Клошарски радости

| обновено на 08.01.17 в 17:31

Найден, Наско... Като тях са десетки други, които не желаят приют, а имат собствени обиталища. Казват, че и друга зима са оцелявали на минус 20 градуса и нищо не ги плаши освен други като тях. Имат доверие на вярното си куче или котка - не на хората. Не желаят дори и временно подслон в Общинското общежитие на ул. "Шуменска комуна", защото стават побои или обират и малкото, което притежават. Малцина ще са тези, които ще потърсят подслон и тази зима в общежитието, въпреки критично ниските очаквани температури. Чуйте срещите на Христина Димитрова с 65-годишния Найден, който живее някъде из кв.Тракия в къща без врати и прозорци и с 28-годишния Наско, пригодил помещение срещу жп гарата в луксозна клошарска квартира.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракията - не само за пиене, но и за разтриване

Българинът има няколко неща, към които е особено чувствителен и не позволява никой да посяга на тях. Ракията е едно от тях. И в това няма нищо осъдително. Защото не става въпрос за пиянство, а за традиции, вкоренени далеч във времето. На трапезата на българина ракията присъства и при весели, и при тъжни поводи. Тя обаче може да е и средство за лечение...

публикувано на 22.07.17 в 12:44

Шуменските дебатьори след осминафинала в международния турнир „Heart of Europе”

Трима шуменци бяха част от международния дебати турнир „Heart of Europе”, който се проведе в Чехия през настоящия месец юли. Отборът на България беше подкрепен от Асоциация дебати и „Best foundation”, с незаменимата подкрепа на фондация "Америка за България”. Шуменските участници в състезанието бяха Красимир Кирилов, Мира Радославова и Рукийе Егели...

публикувано на 21.07.17 в 10:05

Кои са най-честите причини за катастрофи?

Невниманието, липсата на умения и неспазването на правилата от водачите са едни от най-честите причини за тежките инциденти по пътищата на страната. Това каза за Радио Шумен автомобилният състезател Крум Дончев. Според него пътните настилки в България са некачествени, което също е предпоставка за катастрофи.

публикувано на 20.07.17 в 14:53

За закриването на училището в Трапище

Основната тема на това лято е закриването на детски градини и училища, където децата са малко и общините не могат да ги издържат. В Разградска област по тези причини общинските съвети в Лозница и Исперих решиха да закрият школата съответно в Трапище и Тодорово. Със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев обаче и двете училище ще отворят врати..

публикувано на 20.07.17 в 14:46

Дете пострада от паднала мазилка в Шумен

Парче от външна изолация на жилищен блок в Шумен се откъсна и падна върху главата на 14-годишно момче. Инцидентът е станал около 19:30 часа снощи на булевард "Велики Преслав" 12. Репортаж на Георги Софронов.

публикувано на 20.07.17 в 09:38

Хор "Бодра песен" за успеха във Флоренция

Още преди една година Леонардо Салиока - директорът на Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“, в настоятелната си покана до хор „Бодра песен“ пише: „Фестивалът е невероятен шанс за децата на този забележителен хор да представят не само любимия си репертоар в това уникално събитие, но и да се присъединят към останалите хорове от..

публикувано на 19.07.17 в 15:05

"Лицата на живота" - живот посветен на професията

Повече от 40 години професионален път, посветен на едно читалище и на хората, които живеят в ромския квартал в Русе, са достатъчно, за да привлекат вниманието ни към една жена. Тя се казва Ани Нишанян и работи в читалище „Георги Бенковски” от първия си работен ден. И въпреки, че заплатата на секретар е повече от скромна, признава, че нито за миг не..

публикувано на 19.07.17 в 14:44