Как се възпитава и пази обич към България, българския език и култура далеч от родината?

Ще ви срещнем с една българка, която от 21 години живее в Ню Йорк, а от 2004 г. е един от основателите на едно от българските училища в мегаполиса. Разговор на Мина Денева с Нели Хаджийска.

Предлагаме ви и една история за любов към българското, към традициите, към семейните ценности, които вече повече от 60 години съхранява една българка в столицата на Албания - Тирана. Тя е преподавател по български и руски език и преводач. През последните години Янка Селими и дъщеря й Милена превеждат на албански съвременни български автори като Георги Господинов и Милен Русков. Благодарение на нейния превод пък до българските читатели достигат произведенията на един от нашумелите албански автори Ариан Лека. Мина Денева ще ни разкаже тази история от Балканите. Музикалното оформление е на Данаил Денчев.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Белоев

Русенският университет празнува

Русенският университет отбелязва 74 години от създаването си и 169 години от рождението на патрона на университета Ангел Кънчев. Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев и откриване на цветна композиция „Цветно лого на Русенския университет“.  Празничното събитие продължава в Канев център с академично слово и..

публикувано на 12.11.19 в 11:28

Младежи осиновиха спирка

Снимки на група младежи, които работят на масивна автобусна спирка, сподели в социалната мрежа инж. Галина Даскалова. Тя е   преподавател в силистренската Професионална гимназия по земеделие и ръководител на екипа от доброволци. Вече седмица те полагат усилия да превърнат спирката по пътя между Силистра и Айдемир от руина в удобно и практично..

публикувано на 12.11.19 в 11:07
Астрономическа обсерватория - Шумен

Небесното шоу на Меркурий

Днес най-близкият обект до Слънцето - планетата Меркурий, преминава пред слънчевия диск. Явлението се нарича пасаж или транзит на Меркурий и последно бяхме свидетели на такова през 2016 година. Следващото ще бъде след десетилетия. За да оценим транзита на Меркурий като рядък небесен спектакъл, ще уточним, че през 21 век – т.е от 2001 г. до..

публикувано на 11.11.19 в 16:19

Желязната лейди на прехода

„За 30 години България постигна не малко, но е важно да го запазим и надграждаме“.  Това каза за Радио Шумен проф. Екатерина Михайлова - един от знаковите политици на прехода, два мандата заместник-председател на Народното събрание. „Постигнахме няколко неща от кардинално значение за България - членство в Европейския съюз, членство в НАТО,..

публикувано на 08.11.19 в 12:17
Кирил Маричков

Аз съм просто човек

„Наблюдавайки прекрасната публика на нашите концерти, мислехме, че повече хора в България са свободомислещи. Не всичко, което се случи по време на прехода, бе добро и за това не са виновни само политиците, а всички ние. Все пак важното е, че България върви в правилната посока “. Това каза рок легендата Кирил Маричков, връщайки се в спомените си към..

публикувано на 08.11.19 в 11:21
Васил Найденов

Молитва за България

"Времето беше емоционално, надеждите огромни. Разбира се, не всички очаквания се оправдаха“. Това каза певецът Васил Найденов, връщайки се към спомените си от митингите и концертите в началото на демократичните промени в България. „Отказвал съм предложения да вляза в политиката, защото не това е смисълът на моя живот“, каза още Васил Найденов...

публикувано на 08.11.19 в 11:14
Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино, пети мандат

Кметът: Ще направя Хитрино кукла

Нуридин Исмаил от днес официално стана кмет на Община Хитрино за пети път. Още на първия тур той спечели 61 на сто от вота на избирателите. Зад него застанаха 2503 души, от имащите право на глас. В 15 от общо 18 села от Общината новоизбраните кметове са от коалиция "ДОСТ-БЗНС", същата която издигна и кандидатурата на Нуридин Исмаил. Коалицията има и..

публикувано на 07.11.19 в 14:13