Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий, създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата.


Първи писмени известия за почит към солунските братя Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Първият празник се организира по инициатива на българския дипломат Найден Геров на 11 май 1851г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба за св. Иван Рилски. На 11 май 1858 г. този ден е отпразнуван и в Стара Загора (тогава Ески Зара) по идея на учителя С. П. Иванов с "божествена служба" и вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. След 1878 г. 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители в границите на Българската екзархия. С установяването на Григориянския календар след 1916 година Денят на създателите на третата азбука  в обединена Европа се празнува на 24 май от българите по целия свят. Това е официален празник в гражданския празничен календар на България, формулиран като: Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Мисионерската дейност на Кирил и Методий включва превод на славянобългарски на най-важните църковни книги, с което Светите братя нарушават догмата за проповед само на трите тогавашни свещени езика: еврейски, гръцки и латински. Обвинени са в ерес, но след драматична борба славянобългарският е признат от Римската църква за официален богослужебен език.

Базилика „Сан Клементе“ в Рим

Св. Кирил Философ умира през 869 година в Рим и за негов последен пристан е избрана базиликата "Сан Клементе" във Вечния град. Методий продължава делото им до края на земния си път през 885г.

Според чешкия археолог проф. Зденек Кланица Великоморавският архиепископ Методий е погребан в южноморавското селце Микулчице, което се намира на територията на днешна Чехия. Това е едно от местата, които привличат българи от Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Германия, както и чужденци, пожелали да отдадат почит на светеца.

Снимки: БГНЕC,  Александра Делова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10