Движението през гара Хитрино ще бъде възстановено

Снимка: Радио Шумен

До края на деня ще бъде възстановено движението по втори и трети коловоз на гара Хитрино. Това съобщи генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски. Днес той инспектира на място ремонта на железния път. "През следващите няколко дни влаковете ще преминават през ремонтираните коловози със скорост 25 км/ч., за да се наблюдава състоянието им. Виждате каква мобилизация направихме, за да възстановим железния път, контактната мрежа и прелестна настилка в пострадалия участък. Четвърти коловоз все още е в тежко състояние, но в рамките на месец ще бъде възстановен. Разходите са между 150-200 хил. лв.", уточни Папукчийски. Генералният директор на „Железопътна инфраструктура“ уточни, че се предвиждат ремонти по целия участък Русе - Каспичан, като ще се подменят всички осигурителни инсталации с нови 90 маршрутно-компютърни сигнализации. „Това значително ще подобри обслужването на влаковете“, поясни той. „Доволни сме от ремонта, след окончателното приключване, прелезът на селото ще стане отново удобен. До края на седмицата трябва да имаме сключени договори за частичните ремонти. Направени са стойностни сметки на 21 къщи, гласувани от Общинския съвет и одобрени от Министерството на труда и социалната политика", каза кметът на Хитрино Нуридин Басри. Той увери, че средствата от даренията и помощта от държавата се изразходват при сериозен контрол, като всички обещания за ремонти ще бъдат изпълнени.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Областният управител с кауза за чиста вода

Икономическото развитие на област Шумен и инвестициите във ВиК сектора ще бъдат сред приоритетите в работата ми през следващата година. Това обяви днес областният управител проф. Стефан Желев на среща с кметовете на общини. "За мен това е кауза и тя трябва да бъде изпълнена. Нужно е час по-скоро да започне реализацията на проектите за подмяната на..

публикувано на 18.12.17 в 17:19

ВиК и общините ще решават за инвестициите

10-те общини в Шуменска област ще бъдат посетени в началото на следващата година от представители на ВиК -  Шумен. Целта на срещите е да бъде обсъдена примерната инвестиционна програма, предложена от водното дружество, съобщи управителят на ВиК инж. Красимир Марков. "Ние сме заложили обекти, които покриват изискванията за средства за инвестиции през..

публикувано на 18.12.17 в 17:10

Правната комисия без решение за таксите в градините

Правната комисия към Общинския съвет в Шумен не взе решение за въвеждането на такси за пет и шестгодишните деца от предучилищните групи. Въпреки новото предложение на заместник-кмета Найден Косев месечна сума да не плащат родителите, които получават социални помощи, само двама от членовете на комисията гласуваха „за“. Останалите петима се въздържаха...

публикувано на 18.12.17 в 16:24

Шуменският университет в групата на най-добрите

Шуменският университет попада в групата на добре работещите организации. Това показват данните на Националната независима оценка на висшите училища и научните организации. Оценката се прави на база научноизследователската дейност, която развиват университетите и научните институции. Това каза за Радио Шумен заместник-ректорът по акредитация, оценяване..

публикувано на 18.12.17 в 15:53

Благотворителна кампания за сирачета

Камион с подаръци, събрани от кампанията „Децата от домовете в Каспичан и Преслав имат нужда от нас“, бяха раздадени на младежите в двете институции. Инициативата е на шуменските журналисти Гена Генева и Веси Йотова, които преди три седмици съобщиха за благотворителна си идея във Фейсбук. В кампанията се включиха доброволци и дарители от Шумен, Варна,..

публикувано на 18.12.17 в 15:17

3.5 млн. лв. за благоустройство около "Арена Шумен"

Община Шумен обяви обществена поръчка на стойност над 3 500 000 лева за облагородяване на района около „Арена Шумен“. Ще бъдат изградени кръгови кръстовище пред така наречения гръцки блок и пред паметника на Пети полк. Ще бъде разширен северният тротоар на улица „Марица“ и ще бъде направена нова автобусна спирка. За всичко това са предвидени 2 782..

публикувано на 18.12.17 в 15:04

Дават шанс на деца в риск

Дневен център за деца в риск и деца с увреждания ще бъде изграден в Нови пазар, съобщиха от общинската администрация. Той ще е към функциониращия Център за обществена подкрепа и ще обслужва още три общини - Каспичан, Каолиново и Никола Козлево. От услугата ще се възползват деца до 18-годишна възраст. Стойността на проекта е около 200 000 лева, а..

публикувано на 18.12.17 в 12:04