Иван Начев: Коалицията между ГЕРБ и БСП би била балансираната коалиция

Възможен ли е германски модел на управление на държавата? Този въпрос, може би, все по-често ще бъде задаван в следващите дни. На изборите вчера се оказа, че няма ясно предпочетена политическа сила у нас. Така и ГЕРБ, и БСП са сравнително изравнени в невъзможността си да съставят самостоятелен кабинет. "Този парламент няма да изкара целият си мандат", каза за Радио Шумен Иван Начев - ръководител на Департамента по политически науки в Нов български университет. "От днешна гледна точка не може да има извънредни парламентарни избори до края на тази година", сподели още Начев. Според него най-близката перспектива е есента на 2018 г. Този парламент няма да изкара пълният си мандат, повтори той и допълни, че причината е политическото поведение на лидера на най-голямата партия ГЕРБ - Бойко Борисов. Какво каза още политологът - чуйте в интервюто на Миглена Стефанова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн часове при лекар

Цифровите технологии навлизат все по-широко в сферата на медицинските услуги. С помощта на платформата Супердок може да намерите лекар по всяко време на най-удобното място и да резервирате час за преглед от мобилното си устройство, докато пътувате в колата или в градския транспорт. Платформата предоставя детайлна информация на едно място, без да е..

публикувано на 26.08.19 в 11:02

Бързо смятане с абакус

За един древен метод за смятане ще разкажем, който стана модерен в последните няколко години. И това е менталната аритметика. Оказва се, че този метод не само прави математиката интересна за децата, но развива и много други техни умения. Според запознати, най-добре е усвояването на този начин за смятане да започне между 4- и 12-годишна възраст,..

публикувано на 26.08.19 в 10:56

Палавници в кадър

Може и да не сте чували името Татяна Томшичкова, но вероятно сте виждали снимките ѝ. Нейни фотоси красят брошурите на големите супермаркети, избирани са за международни реклами на шоколадови бонбони или газирани напитки. Талантливата шуменка живее в Прага от 2006 г. Там е родила трите си момчета. Дани, Томи и Макс са и най-популярните ѝ модели...

публикувано на 23.08.19 в 16:30

Село построи спортен салон

В Основното училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в дуловското село Правда се обучават над 130 деца. Паралелките за новата учебна година са запълнени, което означава, че в селото има достатъчно деца, но… Те няма къде да провеждат заниманията по физкултура. Преди повече от 30 години покривът на физкултурния салон към училището е протекъл и оттогава..

публикувано на 23.08.19 в 09:55

"Тръните" по ул. "Люботрън"

Улица „Люботрън“ е една от шуменските улички, които те карат да се чувстваш като в планинска махала. Не бързайте обаче да завиждате на хората, които живеят там, защото едно е да си турист, а съвсем различно   е да живееш там. Тогава всеки ден се притесняваш, че до дома ти не може да достигне линейка, а личният ти автомобил задължително трябва..

публикувано на 20.08.19 в 13:56

Изделия от царевична шума

За страстта към майсторството в изработката на декорации от беленица разказва Иваничка Миланова от разградското село Балкански.  Интервюто е излъчено в предаването "Истории за историята"  на 18.08.2019 г.

публикувано на 20.08.19 в 12:09

Спасяват история край магистралата

Преди два дни премиерът Бойко Борисов дойде край Шумен, за да разгледа археологическите разкопки в района на новостроящия се участък на АМ "Хемус". От два месеца екип с ръководител д-р Андрей Аладжов проучва късно римско селище, в което се откриват културни пластове още от праисторията. На обекта се трудят 80 работници, 12 археолози, един реставратор..

публикувано на 16.08.19 в 09:04