Изложба "CODE 03" в Шумен

Художествена изложба "CODE 03" бе открита в галерия "Университетска" в корпус 2 на Шуменския университет на 20.03.2017 г. от 12:00 часа. Участници в нея са Галина Петкова, Деница Спасова, Мария Ангелова, Мая Райчева, Теменуга Христова, Горан Ангелов, Евгени Янакиев, Петьо Дамянов и Светлин Савов. Те са част от едно младо поколение художници, получили своето образование в Шуменския университет, като немалка част от тях остават свързани с града и днес. Още за изложбата може да чуете от разговорите на Антоний Димов с професор Валери Чакалов, преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и с авторите на изложбата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театърът в Силистра временно без нови заглавия

Силистренският театър спира към момента поставянето на нови драматични заглавия, заяви директорът му Златина Станева. В средата на ноември ще има премиера само на детския спектакъл „Работна мецана“ от Леда Милева. "Уговорката с режисьорката Теди Попова е уреждането на финансовите въпроси да се случи при първа възможност и да се работи на кредит...

публикувано на 18.10.17 в 17:09

Шумен ще отбележи Деня на българо-унгарското приятелство

С двудневна програма Шумен ще отбележи Деня на българо-унгарското приятелство. Празникът се ползва с подкрепата на Народното събрание на България и на унгарското правителство. Обявяването на датата 19.10 за Ден на българо-унгарското приятелство е прието с решение на Народното събрание през 2016 г. На този ден се провеждат редица инициативи и прояви,..

публикувано на 18.10.17 в 15:17

Денят на иконописеца - 18.10

Денят на иконописците се чества на 18.10, когато църквата отбелязва деня на Свети Лука, един от четиримата евангелисти, но и първи иконограф, за който се смята, че е нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица. Смятан е за покровител на всички художници, затова и те празнуват днес. На въпросите доколко рисуваните днес икони са канонични, какви..

публикувано на 18.10.17 в 13:25

Премиера на "Мрак" в Разград

Още една премиера ще бъде представена в Разград по повод 70-тата годишнина на Драматичния театър „Антон Страшимиров”. От 19:00 часа в Залата на Общинския културен център ще се играе постановката „Мрак” по патрона на театъра Антон Страшимиров. Режисьор е Борислав Чакринов, сценография и костюми Мартина Варийска.

публикувано на 18.10.17 в 09:42

Литературни вечери в Търговище и Русе

Стихосбирката „Ахилесова пета“ на Стойка Теодосиева ще бъде представена от 18 часа в Кафе-театъра в Търговище . Това е осмият поетичен сборник на дългогодишния директор на търговищката регионална библиотека и носител на орден „Кирил и Методий" - 2 степен. Представянето на книгата се организира от Народното читалище „Напредък“. C мyзиĸaлни изпълнeния..

публикувано на 18.10.17 в 09:25

Театърът в Разград на 70 години

Във връзка със 70-годишнината на Драматичен театър „Антон Страшимиров“, к метът на Община Разград д-р Валентин Василев връчи поздравителен адрес на директора на Театрално-музикалния център – Теодор Мадолев. „Юбилеят на тази културна институция е важна дата за града и за цялата Община, тъй като Разград успя да запази и съхрани и в най-трудните..

публикувано на 17.10.17 в 20:41

Разясняват реда за получаване на германски стипенсии

Германската служба за академичен обмен организира информационна среща за отпускане на стипендии за български студенти, докторанти и млади учени. Събитието ще се проведе в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” от 12.30 часа в Корпус 2. Лекторът Изабел фон Цицевиц ще разясни видовете стипендии – за езикови курсове, обучение или научен..

публикувано на 17.10.17 в 11:25