Овощар: Държавата да се погрижи за малките производители- те са гръбнакът на сектора

Има ли хляб в овощарството, може ли да се печели със земеделие, и има ли държавна визия за неговото развитие? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Ивайло Иванов от село Бутан. Той е в графата земеделски производител от 1997 година...

публикувано на 01.08.23 в 19:00

Зърнопроизводител: Дъждовете във Врачанско влошиха качеството на зърното

До дни приключва жътвата във Врачанско. Заради падналите късни пролетни дъждове зърното е с по-ниско качество, по-ниски са и добивите. В "Земята, която ни храни" коментираме зърнените проблеми, а и не само тях, с председателя на Врачанския съюз на..

публикувано на 26.07.23 в 16:45

Около 500 кг от декар е средният добив на пшеница във Видинско

По-ниски добиви очакват зърнопроизводителите тази година, проблем са и ниските изкупни цени. В  началото на месеца бе даден официален старт на жътвата в област Видин, около 60 % от площите вече са ожънати. Пролетните дъждове са влошили състоянието на..

публикувано на 19.07.23 в 14:34

Вносен мед, ниски цени, недофинансиране на сектора и други пчеларски неволи

Мека зима, студена пролет, дъждовно начало на лятото- със сигурност аномалиите във времето се отразяват на всички живи организми, а за пчелите последствията са почти катастрофални. Как се отразяват промените и с какви проблеми се сблъскват пчеларите-..

публикувано на 11.07.23 в 19:05

Дни преди жътвата- тревоги и надежди на зърнопроизводителите

Дни преди жътвата- какви са тревогите на зърнопроизводителите, има ли резултат от протестите, когато основното недоволство бе заради нерегламентирания внос на зърно от Украйна, какво е състоянието на посевите и какви са очакваните добиви- в "Земята,..

публикувано на 27.06.23 в 16:30

Открита учебна работилница по лозарство в училището в Арчар

Единадесетокласници от СУ "Христо Ботев"-село Арчар с профили лозаро-винарство и озеленяване изнесоха открит урок пред ученици от седми клас в лозовото насаждение на училището. В заниманията се включиха ученици от всички паралелки. Инициативата е..

публикувано на 27.06.23 в 11:44
Томи Валериев, един от малкото зеленчукопроизводители в село Лехчево

Работата като поминък и удоволствие

В "Земята, която ни храни" ще се срещнем с двама производители от региона, за които всяка помощ от държава е добре дошла, но разчитат преди всичко на собствените си сили.  Петко Петков е от чипровското село Железна, потомствен животновъд е, и..

публикувано на 21.06.23 в 11:20

Честите валежи и грижата за лозята

Наближава средата на юни, а някак не се усеща, че лятото идва. Според синоптиците юни е месецът с най-много валежи в годината, но тази година месечната сума на валежите вече е изпълнена.  Почвените влагозапаси ще се отразят благоприятно на зимните..

публикувано на 13.06.23 в 17:10

Работодатели, синдикати и държава борят проблема с липсата на работници в земеделието

Темата за сезонните работници в земеделието и техните права е във фокуса на работата на синдикалисти от няколко европейски държави. Преди дни Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" се събра на XII редовна национална..

публикувано на 16.05.23 в 18:10

Симеон Караколев: Месодайното овцевъдство не е опция за българските животновъди

За Гергьовден не се очаква покачване на цените на агнешкото, но заради по-евтиниа внос от Македония, има вероятност да останат нереализирани български агнета- това прогнозира председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По..

публикувано на 03.05.23 в 10:45