Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Снимка: БТА

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за патрон “Св.св. Кирил и Методий”. Сред посрещачите бяха Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес. Николова представлява и Федерацията на българските дружества в Аржентина.


На 16 февруари ще има официална церемония по посрещането с културна програма в чест на българския кораб с официални аржентински лица. След церемонията ще се проведе среща на борда на кораба с учени от основания през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско” и учени от българската антарктическа експедиция. Обявен е ден на отворени врати на кораба и се очаква да бъде разгледан и от местни български потомци.


Вечерта в Културния център в града ще бъдат открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида“. След откриването потомците на българите са подготвили в чест на гостите гала концерт с български и аржентински произведения. На 17 февруари в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филм за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

Българската черква "Свети Георги Победоносец" в Одрин отбелязва 20 години от възстановяването си

Съградена само за няколко месеца от българската общност в Одрин, черквата "Свети Георги Победоносец" вече 144 години продължава да съхранява българския православен дух. С разрешението на султан Абдул Хамид II и със съдействието на одринския валия Реуф..

публикувано на 06.05.24 в 05:25