Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ празнува днес

С тържествена церемония Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза своя патронен празник. Със званието Почетен професор на Шуменския университет бе удостоен доцент доктор Соян Танев за приноса му за издигане и утвърждаване имиджа на висшето учебно заведение. “Всеки ден ние трябва да доказваме, че сме достойни като преподаватели и като студенти, за нашето общество и да се горедем, че сме наследници на делото на Констатнтин Преславски“, отбеляза ректорът професор Георги Колев. 

На церемонията бяха връчени наградите на ректора. С тях бяха удостоени Преславската книжовна школа към Факултета по хуманитарни науки и професор Дияна Кюркчиева. Тя заяви, че ще дари сумата, съпровождаща наградата, на астрономическата обсерватория към Шуменския университет. Отличие получиха и младите художници от Арт група „Схмея“. Наградата на академическия съвет бе връчена на Сунай Алиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Велики Преслав е за кучешкия приют

Не съм съгласна с решението за закриване на кучешкия приют във Велики Преслав, както и с обвиненията, че работата ни е неефективна. Това заяви за Радио Шумен управителят Иванка Димова. „Няма сигнал, на който да не съм се отзовала, продължава и кастрацията на животните“, увери тя. В момента в приюта има 73 кучета – сред тях болни, прибрани за кастрация..

публикувано на 23.04.18 в 16:29

БСП - Шумен с две ръководства?

Извънредното заседание на Общинския съвет на БСП в Шумен е проведено според Устава на партията и съвсем законно. Това заяви по-рано днес Николай Калев от БСП. Той и неговите съпартийци   Анатоли Стоянов, Валентин Маринов и и проф. Русанка Петрова обясниха пред журналисти, че 15 души, което е повече от 1/3, са предизвикали извънредния пленум в края на..

публикувано на 23.04.18 в 15:52

Опазихме урумовото лале

В защитената зона „Урумово лале“ не са установени нарушения. Това констатираха експерти на РИОСВ – Шумен. Те   провериха състоянието на урумовото лале в землището на село Пайдушко, Търговищко. Защитената територия с растението представлява ĸaмeниcт, cилнo вapoвит cтpъмeн cĸлoн c плoщ 12 xeĸтapa. Oбявeнa e ĸaтo пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт пpeз 1983 г., a..

публикувано на 23.04.18 в 15:02

Здравни инспектори на символичен протест

Протестна декларация до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев приеха на днешния символичен протест служителите на Регионалната здравна инспекция в Шумен. Причината за недоволството е, че искането за 20-процентно увеличение на заплатите не беше изпълнено. Протестната декларация включва 11 страници искания, а основните от тях съобщи Красимира..

публикувано на 23.04.18 в 14:50

Задигнаха чанта с пари и газов пистолет

Мъжка чанта с 8800 лева е била открадната от паркиран лек автомобил в района на НИАР „Мадарски конник“ в село Мадара на 21 април. По данни на 39-годишения собственик от Добрич кражбата е станала за времето от 12:30 ч. до 13:30 ч.. Неизвестен счупил задно странично стъкло на лек автомобил "Ауди А6" с варненска регистрация и извършил кражба на мъжка..

публикувано на 23.04.18 в 13:23

Съседски скандал завърши с арест

На 22 април малко след 17:30 ч. бил приет сигнал за междусъседски скандал във вилна зона „Байчов кладенец“.   48-годишен мъж отправил закани, заплахи и обиди към униформените и към съседите си. За непристойните действия и грубо нарушаване на обществения ред бил задържан. Мъжът бил във видимо нетрезво състояние и бил задържан заради това, че с..

публикувано на 23.04.18 в 13:07

Шуменец с комоцио след побой

Малко след 14 ч. на 22 април в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Шумен бил приет сигнал за пострадал от побой мъж. Изяснено е, че на ул. “Колю Фичето“ неизвестен нанесъл удар с метален профил на 32-годишния мъж от Шумен. В шуменската болница е установено комоцио със загуба на съзнание. Мъжът е настанен за лечение в болничното заведение..

публикувано на 23.04.18 в 13:02