Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Снимка: Радио ВИДИН

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за работа в екип и ще научат как се планират природозащитни кампании и как се взаимодейства с институции. Днес и утре са първите срещи.

"За три месеца сме предвидили през летния сезон да се опитаме да предоставим възможност на млади хора от района на Вършец, на Монтана, а също сме поканили от Зверино младежи средношколци да се включат в така малко по-отблизо опознаване на природата, на нуждата от запазване и опазване на ценни видове, които абсолютно на територията на Природен парк "Врачански Балкан" и прилежащите са едно богатство, което всички мисля, че ценим много и целта ни всъщност е да ги запознаем конкретно и с лешоядните птици, тъй като това е нещо, което е много ценно за природата", каза Любомира Колчева- директор на фондация "Екообщност".

Завръщането на лешоядите в България се дължи на усилията на няколко природозащитни организации, към които "Екообщност" се присъедини от миналата година.

Фондация "Екообщност" работи по проект "Живот за брадатия лешояд" в партньорство с редица организации, включително и международни. Усилията на всички са насочени към възстановяването в България на брадатия лешояд. Той е символ на българската природа и опазването ѝ. 

"Възстановяването на този вид е една така доста сериозна инициатива. Преди да може да има условия за брадатия да бъде реинтродуциран, благодарение на птици, които ще бъдат осигурени от нашите партньори от чужбина, от Испания, всъщност трябва средата да е готова и средата да е готова това означава, че мястото, където ще бъде реинтродуциран видът в България трябва да бъде едно място, което е стабилно като хранителна база за него, да не е смущаващо като да кажем посещения от хора, които да приближават например мястото, което обитава" каза още Любомира Колчева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00