Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен очаква Международните хорови празници

24-то издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ започва на 6 април в Шумен. Участие са завили девет формации от страната и състави от Украйна, Румъния и Унгария. Откриването на фестивала ще бъде предшествано от среща с поетесата Мария Донева. Тя е текстописецът на четири песни, специално композирани от Любомир Денев за шуменския хор „Бодра песен“. Фестивалният огън ще бъде запален вечерта на 6 април, пред ДКТ „Васил Друмев“. На 7 април Радио Шумен ще е домакин на творческа среща за гостите, диригентите, музикантите и учителите. Водещ и лектор е проф. Теодора Павлович, а темата е за интерпретацията на литературния текст в хоровата композиция. На 8 април ще бъде изпълнена новата хорова Кантата „Синьо небе от мечти“, на словенския композитор и диригент Амброж Чопи. Авторът ще ръководи творческата работилница с всички хорове, участници във фестивала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Класика за малките

Красивата симфонична приказка „Петя и вълкът“ ще бъде показана на шуменска сцена тази вечер. Произведението на руския композитор Сергей Прокофиев чрез игра и забавление запознава децата с класическата музика.  Основното достойнство на творбата е, че в „Петя и вълкът“ се използват различни музикални инструменти за представяне на всеки герой в..

публикувано на 09.05.24 в 09:18

Фолклорна приказка

Спектакъла "Фолклорна приказка" представиха пред децата от ДГ "Космонавт" в Шумен, студентите от IV курс в специалността "Педагогика на обучението по музика" към ШУ "Епископ Константин Преславски".  "Бъдещите учители под ръководството на доц. д-р Люба Златкова от катедра "Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство", разказаха на малките..

публикувано на 09.05.24 в 08:34

Трети ден от "Вълшебната завеса"

Програмата на Международния фесивал „Вълшебната завеса“ в Търговище днес продължава със спектакъла „Малкият Макс“ на ямболския куклен театър „Георги Митев – ЖОРО“. Представлението е от 10 ч. в драматичния театър в Търговище. След обяд от 15:30 ч. на голямата сцена на театъра в Търговище Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ Велико..

публикувано на 09.05.24 в 07:20

Русенка с Гран При от международен конкурс

Солистка на русенските Вокални формации „Приста войс“ спечели Гран При на фестивал в гр. Ташкент, Узбекистан. 11-годишната Дария Стефанова, с вокален педагог Доротея Бальовска, е първото дете от България, участвало на живо в Седмия Международен конкурс „Розата на Изтока“ („Роза Востока") и спечелило най-голямото отличие. Наградата е една за..

публикувано на 08.05.24 в 18:15

Кале Широково - завръщане в миналото

Сервиз от стъклени чаши за вино е сред находките от миналогодишните разкопки на крепостта Кале Широково край едноименното русенско село, за която разказва ръководителят на проучването Деан Драгоев. С усмивка уточнява, че такива стакани са намирани на много късноантични обекти, но тук за първи път е регистрирана колективна находка.  Кале..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Вдигат "Вълшебната завеса"

Мим формацията „Жар театър“ открива днес XXIII издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище. На площада пред Драматичния театър от 10:00 часа трупата ще представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“ Програмата продължава с участието на гостуващата трупа от Румъния – театър Ion D. Sîrbu, който ще покаже „Леденото..

публикувано на 07.05.24 в 06:37

Русенка с награда от международен конкурс

Осемгодишната Анастасия Маркова от Русе спечели втора награда на Международния музикален конкурс „Art Music Festival“ в Букурещ . Във форума участваха 150 изпълнители от Румъния и Молдова. Анастасия се яви в номинация „ International pop“ в категория 7-9 години. Тя изпълни песента на Адел „ Rolling in the deep“ . Изпълнителите в..

публикувано на 02.05.24 в 16:52