Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Снимка: БТА

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за патрон “Св.св. Кирил и Методий”. Сред посрещачите бяха Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес. Николова представлява и Федерацията на българските дружества в Аржентина.


На 16 февруари ще има официална церемония по посрещането с културна програма в чест на българския кораб с официални аржентински лица. След церемонията ще се проведе среща на борда на кораба с учени от основания през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско” и учени от българската антарктическа експедиция. Обявен е ден на отворени врати на кораба и се очаква да бъде разгледан и от местни български потомци.


Вечерта в Културния център в града ще бъдат открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида“. След откриването потомците на българите са подготвили в чест на гостите гала концерт с български и аржентински произведения. На 17 февруари в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филм за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02