Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.


Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у нас - 477 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия - съответно 675 и 700 евро. В съседна Румъния най-ниското възнаграждение е 743 евро. На другия полюс с минимална заплата над 2000 евро освен Люксембург, са също Ирландия и Нидерландия - съответно 2146 и 2134 евро, и Белгия и Германия с над 2050 евро. В Полша е почти 1000 евро.


Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов разговор по управленски приоритети с ИТН. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов подчерта, че решението на "Възраждане" е емоционално и идеологическо, но е тяхно право. 


Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 милиона лева, подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инженер Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ.


282 блока са одобрени за саниране по втория етап в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщават от министерството на регионалното развитие и благоустройството. В списъка на одобрените проекти присъстват две жилищни сгради във Видин. 


В Мизия с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий - беше отбелязана 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в града и съседното село Крушовица. 



В Берковица обсъдиха изграждането на паркинг в планинската зона „Ком“. Това се случи по време на Oбществено обсъждане в заседателната зала на Общинската администрация - Берковица. В обсъждането участие взеха местни жители, еколози, представители на РИОСВ-Монтана, на местната власт и други заинтересовани страни. Присъстващите подкрепиха проекта и участваха активно в обсъждането, като изразиха своите мнения и предложения. Те подчертаха необходимостта от подобряване на инфраструктурата и улесняване на достъпа до туристическите маршрути. Кметът на Община Берковица Радослав Найденов, обяви, че всички събрани мнения и предложения ще бъдат внимателно анализирани и ще бъдат взети предвид при реализирането на проекта. 


Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора. 


За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът "Vintage Vehicles Vidin 2024" е част от културния календар на Община Видин ивсяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. 


От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа на майки с малки деца и колички, докато те избират книги. 

Олимпийски ден организират във видинското село Гъмзово. Инициативата е свързана с Олимпиадата, а идеята идва след като Тихомир Петков участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. 


Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. 


Държавен куклен театър – Видин  в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла "Червената шапчица" на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена "Охлюва". Драматизацията и режисурата са дело на Мая и Митко Димитрови, сценография и кукли - Елена Цонкова, композитор - Петко Т. Манчев. Участват актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев.


Село Ослен Криводол се подготвя за третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има свой приключенски дух, казва Невена Йовчева от организаторите. 
По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на лютеницата и хляба завладя видинското село Ясен

За втора поредна година на площада в село Ясен, жителите на селото събраха почитателите на истинската лютеница и хляба.   "Лютеницата и хлябът не са просто храна – те са част от всяко българско семейство, от спомените ни за детството и домашния уют.  Винаги в нашия регион са правили невероятна лютеница от местни продукти, а хляба винаги..

публикувано на 08.09.24 в 16:21

Стотици посетители събра Фестивала на Турлашката кухня в село Салаш

Стотици посетители от близо и далеч се събраха на първия кулинарен Фестивал на "Турлашката кухня и занаяти" .  Един ден в годината не е достатъчен, за да засвидетелстваме нашето внимание към всички вас, каза в приветственото си слово на откриването на фестивала кмета на Белоградчик  Боян Минков :  "Догодина ще честваме 100 години..

публикувано на 08.09.24 в 12:20

РИК във Враца с нови помещения

Районната избирателна комисия във Враца ще работи в нови, по-просторни помещения, докато организира и проведе предсрочните парламентарни избори за 51-о Народно събрание на 27 октомври, това стана ясно след среща между членовете на РИК и областният управител Николай Николов. Вместо да работи в подземията на областна администрация, както досега, членовете..

публикувано на 08.09.24 в 11:40

Възрастен мъж е в критично състояние след нападение на паркинг във Враца

Възрастен мъж е настанен в болница след нападение на паркинг във Враца. Инцидентът е станал снощи, около 21:30 часа, съобщина от Областната дирекция на МВР.  Жителка на областния град подала сигнал на спешния телефон 112, след като забелязала непознат възрастен мъж между паркираните автомобили. Смятайки го за крадец, жената го нападнала, нанасяйки му..

публикувано на 08.09.24 в 11:23

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в днес, от 19:00 часа, в деня на Рождество Богородично. "Голяма чест, много се радваме, щастливи сме, защото 8 септември е датата, избрана от предишния видински митрополит Дометиан за празник на град Берковица. Тогава е Рождество на пресвета Богородица и..

публикувано на 08.09.24 в 10:00

Строителството на ритейл парка край Враца може да започне до два месеца

До два месеца ще бъде направена първа копка на ритейл парка във Враца , съобщи кметът на общината Калин Каменов, според когото до дни инвеститорът ще внесе проекта за обекта и ще стартират останалите процедури. Новият търговски комплекс ще бъде изграден в пространството до съществуващите вече магазини на изхода към София в Източна промишлена зона...

публикувано на 08.09.24 в 08:42

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. Така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи за спасението на..

публикувано на 08.09.24 в 08:18