Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичното членство в Шенген е "грешка и абсолютен провал", смята тя

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Управляващите трябва да обяснят на българските граждани защо ще се строи нещо по-скъпо, за по-дълъг срок и кой ще плаща цената, заяви евродепутатът

| Интервю
Цветелина Пенкова
Снимка: Савина Спасова

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник.

Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка от държавите членки – какви производства могат да се развиват, наличието на квалифицирани кадри, на ключови суровини.

Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова, по чиято инициатива се организира събитието. Целта според нея е "да представим стратегическото предимство на нашата страна в Европа", което се изразява на първо място в ядрено-енергийния сектор, след това в стратегическите ни суровини и енергийните ни мощности, които са най-големите в региона.

Всички сме наясно, че строителството на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" е много по-скъпо, отколкото ако бяхме довършили АЕЦ "Белене", категорична е Цветелина Пенкова.

По експертни оценки България има нужда от поне 4 нови реактора. Преди време настоящите управляващи казаха, че довършването на АЕЦ "Белене" би струвало още 5 милиарда, което прави централата нерентабилна. Сега разчетите за "Козлодуй" са за 14 милиарда, а според някои експерти стойността може да достигне и 30 милиарда, посочи тя.

"Видно е колко пъти по-скъпо е."

Управляващите трябва да обяснят на българските граждани защо ще се строи нещо по-скъпо, за по-дълъг срок, кой ще плаща цената и защо ще се наложи междувременно да се внася ток, подчерта евродепутатът.

"Когато имаме проект, който е наполовина готов, с лицензирана площадка, ние избираме да го оставим настрани. Франция казва, че може да довършат този проект."

Обяснение Пенкова вижда в "геополитическо натегачество или определени финансови интереси, които се обслужват, за сметка на българските граждани".

"Според мен това е геополитически натиск, финансови интереси, които се гонят и обслужват. Всичко се оказва за сметка на българското общество."

Според Пенкова има много въпросителни и около технологията – "непозната, нелицензирана в Европа, която дори най-големият стратегически партньор на САЩ – Великобритания, отказва да използва".

В предаването "Преди всички" Цветелина Пенкова нарече частичното членство в Шенген "грешка и абсолютен провал".

"Когато се изпълняват всички критерии и българското правителство приеме да му бъдат наложени нови – за допълнителното приемане на бежанци, когато това никога не е поставяно на друга държава членка, представете си в каква ситуация се поставя България  на международната сцена. Въпросът става политически."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36