Организират благотворителна акция за спасяване на храм „Свето Успение Богородично”

Благотворителна акция за спасяване на храм „Свето Успение Богородично” организират църковното настоятелство и Община Търговище. „Тя ще стартира от понеделник“, съобщи председателят на Църковното настоятелство протойерей Бисер Христов. „Храмът е духовно огнище на православната вяра вече 164 години и паметник на културата с историческо и архитектурно значение”, разказва отец Бисер. „Днес църквата се нуждае спешно от обновление и ремонт. Покривът пропуска вода на много места. Това нанася необратими щети върху мазилките, интериора и върху безценните стенописи на храма, които се рушат и избледняват”, допълват от църковното настоятелство.

Средства за възстановяване на църквата ще се набират чрез кутиите за дарения в храма и на дарителска сметка:

Уникредит Булбанк АД – Търговище,
BG92UNCR70001522211169, BIC:UNCRBGSF


На Благовещение се предвижда и провеждане на благотворителен концерт под надслов „Търговище за спасението на храма си“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: Уроците от историята трябва да се помнят

75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета беше отбелязана в Националния детски комплекс край село Ястребино днес. Ученици представиха литературната композиция „Един различен час на класния“. На събитията, с които се почете паметта на 18-те жители на селото, разстреляни на 20 декември 1943 година, присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова,..

публикувано на 15.12.18 в 16:03

Спомен за шестте ястребинчета

Възпоменателен събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета ще се проведе днес в Националния детски комплекс в антоновското село Ястребино. Инициативен комитет организира събитието, с което ще се почете паметта на общо 18-те жители на селото, разстреляни на 20 декември 1943 г. На събора ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова,..

публикувано на 15.12.18 в 09:33

Залози с крадени пари

Окръжната прокуратура в Търговище постигна осъдителна присъда и глоба за 24-годишен, който плащал в сайт за залози с дебитните карти на приятелката си без нейно знание. Мъжът получи 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и половина изпитателен срок и санкция от 300 лева. Присъдата бе постановена при съкратено съдебно следствие, след..

публикувано на 14.12.18 в 12:36

5 млн. лв. за чистота в Търговище

Близо 5 млн. лв. са планирани в Община Търговище за хигиенизиране и чистота през 2019 г. Сумата е определена на база действащия размер на таксата за битови отпадъци, която няма да се вдига за следващата година. Най-много са парите за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други места за обществено ползване. За тези дейности..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

I ОУ "Христо Ботев" отново отваря врати

Днес се възстановяват учебните занятия в обновената сграда на търговищкото І ОУ „Христо Ботев”. Всички ученици от І до VІІ клас трябва да бъдат в учебното заведение в 7,45 ч., съобщи директорът Димитър Алексиев. Занятията ще започнат в 8 ч. и ще се провеждат в една смяна. Близо 4 млн. лв. са вложени в ремонти, обзавеждане и оборудване на училището. То..

публикувано на 12.12.18 в 06:18
 І ОУ „Христо Ботев” - Търговище

Училище светна след ремонт за 4 милиона

Утре се възстановяват учебните занятия в обновената сграда на І ОУ „Христо Ботев” в Търговище. Всички 590 ученици от І до VІІ клас включително трябва да бъдат в учебното заведение в 7,45 ч., съобщи директорът Димитър Алексиев. Занятията ще започнат в 8 ч. и ще се провеждат в една смяна. Близо 4 млн. лв. с ДДС са вложените средства в ремонти,..

публикувано на 11.12.18 в 13:09

Посетете техния щанд!

Младежи с умствени увреждания от Защитеното жилище в село Лиляк продават ръчно изработени сувенири на коледния базар в Търговище. Щандът им ще е отворен от днес до 21 декември. Събраните средства от продажбата на коледните картички и подаръци ще бъдат използвани за купуване на нови материали. В Защитеното жилище са настанени 8 младежи. Там те..

публикувано на 10.12.18 в 15:37