Областен конкурс „Опознай своя роден край“

| обновено на 22.11.16 в 15:36

ОБЛАСТЕН КОНКУРС „ОПОЗНАЙ СВОЯ РОДЕН КРАЙ“- РЕГЛАМЕНТ

За трета поредна година Областна администрация Шумен организира областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, РИМ-Шумен с медийното партньорство на Радио Шумен.

Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България, която тържествено ще отбележим на 3 март 2018 г. и в тази връзка е необходимо творбите на участниците да са свързани и да представят Шуменския край и участието на шуменци в Освободителните борби.

Участниците са разделени в две възрастови групи – ІІI-ІV клас и V-VІІ клас. Участието е индивидуално или екипно. Конкурсът се провежда в следните направления и форми:

„Моето родно селище е прочуто с…”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) в което се акцентира върху един от следните моменти: исторически свидетелства и/или предания, свързани със създаването и името на селището; природни или исторически паметници на територията на селището или в землището му; история на прочут местен човек или на прочут род; описание на местна културна традиция (фолклорен празник, събор, фестивал); описание на занаят или земеделска култура, отличителни за поминъка на местните хора; описание на сграда или местност, символ на селището - и на тяхната история;

-  разказ в картини – серия от рисунки или фотографии (от 3 до 7 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  интервю – разпечатан текст или видеозапис на интервю (продължителност до 10 мин.) с някой от най-възрастните хора в селището или с краевед, проучващ местната история.

„Аз и моето семейство /моите съученици/ опознаваме родния край”

-  съчинение - кратко описание (до 3 стр.) на посетени природни и/или исторически забележителности и на придобитите впечатления по време на екскурзия в Шуменския край със семейството или със съучениците;

-  разказ в картини за проведена екскурзия – серия от фотографии (от 5 до 15 броя) в свободна техника и формат, с кратък обяснителен текст (до 3 изречения) към всяко изображение;

-  съставяне на „визитна картичка” на малко познат/а природна забележителност или исторически паметник – фотографско заснемане и описване (от 5 до 15 снимки или слайда) на местонахождението, състоянието, наличната информация и неизяснените въпроси около избрания обект.

Критерии за оценяване на представените разработки:

  -съответствие с тематичните направления на конкурса;

  -подбор на точна и достоверна информация;

  -език и стил на изложението;

  -подбор и качество на изображенията/когато е приложимо/;

  -оригинален подход към избраната тема.

Материалите трябва да бъдат представени в срок от 01.12.2017 г. до 31.01.2018 г. на адрес:

гр. Шумен, бул. „Славянски“№ 30, Областна администрация Шумен, за конкурса „Опознай своя роден край“.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 3 март 2018 година-Националния празник на Република България, на церемония в Артсалона на Радио Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов закон за борба с градушките

Нов закон променя статута на Агенцията за борба с градушките, като идеята е опазваните площи да се увеличат. Част от финансирането ще дойде от фермерите, като се предвижда те да плащат такса “градушка” по 0,50 стотинки на декар. Защитата с авиация не е особено надеждна според Мариела Йорданова - председател на Съюза на зърнопроизводителите в..

публикувано на 23.05.18 в 16:53

13 млн. лв. от ОПРР за ремонт на четири училища в Шумен

Четири шуменски училища ще бъдат ремонтирани със средства на Оперативната програма „Региони в растеж“. Обновяването на образователната среда в Началното училище „Илия Р. Блъсков“ и в средните „Трайко Симеонов“, „Панайот Волов“ и „Васил Левски“ е по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в гр. Шумен“. Стойността на проекта е над 13 млн...

публикувано на 23.05.18 в 08:25

Слънчево и днес

Предимно слънчево ще бъде времето днес. Очакваните максимални температури ще са между 25 и 30 градуса, за Шумен – около 27. Утре ще остане слънчево и топло. В петък след обяд ще се развие купеста, а на места – и купесто дъждовна облачност и в отделни райони ще превали. По-значителни валежи се очакват в събота, когато почти навсякъде ще има валежи от..

публикувано на 23.05.18 в 07:01

Седмокласниците – на изпит по математика

Националното външно оценяване по математика на седмокласниците ще се проведе днес. Очаква се на изпита да се явят общо 4340 ученици от четирите области на Североизточна България – Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Изпитът е разделен на два модула, като първият е задължителен за всички ученици. Максималният брой точки от двата модула е 100...

публикувано на 23.05.18 в 06:30

Втората матура на зрелостниците е днес

Втората матура на дванайсетокласниците ще се проведе днес в цялата страна. Зрелостниците ще решават тестове по избран от тях учебен предмет. От областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен до днешния изпит са допуснати общо 3 773-ма зрелостници. Най-много от тях са избрали да решават теста по биология. Независимо какъв предмет са избрали учениците,..

публикувано на 23.05.18 в 06:24

Планови прекъсвания на тока на 23 май

Неотложни ремонти и профилактика ще са причина за спирането на тока в Североизточна България и днес, на 23 май. От 9 до 16 часа без ток ще са жителите на Мартен . Това ще е така всеки работен ден до края на май, предупреждават от електроразпределителното дружество. В същия часови отрязък – от 9 до 16 ч. – без електричество ще бъде и част от село..

публикувано на 23.05.18 в 05:47

Годишният отчен на ВиК Шумен е изпратен в срок

Годишният отчет за 2017-та година на ВиК Шумен е изпратен до Община Шумен на 20.04. и получен в администрацията в края на април. Уточнението от водното дружество е по повод твърдението на общинския съветник Добромир Драев от вчера, че финансовият отчет и одиторският доклад не са внесени в Общинския съвет Шумен. Подобни отчети са изпратени и до..

публикувано на 22.05.18 в 18:21