Листното торене- "спешната помощ" при критични ситуации

В средата на май за пшеницата може да се говори с оптимизъм, защото до средата на април, преди да завали повсеместно, земеделците бяха повече от отчаяни. В много региони на страната пшеницата поникна едва през февруари, някои посеви през март не бяха..

публикувано на 15.05.19 в 19:25

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите..

публикувано на 07.05.19 в 19:45

Новата земеделска техника- гаранция за успех и качество

Незапомнена от години суша допреди няколко дни сериозно заплашваше да провали реколтата от есенници. Много площи с рапица бяха "освидетелствани" като провалени, а собствениците ги преорават и засяват с пролетни култури. Сушата би попречила и за..

публикувано на 16.04.19 в 19:15

Акцентите в новата ОСП- достъпна, здравословна и екологична храна

Каква е позицията на страната ни за бъдещето на Общата селскостопанска политика в навечерието на изборите за Европейски парламент и светло ли е бъдещето на зърнопроизводството- новините от Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“,..

публикувано на 26.03.19 в 19:35

Пролетни грижи за пчелите

Решаване на старите наболели проблеми- на това залагат пчеларите, след като вече е факт Експертният консултативен съвет по пчеларство. Основната му дейност ще е свързана с промените в Закона за пчеларството, предстоят срещи с министерството, за да могат..

публикувано на 06.03.19 в 17:20

Ще оцелее ли пшеницата?

Сериозни проблеми виждат земеделците в развитието на пшеницата. Притесненията им в началото на пролетта са, че посевите няма да успеят да укрепнат. Възможно ли е обстоятелствата да се променят и какво е необходимо да направят стопаните, за да си..

публикувано на 27.02.19 в 14:50

Българският мед- качествен и недооценен

Стела Антова от видинското село Старопатица е носител на наградата "Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година". Призът й бе връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за Пчеларство в Плевен. Тази година в мащабното..

публикувано на 12.02.19 в 19:40

Цън Цон, китайски бизнесмен: "Ако се разчита само на субсидии, провалът е въпрос на време"

В "Земята, която ни храни" отбелязваме символично началото на Китайската Нова година. Не защото по някакъв начин спазваме китайските традиции и обичаи, и не защото се ръководим от това под какъв знак преминава годината, а защото задочен гост в..

публикувано на 05.02.19 в 17:29

Проблемите в овцевъдстото у нас- безпородие, непродуктивност, селекция на ниско ниво

Криза в овцевъдството има и тя е очевидна, затова и в края на миналата година на Общо събрание на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, бяха представени насоки, които да подпомогнат министерството на земеделието, храните и горите с..

публикувано на 29.01.19 в 19:10

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които..

публикувано на 22.01.19 в 17:45