Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата..

публикувано на 16.06.20 в 19:50

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в..

публикувано на 16.06.20 в 16:45

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков - лозар и винар.  Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в..

публикувано на 10.06.20 в 19:25

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и..

публикувано на 03.06.20 в 14:50

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Мездренски домати по софийските трапези

В началото на извънредното положение, когато бяха затворени общинските пазари, зеленчукопроизводители от Видин излязоха с отворено писмо, в което настояваха да им се разреши на определени места, при спазване на изискванията, да продават ранните си..

публикувано на 20.05.20 в 14:20

Пчелари искат отнемане на субсидии за отравяне на пчели

Строги санкции за земеделци, които тровят пчелите, поискаха пчелари от Плевен. Причината- масов мор в пчелините на 15 плевенски села. Според стопаните се касае за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати. Проблемът се повтаря всяка..

публикувано на 19.05.20 в 19:20

Федерация "Земеделие": Настояваме за изсветляване на сектора, честност към работника и достойно заплащане

Кои са основните проблеми в сектор земеделие и как ще се реши проблемът със сезонната заетост?  Ще останат ли сезонните селскостопански работници у нас след края на извънредното положение и отварянето на границите?  Темата коментира Анелия Иванова..

публикувано на 13.05.20 в 17:15

Веселин Гоцов, овцевъд: Животновъдството е ген

Ден преди един от най-българските празници, Гергьовден, в "Земята, която ни храни", отделям място и за онази част от хората, които дават мило и драго за своите животни. Един от тях е Веселин Гоцов от монтанското село Безденица.  Вече 19-ти сезон той..

публикувано на 05.05.20 в 19:14

Интернет борса за зърно- свобода, бързина, удобство

В условията на изолация и колапс в търговията, онлайн продажбите са най-актуални. От година на електронния пазар е и платформата "Агринайзър" . За тази една година станахме разпознаваеми, защото даваме свободата на хората да защитават собствените си..

публикувано на 22.04.20 в 14:25