Организират благотворителна акция за спасяване на храм „Свето Успение Богородично”

Благотворителна акция за спасяване на храм „Свето Успение Богородично” организират църковното настоятелство и Община Търговище. „Тя ще стартира от понеделник“, съобщи председателят на Църковното настоятелство протойерей Бисер Христов. „Храмът е духовно огнище на православната вяра вече 164 години и паметник на културата с историческо и архитектурно значение”, разказва отец Бисер. „Днес църквата се нуждае спешно от обновление и ремонт. Покривът пропуска вода на много места. Това нанася необратими щети върху мазилките, интериора и върху безценните стенописи на храма, които се рушат и избледняват”, допълват от църковното настоятелство.

Средства за възстановяване на църквата ще се набират чрез кутиите за дарения в храма и на дарителска сметка:

Уникредит Булбанк АД – Търговище,
BG92UNCR70001522211169, BIC:UNCRBGSF


На Благовещение се предвижда и провеждане на благотворителен концерт под надслов „Търговище за спасението на храма си“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижа за психично болни

Община Търговище сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 109 989 лв. за изграждане на Център за лица с психични разстройства и Център за възрастни хора с невъзможност за самообслужване. Парите са от оперативна програма „Региони в растеж“. Центровете ще се помещават в двуетажна сграда, която е общинска..

публикувано на 20.02.19 в 13:15

Пиян катастрофира с фирмен камион

60-годишен шофьор от село Берковски катастрофира след употреба на алкохол на третокласен път в община Попово.   Той е управлявал фирмен товарен автомобил с търговищка регистрация от село Берковски в посока село Славяново. Поради движение с несъобразена скорост мъжът изгубил контрол над автомобила, напуснал е платното и се е блъснал. 60-годишният..

публикувано на 20.02.19 в 12:50

С 2,92 промила зад волана

48-годишен мъж от село Лиляк е бил засечен в Търговище зад волана на „Фолксваген Поло“ с холандска регистрация след употреба на алкохол и 2,92 промила в кръвта. Шофьорът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в РУ-Търговище.

публикувано на 20.02.19 в 12:38

Камиони с крадени дърва

Камиони, превозващи дървесина не по надлежния ред, са установени в Търговищко вчера. Проверките са направени в Разделци и в землището на антоновското село. Товарните автомобили били управлявани от мъже от Златарица, Долно Козарево и Трескавец. В камионите имало 180 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида „акация“ с нередовни..

публикувано на 20.02.19 в 11:17

Затворен участък от улица

От 19 до 22 февруари, включително, заради ремонт в Търговище е затворен за движение на моторни превозни средства участък от улица „Г. С. Раковски“ – от кръстовището й с ул. „Лудогорие“ до ул. „Александър Стамболийски“. Общинското предприятие БКС в момента извършва ремонт на линейния оток на посочената отсечка. Екипи на предприятието почистват..

публикувано на 19.02.19 в 14:09

Общоградско поклонение

Общоградско поклонение и ритуал за поднасяне на венци и цветя се състояха днес в Търговище по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Проявите започнаха с отслужване на панихида в храм „Св. Йоан Рилски“ по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“ и Архиерейското наместничество. Десетки граждани поднесоха венци и..

публикувано на 19.02.19 в 13:26

Лекар извън закона

46-годишен лекар от София, който извършва медицински прегледи в нарушение на законови разпоредби, е открит в Търговище. Това е установено при проверка на служители на Областната дирекция на МВР,  РЗИ, Българския лекарски съюз и НАП - Варна Мъжът не е имал право да упражнява професията си, тъй като през 2018 г. името му е заличено от регистъра на..

публикувано на 18.02.19 в 16:27