Лоша стопанска година- за зърнопроизводители и лозари

Лоша година отчитат зърнопроизводителите от Врачанско, до 500 килограма по-ниски са добивите от царевица и от слънчоглед. Необяснимо ниски са и изкупните цени, а това създава проблем при работата на земеделците. Това каза Румяна Ангелова, председател..

публикувано на 11.10.19 в 13:25

Й.Малджански, агроексперт: Нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!

На прага на новия политически сезон- и у нас, и в Евросъюза, и в навечерието на приемането на новата Обща селскостопанска политика, която сегашните евродепутати трябва да гласуват- своите виждания за това може ли земеделието у нас да бъде спасено и как..

публикувано на 18.09.19 в 15:35

Ветеринарен лекар за Африканската чума: "Не е приятно да убиваме "пациентите" си, но това е начинът"

Африканската чума завладява страната.... 33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните. Последният случай в Северозападния..

публикувано на 06.08.19 в 19:05

Ще спасят ли закъснелите мерки свиневъдния сектор

Африканската чума по свинете отново е основна тема в "Земята, която ни храни". Адекватни ли са реакциите, не са ли малко закъснели мерките и оттук насетне- накъде. Около тези въпроси се завърта предаването.  Санитарни зони ще бъдат образувани около..

публикувано на 30.07.19 в 19:05

Ветеринари, ловци и кметове с общи усилия за ограничаване на заразата при свинете

Проблемът с африканската чума по свинете придобива  застрашителни размери. Затова и темата продължава да е актуална. Кой как се справя и какви са мерките за неразпространение?  Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на..

публикувано на 23.07.19 в 21:00

Ще изчезне ли берковската ягода

Устойчив ръст в насажденията с малини отчитат от земеделското министерство. Кампанията по прибиране на сладките плодове е към края си. Отглеждането на ягоди и малини е сравнително добре развито в Берковския край, а Ивалин Цеков е в бранша от дълги..

публикувано на 17.07.19 в 14:35

Във Видин следят епизоотичната обстановка заради чумата по свинете

Спешни мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете предприема държавата. Ще бъдат стимулирани финансово ловците, за да отстрелват диви прасета, а по места властите ще се опитват да убедят хората по селата да не отглеждат прасета в..

публикувано на 09.07.19 в 19:05

Агрофитнес за здраве на духа и тялото

В "Земята, която ни храни" се срещаме с човек, за когото някогашният девиз "Здрав дух в здраво тяло" важи с пълна сила.  Страхил Тодоров е завършил Националната спортна академия и целият му трудов път минава под знака на спорта. 36..

обновено на 04.07.19 в 18:38
От с.Ясен символично започна жътвата във Видинско

Георги Рачев, климатолог: "Малка България може да изхрани 25 милиона души"

Жълт код за опасна жега обявиха синоптиците в началото на юли, а само преди две седмици бяхме свидетели на всекидневни интензивни валежи. С аномалии ли започна лятото на 2019 година и ще пострада ли зърното? С климатолога Георги Рачев разговаря..

публикувано на 02.07.19 в 19:45

Сусамът- "златото на фараоните"

В "Земята, която ни храни" ще говорим за едно растение, наричано "златото на фараоните”. Иван Попов е агроном от Видин, който обаче е привърженик на природното земеделие. Именно с идеята да си произвежда чиста храна, решава да опита да отглежда едно..

публикувано на 19.06.19 в 19:10