Областен конкурс „Опознай своя роден край“

| обновено на 22.11.16 в 15:36

ОБЛАСТЕН КОНКУРС „ОПОЗНАЙ СВОЯ РОДЕН КРАЙ“- РЕГЛАМЕНТ

За трета поредна година Областна администрация Шумен организира областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, РИМ-Шумен с медийното партньорство на Радио Шумен.

Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България, която тържествено ще отбележим на 3 март 2018 г. и в тази връзка е необходимо творбите на участниците да са свързани и да представят Шуменския край и участието на шуменци в Освободителните борби.

Участниците са разделени в две възрастови групи – ІІI-ІV клас и V-VІІ клас. Участието е индивидуално или екипно. Конкурсът се провежда в следните направления и форми:

„Моето родно селище е прочуто с…”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) в което се акцентира върху един от следните моменти: исторически свидетелства и/или предания, свързани със създаването и името на селището; природни или исторически паметници на територията на селището или в землището му; история на прочут местен човек или на прочут род; описание на местна културна традиция (фолклорен празник, събор, фестивал); описание на занаят или земеделска култура, отличителни за поминъка на местните хора; описание на сграда или местност, символ на селището - и на тяхната история;

-  разказ в картини – серия от рисунки или фотографии (от 3 до 7 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  интервю – разпечатан текст или видеозапис на интервю (продължителност до 10 мин.) с някой от най-възрастните хора в селището или с краевед, проучващ местната история.

„Аз и моето семейство /моите съученици/ опознаваме родния край”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) на посетени природни и/или исторически забележителности и на придобитите впечатления по време на екскурзия в Шуменския край със семейството или със съучениците;

-  разказ в картини за проведена екскурзия – серия от фотографии (от 5 до 15 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  съставяне на „визитна картичка” на малко познат/а природна забележителност или исторически паметник – фотографско заснемане и описване (от 5 до 15 снимки или слайда) на местонахождението, състоянието, наличната информация и неизяснените въпроси около избрания обект.

Критерии за оценяване на представените разработки:

  -съответствие с тематичните направления на конкурса;

  -подбор на точна и достоверна информация;

  -език и стил на изложението;

  -подбор и качество на изображенията/когато е приложимо/;

  -оригинален подход към избраната тема.

Материалите трябва да бъдат представени в срок от 01.12.2017 г. до 31.01.2018 г. на адрес:

гр. Шумен, бул. „Славянски“№ 30, Областна администрация Шумен, за конкурса „Опознай своя роден край“.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 3 март 2018 година-Националния празник на Република България, на церемония в Артсалона на Радио Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Котленския проход

Затварят Котленския проход за камиони над 12 тона заради очаквания обилен снеговалеж. Забраната важи от 18 часа тази вечер до 10 часа на 1 март. Това съобщават от Областното пътно управление в Търговище. Ришкият проход е отворен без ограничения, там сенговалежът все още е слаб. Движението по пътищата в Североиточна Бълария се извършва при зимни..

публикувано на 25.02.18 в 17:54

Близо 23 % избирателна активност за кмет в Средище

22,9 процента   е избирателната активност до момента при частичните изори за кмет в село Средище, община Кайнарджа. От имащите право на глас 1099 жители на селото, са гласували 252-ма души. В Средище днес се провежда вторият тур за частичен избор на кмет, след като на първия тур не бе избран никой от явилите се четирима кандидати. Днес на..

публикувано на 25.02.18 в 12:54

Пътищата - проходими, но при зимни условия

Пътищата в Североизточна България са проходими при зимни условия, съобщават от областните пътни управления в Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Върбишкият проход остава затворен за всички видове превозни средства, но Ришкият и Котленският са отворени без ограничения. Пътните настилки по републиканските пътища от първи и втори клас в региона..

публикувано на 25.02.18 в 11:28

Доброволческа акция за 3 март в Кубрат

Доброволци от Кубрат събират средства за купуването на фойерверки, за да отбележат грандиозно Националния празник на България – Трети март. Това съобщи за Радио Шумен Нина Тодорова, която е сред организаторите на гражданската кампания в Лудогорския град. „Ще потърсим съдействие и от общината, но очакваме да откликнат и жители на града, а и от други..

публикувано на 25.02.18 в 10:48

1099 с право на глас за кмет на с. Средище

Нормално протичат частичните изори за кмет в село Средище, община Кайнарджа. Към 9 часа избирателната активност е била едва 2.55%. От имащите право на глас 1099 жители на селото, са гласували 28 души. В Средище днес се провежда вторият тур за частичен избор на кмет, след като на първия тур не бе избран никой от явилите се четирима кандидати. Днес на..

публикувано на 25.02.18 в 09:50

Положиха първия камък на нов православен храм в Шумен

Днес беше положен първия камък на нов православен храм в шуменския квартал „Тракия“.  Храмът ще носи името на светеца Райко Шуменски и ще е първият за квартала след 20 годишно очакване. Църковния ритуал отслужи Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в присъствието на кмета на Община Шумен Любомир Христов, народни..

публикувано на 24.02.18 в 16:03

С кушии отбелязаха Тодоровден в Севар

В местността „Алмалъ Кула“ край кубратското село Севар беше спазена традицията за празника на конете – Тодоровден. „Метеорологичните условия не позволиха да организираме по-голяма надпревара, каквато организираме   всяка година. Държахме обаче да се спази традицията“, каза кметът на Севар Сузана Солакова. В състезанието се включиха коне от Севар,..

публикувано на 24.02.18 в 15:29