Областен конкурс „Опознай своя роден край“

| обновено на 22.11.16 в 15:36

ОБЛАСТЕН КОНКУРС „ОПОЗНАЙ СВОЯ РОДЕН КРАЙ“- РЕГЛАМЕНТ

За трета поредна година Областна администрация Шумен организира областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, РИМ-Шумен с медийното партньорство на Радио Шумен.

Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България, която тържествено ще отбележим на 3 март 2018 г. и в тази връзка е необходимо творбите на участниците да са свързани и да представят Шуменския край и участието на шуменци в Освободителните борби.

Участниците са разделени в две възрастови групи – ІІI-ІV клас и V-VІІ клас. Участието е индивидуално или екипно. Конкурсът се провежда в следните направления и форми:

„Моето родно селище е прочуто с…”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) в което се акцентира върху един от следните моменти: исторически свидетелства и/или предания, свързани със създаването и името на селището; природни или исторически паметници на територията на селището или в землището му; история на прочут местен човек или на прочут род; описание на местна културна традиция (фолклорен празник, събор, фестивал); описание на занаят или земеделска култура, отличителни за поминъка на местните хора; описание на сграда или местност, символ на селището - и на тяхната история;

-  разказ в картини – серия от рисунки или фотографии (от 3 до 7 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  интервю – разпечатан текст или видеозапис на интервю (продължителност до 10 мин.) с някой от най-възрастните хора в селището или с краевед, проучващ местната история.

„Аз и моето семейство /моите съученици/ опознаваме родния край”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) на посетени природни и/или исторически забележителности и на придобитите впечатления по време на екскурзия в Шуменския край със семейството или със съучениците;

-  разказ в картини за проведена екскурзия – серия от фотографии (от 5 до 15 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  съставяне на „визитна картичка” на малко познат/а природна забележителност или исторически паметник – фотографско заснемане и описване (от 5 до 15 снимки или слайда) на местонахождението, състоянието, наличната информация и неизяснените въпроси около избрания обект.

Критерии за оценяване на представените разработки:

  -съответствие с тематичните направления на конкурса;

  -подбор на точна и достоверна информация;

  -език и стил на изложението;

  -подбор и качество на изображенията/когато е приложимо/;

  -оригинален подход към избраната тема.

Материалите трябва да бъдат представени в срок от 01.12.2017 г. до 31.01.2018 г. на адрес:

гр. Шумен, бул. „Славянски“№ 30, Областна администрация Шумен, за конкурса „Опознай своя роден край“.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 3 март 2018 година-Националния празник на Република България, на церемония в Артсалона на Радио Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицейски акции в Шуменско

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ се провежда в рамките на aкция „Зима“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Акцията ще продължи до 30 ноември. Днес, 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя. По този повод от..

публикувано на 22.11.17 в 12:38

Тихо и меко време очакваме днес

Днес ще бъде облачно, на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от западна четвърт. Температурите ще са от 8 до 13 градуса, за Шумен – около 10. През нощта срещу четвъртък облачността ще се разкъса, ще започне да намалява и ще се установи ясно и слънчево време. Само сутринта е възможно на места да се образуват мъгли...

публикувано на 22.11.17 в 06:48

Къде спират тока днес

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 12:00 ч. до 16:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Сеново, с. Кривня и резервното захранване на МОК-Сеново. В Русе, ток няма да има от 08:30 ч. до 16:00 ч. в района на ТП "Трите гълъба". В района на ТП..

публикувано на 22.11.17 в 06:28

Ново обвинение по убийството в Брестовене

Ново обвинение повдигна днес прокурорът по делото за убийството на Али Хаккъ от Брестовене. Промяната касае обстоятелствената част на обвинителния акт и диспозитива. Според нея Алеко Герджиков и Абедин Зекерие са обвинени, че в съучастие като съизвършители, на 22 юли 2015 година са умъртвили умишлено Али Хакъ, чрез нанасяне на побой с дървен сап и железен..

публикувано на 21.11.17 в 16:42

Горските с близо 700 проверки за седмица

38 акта са съставили през изминалата седмица горските стражари в ДЛС „Шерба”. С настъпването на зимата опитите за нерегламентиран добив на дървесина се увеличават, затова служителите на стопанството системно извършват обход на територията. Най-интензивни са проверките на местата с висока концентрация на нарушения, където в периода от 13 до 20 ноември са..

публикувано на 21.11.17 в 15:32

Тютюнопроизводители с писмо до премиера

Националната асоциация на тютюнопроизводителите внесе писмо до премиера Бойко Борисов с настояване за отнемане на лиценз за преработка на тютюнева суровина на гръцката фирма, със седалище в Сандански. Основание за искането са финансовите задължения на дружеството към производители за изкупен тютюн от миналогодишната реколта. Радио Шумен припомня, че..

публикувано на 21.11.17 в 14:26

Шуменски надзиратели на протест във Варна

Надзиратели от ареста в Шумен се включиха в протеста във Варна, организиран от Синдиката на служителите в затворите. Те настояват за 20 % увеличение на заплатите, запълване на незаетите щатове и по-добри условия на труд. Служителите изразиха несъгласието си със заложените средства за системата в Бюджет 2018. В протеста пред затвора във Варна участват..

публикувано на 21.11.17 в 13:00