Бялата лястовица

Some Details

За арт терапията

Интересни срещи ви предлагаме в „Бялата лястовица” в навечерието на 24 май. Ще ви разкажем за   Георги Георгиев.  Той е първият студент  с аутизъм в катедра „Визуални изкуства” в Шуменския университет. Георги разказва за обучението си, а от..

публикувано на 23.05.18 в 10:29

Утре предаваме капачките за неонатологията в Шумен

Днес в Бялата лястовица на Радио Шумен ще говорим за абитуриентския бал в Помощното училище в Шумен. Как се подготвят младежите там за годините след това? Ще припомним какво е Г ражданската инициатива 7 000 и ще обясним как ще става..

публикувано на 16.05.18 в 10:19

За болестта на Бехтерев в "Бялата лястовица"

Какво не знаем още за болестта на Бехтерев? Целият месец май е посветен на това да повишим своята информираност за заболяването, което засяга младите хора. Защо поставянето на диагнозата е трудно и как Българското сдружение на болните с болестта на..

публикувано на 09.05.18 в 08:55

"Бялата лястовица" на 2 май - за оцеляването въпреки системата

В „Бялата лястовица“ днес ще ви срещнем с една от многото майки у нас, които се грижат за децата си с увреждания, една от многото майки, които категорично застават зад твърдението, че у нас системата убива. Как обаче се оцелява въпреки системата,..

публикувано на 02.05.18 в 09:56

Среща с Малките български хора - в Бялата лястовица

Какво постигна Националната организация „Малки български хора“ за 10 години и какви са целите им? Какви са материалните нужди на децата и младежите с различни увреждания в Центъра в Нови пазар, от какви грижи се нуждаят те и кой им помага?..

публикувано на 25.04.18 в 09:00

Робот помага на децата в изолация

Ще разберете как роботът  Роберта ще помага на децата в изолация или  тези, които имат проблеми в общуването? Какво не знаем за хемофилията? В Шумен ще се проведе национално състезание по спортен риболов за незрящи. Всичко това от 11 до 12 в..

публикувано на 18.04.18 в 09:36

За протеста на хората с увреждания

Хората със специфични потребности ще протестират днес. Те не са съгласни с промените в Наредбата за медицинската експертиза и трудоспособността. Какви са опасенията им, ще чуете в днешното издание на „Бялата лястовица“. Какво мислят и лекарите от..

публикувано на 11.04.18 в 09:00
бяла лястовица

"Добрите писма са на път!"

В „Бялата лястовица” на 4-ти април очаквайте срещи с хора, които ежедневно преодоляват физически пречки и психически бариери в борба за равностоен и пълноценен живот на децата си със Синдром на Даун, с Детска церебрална парализа, със слухов дефицит. Щом..

публикувано на 03.04.18 в 15:48

За аутизма и ваксините в "Бялата лястовица"

Мобилно приложение ще помага на родителите да преценят дали детето им е в риск за отклонения от аутистичния спектър. Така нареченият М ЧАТ въпросник за първи път е не просто преведен, а и адаптиран за българските условия. И принос за това имат и шуменски..

публикувано на 28.03.18 в 09:06

Пълноценен живот с ДЦП? Възможно е!

„Бялата лястовица” на 21 март ще бъде с акцент върху децата със специални потребности. Как се възпитава толерантност още от детската градина? На кого помагат   арт терапията и дарителството? Драгомир Симеонов ще избира музиката. Аз съм Мина Денева и ще..

публикувано на 20.03.18 в 16:40