Фермата на забавните птици в Бистрилица

Живее ли щраусът в планински регион? С какво се храни и как се отглежда? Страхлив ли е и кога заравя главата си в пясъка? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Антон Петков.  Роден е в Монтана, а след 25-годишен престой в столицата и в..

публикувано на 11.06.19 в 19:20

Дъждът с по-малко слънце не пречи на лозята

2019 -та е поредна интересна година за селскостопанските култури. След меката и безснежна зима дойде и нетипична пролет, със сняг. Началото на юни- дъжд, слънце, мъгли, градушки- от всичко има. Как обаче това се отразява на лозята- темата киментираме с..

публикувано на 05.06.19 в 19:45

Земеделската земя във Видинско- богата и недооценена

Рязък скок в цените на земеделската земя, особено във Видинско, се отчита през 2018 година. Близките до Дунав и по-плодородните земи достигат до 1200-1300 лева за декар. Кое определя високата цена и как изглежда пазарът в регион Видин- събеседник по..

публикувано на 28.05.19 в 19:35

Листното торене- "спешната помощ" при критични ситуации

В средата на май за пшеницата може да се говори с оптимизъм, защото до средата на април, преди да завали повсеместно, земеделците бяха повече от отчаяни. В много региони на страната пшеницата поникна едва през февруари, някои посеви през март не бяха..

публикувано на 15.05.19 в 19:25

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите..

публикувано на 07.05.19 в 19:45

Новата земеделска техника- гаранция за успех и качество

Незапомнена от години суша допреди няколко дни сериозно заплашваше да провали реколтата от есенници. Много площи с рапица бяха "освидетелствани" като провалени, а собствениците ги преорават и засяват с пролетни култури. Сушата би попречила и за..

публикувано на 16.04.19 в 19:15

Акцентите в новата ОСП- достъпна, здравословна и екологична храна

Каква е позицията на страната ни за бъдещето на Общата селскостопанска политика в навечерието на изборите за Европейски парламент и светло ли е бъдещето на зърнопроизводството- новините от Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“,..

публикувано на 26.03.19 в 19:35

Пролетни грижи за пчелите

Решаване на старите наболели проблеми- на това залагат пчеларите, след като вече е факт Експертният консултативен съвет по пчеларство. Основната му дейност ще е свързана с промените в Закона за пчеларството, предстоят срещи с министерството, за да могат..

публикувано на 06.03.19 в 17:20

Ще оцелее ли пшеницата?

Сериозни проблеми виждат земеделците в развитието на пшеницата. Притесненията им в началото на пролетта са, че посевите няма да успеят да укрепнат. Възможно ли е обстоятелствата да се променят и какво е необходимо да направят стопаните, за да си..

публикувано на 27.02.19 в 14:50

Българският мед- качествен и недооценен

Стела Антова от видинското село Старопатица е носител на наградата "Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година". Призът й бе връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за Пчеларство в Плевен. Тази година в мащабното..

публикувано на 12.02.19 в 19:40