Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ празнува днес

С тържествена церемония Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза своя патронен празник. Със званието Почетен професор на Шуменския университет бе удостоен доцент доктор Соян Танев за приноса му за издигане и утвърждаване имиджа на висшето учебно заведение. “Всеки ден ние трябва да доказваме, че сме достойни като преподаватели и като студенти, за нашето общество и да се горедем, че сме наследници на делото на Констатнтин Преславски“, отбеляза ректорът професор Георги Колев. 

На церемонията бяха връчени наградите на ректора. С тях бяха удостоени Преславската книжовна школа към Факултета по хуманитарни науки и професор Дияна Кюркчиева. Тя заяви, че ще дари сумата, съпровождаща наградата, на астрономическата обсерватория към Шуменския университет. Отличие получиха и младите художници от Арт група „Схмея“. Наградата на академическия съвет бе връчена на Сунай Алиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Безводие мори две каолиновски села

Поредно лято жителите на селата Загориче и Браничево, община Каолиново, са на воден режим. Причините са честите аварии по водопроводната мрежа и малкият дебит на водата. Над 2500 души всяко лято са изправени пред опасността да останат без вода. Режимът тази година започна на отминалия Шекер Байрам. "Когато има вода, се снабдяваме. Ще переш..

публикувано на 19.06.18 в 14:27

Промяна в движението около "Арена Шумен"

От 20 юни до 15 юли се въвежда временна организация със спиране на движението   на тежкотоварни автомобили над три тона и половина  от кръстовището след светофара до магазин „Лидъл“ в посока  към ул. „Марица“. Обходният път за тировете е по бул. „Симеон Велики“, ул. „Ген. Столетов“, ул. „Ген. Скобелев“, ул. „Софийско шосе“ към Пети километър...

публикувано на 19.06.18 в 14:13

Разкрасяват Шумен с нови тротоари и дървета

Продължават ремонтите на тротоари в Шумен, обявиха днес от общинската администрация. Едновременно с това се изграждат нови паркоместа и се правят промени в озеленителната система в града. Тротоарите на 54 улици в Шумен да бъдат ремонтирани за три години, планира кметският екип. За тази цел в бюджета на общината са предвидени 650 000 лева без..

публикувано на 19.06.18 в 13:29

Шумен се нуждае от млади дървета

„Зелената система се нуждае от поддръжка и обновяване. В случай, че приемем тезата, че е недопустимо премахването на дървета в Шумен, би следвало да се откажем от всякакво обновяване на градската среда“. Това коментира общественият посредник Иван Капралов по повод получени сигнали от граждани, които настояват да се извърши проверка доколко е законно..

публикувано на 19.06.18 в 11:43

Добри резултати от матурите в Шуменско

Резултатите по български език и литература от матурите в Шуменска област са близки до миналогодишните. Средният успех е 49,29 точки от 100 възможни при 50 точки година по-рано. Това съобщи за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на образованието. Регионът се намира във втората половина на класирането по области, което се дължи на..

публикувано на 19.06.18 в 09:30

Искат да възстановят Военното училище

Асоциация на завършилите Военното артилерийско училище в Шумен бе учредена в края на април 2014 г., за да работи за издигане на авторитета на Военния факултет. Асоциацията има и нова цел. Това съобщи полк. Сашо Евлогиев от Военния факултет в Шумен. "Започна една усилена кампания за .възстановяване на Висшето военно въздушно училище в Долна Митрополия...

публикувано на 18.06.18 в 17:14
Полк. Дилян Димитров - Военен факултет Шумен

Новият декан на Военния факултет вече на поста

Полк. инж. Дилян Димитров е новият декан на Военния факултет в Шумен. Научната му титла е доцент, доктор на науките. Това съобщи днес пред журналисти досегашният декан полк. Сашо Евлогиев. „Факултетът никога не е разполагал с такъв потенциал“, каза в края на мандата си полк. Евлогиев. “В момента имаме 4 професори, 8 приключени процедури за доценти..

публикувано на 18.06.18 в 16:45