Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха номинациите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г.

Снимка: Радио Шумен

Експертната комисия обсъди днес кандидатурите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г. В заседанието участваха Русанка Петрова и Валентина Тодорова от Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука”, Йорданка Димитрова, ст. експерт „Организация на предучилищното образование” в община Шумен, проф. Ивелина Савова, декан на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет и доц. Стела Дончева, директор на Националния археологически институт с музей към БАН - филиал Шумен. Отсъстваха Димитър Вълканов, началник отдел „Образование, наука и младежки дейности” и Гюлка Калева, ст. експерт „Интегрирано обучение и специални училища” в Регионалния инспекторат по образованието.
С тайно гласуване бяха подредени номинациите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г. В категория „Ученик на годината” в хуманитарната и природоматематическата област първи е Николай Николов (ПМГ „Нанчо Попович”), а втора - Мила Белчева (СОУ „Сава Доброплодни”), в категорията „Ученик на годината” в областта на изкуствата и спорта първи е Вартан Алексанян (ПМГ „Нанчо Попович”), а втори останаха близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови (СОУ „Сава Доброплодни”). За „Учител на годината” в системата на предучилищното образование бе номинирана Стаменка Маринова (ЦДГ №19 „Конче Вихрогонче”), за „Учител на годината” в сферата на природните, математическите и техническите науки единодушно бе подкрепен Ангел Ангелов (СОУ „Сава Доброплодни”), а Слави Димов (IX Основно училище „Панайот Волов”) не получи нито един глас, първа в категория „Учител на годината” в сферата на хуманитарните науки е Маринела Маринова (СОУ „Сава Доброплодни”), а втора е Деница Узунова, гл. художествен ръководител на хор „Бодра песен” при ОДК. За „Директор на детска градина” е предложена Дарина Димитрова (ЦДГ №30 „Космонавт”), за „Директор на училище или обслужващо звено” - Илка Карева (III Основно училище „Димитър Благоев”). Наградата за принос в областта на природните, математическите и техническите науки е за проф. Иван Цонев (Факултет по технически науки на Шуменския университет), а за принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки - проф. Добрин Добрев (Факултет по хуманитарни науки на Шуменския университет). За „Ученическа формация” ще бъде отличена „Луди млади” (СОУ „Сава Доброплодни”). Първи в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание” е екипът на ЦДГ №32 „Дружба”, а втори - на ЦДГ №19 „Конче вихрогонче”, в категория „Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование” първи е колективът на Начално училище „Илия Р. Блъсков”, надделял в конкуренция с екипите на ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” и СОУ „Сава Доброплодни”. За „Юридическо лице” ще бъде отличено Сдружението на директорите в средното образование в Република България - секция Шумен.
Предстои номинациите да бъдат утвърдени от Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука” и след това от Общинския съвет.
Наградите са: за ученици и студенти - диплом и парична награда в размер на 200 лв., за директори на детски заведения, училища и извънучилищни звена, учители и преподаватели във висши училища, научни работници и изследователи - диплом, знак на общината и парична награда в размер на 600 лв., за колективни награди - диплом, плакет и парична награда в размер на 800 лв., за юридически и физически лица, подпомагащи образованието и науката - диплом и знак на общината.
„Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката се връчва в навечерието или точно на 24 май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществени чешми с негодна за пиене вода

Водата от четири местни водоизточника в Шумен е с отклонения от нормите и не се препоръчва за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция след излизане на резултатите от проби, взети във вторник. Превишения на микробиологичните показатели има във водата от чешмите  на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“; чешма №2 по пътя за село Лозево; в..

публикувано на 26.04.24 в 15:54

Следят рисковите язовири

Язовирите в община Шумен с първа и втора степен на потенциална опасност от преливане се следят и проверяват редовно. Това каза на днешното заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия инж. Иван Сотиров – оператор на язовирни стени и съоръженията към тях. " Няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, дори напротив...

публикувано на 26.04.24 в 15:03

На десето място по трудови злополуки

Възпоменателна церемония в памет на загиналите при трудови злополуки се проведе в Шумен. Събитието е организирано и заради Световния ден за здравословен и безопасен труд – 28 април.  В знак на почит към паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча,  поставена на сградата на улица „Цар Калоян 1“. На церемонията присъстваха..

публикувано на 26.04.24 в 12:51
Снимката е илюстративна.

Купуват дробилка за клони

С 60 000 лева ще бъде купена мобилна дробилка за клони, която да обслужва всички населени места в община Шумен. Това решиха днес на заседанието на Регионалното сдружение за управление на отпадъците представителите на общините от Шуменска област. Към момента общинската система за разделно събиране на биоразградими отпадъци работи само в града, а..

публикувано на 26.04.24 в 11:06

Първа регистрирана листа

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Шуменския избирателен район за вота на 9 юни. Това показва справка в сайта на Районната избирателна комисия . Водач е настоящият депутат Веселин Вешев, на второ място е общинският съветник Ивайло Обретенов. Бившият заместник-кмет на община Шумен по образование..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

Случай на коклюш и в Шумен

35-годишен мъж от Шумен е диагностициран с коклюш, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той бил с грипоподобни симптоми и първоначално бил лекуван в домашни условия, впоследствие е приет за лечение в болница. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус. От РЗИ – Шумен са издирили контактните на мъжа, направени са им изследвания,..

публикувано на 26.04.24 в 09:47
Община Шумен

Консултации при кмета

Консултациите за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за изборите на 9 юни за членове на Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат на 30 април (вторник) от 10 ч. в зала 363 на Община Шумен. Това съобщават от администрацията. Кметът проф. Христо Христов е изпратил покана за участие до парламентарно представените партии и..

публикувано на 26.04.24 в 09:21