивала в Драгоево, Шуменско спечелихме награда за ястието "гньетени чушки". Опитваме се да наложим нашето от нашия край - и песни, и ястия. Предстои ни да участваме в Приморско във "Фолклорна плетеница". Взимаме и хора от селото, да се разнообразят хората. Ще правим "Пъстрина пее" на 10 август, на Кръстова гора ще ходим. Опитвам се да разнообразя живота на хората." 

Емилия Йорданова е възпитана от дете в уважение и почит към българските традиции и това дава отражение на днешната културно-масова дейност, която тя организира в селото. 

В село Стубел продължава да работи магазинът за размяна на дрехи и вещи - който има нещо, което не му трябва, го носи в магазина и може да си вземе друго, което му харесва. 

Мария Ангелова е библиотекар към читалището. Тя обожава работата си. Сега, през летния сезон, се работи най-вече с децата, които прекарват по-голяма част от времето си в читалището:

"Имаме над 100 читатели. Правим лятно училище в библиотеката, подготвяме деца за 1-ви клас. Капацитетът ни е голям, разполагаме с всичко и осигуряваме на децата необходимите книги и материали".

Повече - в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00