Областен конкурс „Опознай своя роден край“

| обновено на 22.11.16 в 15:36

ОБЛАСТЕН КОНКУРС „ОПОЗНАЙ СВОЯ РОДЕН КРАЙ“- РЕГЛАМЕНТ

За трета поредна година Областна администрация Шумен организира областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, РИМ-Шумен с медийното партньорство на Радио Шумен.

Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България, която тържествено ще отбележим на 3 март 2018 г. и в тази връзка е необходимо творбите на участниците да са свързани и да представят Шуменския край и участието на шуменци в Освободителните борби.

Участниците са разделени в две възрастови групи – ІІI-ІV клас и V-VІІ клас. Участието е индивидуално или екипно. Конкурсът се провежда в следните направления и форми:

„Моето родно селище е прочуто с…”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) в което се акцентира върху един от следните моменти: исторически свидетелства и/или предания, свързани със създаването и името на селището; природни или исторически паметници на територията на селището или в землището му; история на прочут местен човек или на прочут род; описание на местна културна традиция (фолклорен празник, събор, фестивал); описание на занаят или земеделска култура, отличителни за поминъка на местните хора; описание на сграда или местност, символ на селището - и на тяхната история;

-  разказ в картини – серия от рисунки или фотографии (от 3 до 7 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  интервю – разпечатан текст или видеозапис на интервю (продължителност до 10 мин.) с някой от най-възрастните хора в селището или с краевед, проучващ местната история.

„Аз и моето семейство /моите съученици/ опознаваме родния край”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) на посетени природни и/или исторически забележителности и на придобитите впечатления по време на екскурзия в Шуменския край със семейството или със съучениците;

-  разказ в картини за проведена екскурзия – серия от фотографии (от 5 до 15 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  съставяне на „визитна картичка” на малко познат/а природна забележителност или исторически паметник – фотографско заснемане и описване (от 5 до 15 снимки или слайда) на местонахождението, състоянието, наличната информация и неизяснените въпроси около избрания обект.

Критерии за оценяване на представените разработки:

  -съответствие с тематичните направления на конкурса;

  -подбор на точна и достоверна информация;

  -език и стил на изложението;

  -подбор и качество на изображенията/когато е приложимо/;

  -оригинален подход към избраната тема.

Материалите трябва да бъдат представени в срок от 01.12.2017 г. до 31.01.2018 г. на адрес:

гр. Шумен, бул. „Славянски“№ 30, Областна администрация Шумен, за конкурса „Опознай своя роден край“.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 3 март 2018 година-Националния празник на Република България, на церемония в Артсалона на Радио Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си. За нея настояваха в продължение на близо месец майките на децата с увреждания, заради неговото изказване, че те са "група кресливи жени, които спекулират с децата си". Решението е взето след заседание на коалицията "Обединени патриоти" този следобед от лидерите на ВМРО, "Атака" и НФСБ..

публикувано на 16.11.18 в 20:27

Кметовете на Силистра и Тутракан - с отличия

Кметът на Община Нови пазар Ивайло Камаджиев , е награден в шестия конкурс „Кмет на годината“. Отличието е  за малка община, в категорията „Видеонаблюдение и сигурност“. Наградата се дава на тези общини,  които въвеждат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и гостите на града. „Общината ни беше една от първите в страната, която..

публикувано на 16.11.18 в 15:48

Тихо се сипе първият сняг

Първият сняг заваля в Силистренско. По данни от Областното пътно управление пътищата са мокри, но няма усложнения на обстановката. По предварителната информация от Областната администрация в Областното пътно управление са подготвени 69 машини за работа при зимни условия. Осигурени са 5 600 тона пясък. През тази година са ремонтирани 32..

публикувано на 16.11.18 в 14:42

Първият слаб сняг очакваме днес

С температури между 1 и 4 градуса започна днешният ден. Ще бъде облачно, в Североизточна България ще превалява слаб сняг, на места примесен с дъжд. Ще духа слаб до умерен, по крайбрежието и в Добруджа временно силен северен вятър. С него ще нахлува студен въздух, така че през деня температурите почти няма да се повишат. Максималните ще са между 1 и 6..

публикувано на 16.11.18 в 07:00

Къде спира токът на 16 ноември

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Русенско, от 09:00 ч. до 16:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Сливо поле и с. Ряхово. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. От 08:30 ч. до 16:30 ч. няма да има ток в с. Николово: ТП 10..

публикувано на 16.11.18 в 05:54

Пламен Стоилов - ,,Кмет на годината"

  Кметът на Община Русе Пламен Стоилов беше отличен с най-престижната награда – „Кмет на годината“ за 2018-а година: приз за цялостната му дейност през годината във всички сфери на работа на ръководената от него местна администрация. Това се случи днес в Националния дворец на културата, където се състоя официална церемония по обявяването на..

публикувано на 15.11.18 в 20:56

Трима загинали в катастрофа до Каменяк

Трима мъже загинаха при тежък пътен инцидент по четвъртокласния път между селата Хитрино и Каменяк. Единият е на 37 години, а двамата на по 56 г. Лекият автомобил „Форд“, с който са пътували от Хитрино към Каменяк без видима причина излетял на десен завой и се преобърнал в нива край пътя. На място са автомобил на противопожарната служба, два..

публикувано на 15.11.18 в 16:15