Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Албания пеят забравени български народни песни

Снимка: Елиана Захариева

Спелеологът Алексей Жалов е инструктор по пещерно дело, човек на когото можете да разчитате, ако закъсате в пещера или пропаст. Изследвал е повече от 1000 пещери в България, Испания, Франция, Гърция, Виетнам, Китай, Албания и в Иран. Участник е и в експеримент за продължителен престой на хора в пещера. Автор е на книги и статии по спелеология.


   Алексей Жалов отива за първи път в Голо Бърдо през 1994-та година. Повод за това му дава филм на екип на Телевизионен център Благоевград, излъчен по Българската национална. Тогава разбира, че в Албания живеят българи. "Те са съвсем като нас", казва Алексей Жалов, "но общувайки с тях, пред мен се разкри  една драматична част от техния живот. Защото ние говорим за майка България, а те питат "Каква е тази майка България, която изоставя своите деца", това го е попитал жител на село Стеблево.
   "Те не очакват нищо, но се радват, когато сред тях са българи. Много са гостоприемни, много отзивчиви, с удоволствие споделят всичко което ги заобикаля и трудностите на техния живот. Пеят забравени български песни, разказват приказки, легенди. Въпреки диалекта, на който говорят, по всичко личи, че това е запазения архаичен български език".

   През 2004 година Алексей Жалов е бил ръководител на българска пещерна експедиция и е направил първите записи на народни песни. С помощта на Института по фолклор към БАН песните са били нотирани и са им били свалени текстовете. Едно част от една песен:

   "Пилено ми пей, сутро е рано, рано пред зора. Стани ми стани, млада невесто, ръчай , поръчай  що да ти купам? Я ли пари сакаш или писмо сакаш или мене сакаш, дома до дойдам. Не ти пари сакам, не ти писмо сакам само тебе чакам дома да дойдеш..."

   "Българският дух и съдбата на българите извън пределите на нашата страна са нещо, което изключително много ме вълнува. Там имам приятели. Хора, за които мисля, които мислят за нас ", казва Алексей Жалов.

интервюто с него можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15