Археологически проучвания в Плиска

Снимка: Радио Шумен
Структури под кръглата каменна площадка в Плиска проучва екип археолози в старините на първопрестолния град, съобщават от Националния историко-археологически резерват. Разкопките води гл. ас. д-р Андрей Аладжов. Обект на проучването е част от трасето на тайните ходници в Плиска и останки от дървени постройки в периферията на каменната площадка. От началото на тазгодишния археологически сезон, археолозите са попаднали само на фрагмент керамика от тайния ходник. Министерството на културата отпусна за тазгодишните проучвания на територията на арената в Плиска 18 000 лв. Археологическите дейности са до средата на този месец и ще продължат поне още 2 археологически сезона.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна изложба в Силистра

Международна изложба бе открита в Силистра. Организатори на проявата са Общинската администрация в крайдунавския град и   културен център ЮНЕСКО "Йонел Перлея" в румънския град Слобозия. В експозицията са представени творби на 30 художници - 26 от Румъния и по един от Испания, Гърция, Австрия и Словакия. Изложбата ще бъде в Силистра до 28 март. След..

публикувано на 16.03.18 в 15:39
Марин Големинов

Първо изпълнение в Шумен на Концерта за цигулка и оркестър от Големинов

110 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов ще отбележи с концерт днес Симфониета Шумен. Концертът за цигулка и оркестър от Големинов ще прозвучи за първи път в Шумен под диригентската палка на Станислав Ушев. Солист ще бъде  Марио Хосен. В програмата са включени и „Следобедът на един фавн” от Клод Дебюси и „ Танци от..

публикувано на 16.03.18 в 14:09

Изложба за Тибет в Шумен

Изложба „Изкуствата на Тибет” e експонирана в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен. Тя включва предмети, свързани с религията, културата и бита на населението на азиатската област. Сред експонатите се открояват масивна култова пагода, „Колелото на Дхарма“, изработено от бронз, автентичен интериор на тибетски дом и традиционно..

публикувано на 16.03.18 в 11:25

Изложба „Една мечта“ в Радио Шумен

Изложбата „Една мечта“ на Павлина Георгиева ще представи Радио Шумен в събота – 17 март. Експозицията е от сувенирни изделия, изработени с техниката „декупаж“ , които по волята на автора ще бъдат разпродадени с благотворителна цел. Събитието се организира по идея на екипа на вечерното предаване „Денят на совите“ и е по повод 22-ия рожден ден на..

публикувано на 16.03.18 в 10:52
mmd_logo

Откриват "Мартенски музикални дни"

Тържественото откриване на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" е тази вечер в Русе. Това е 58-ото издание на фестивала, който се провежда под патронажа на Министерството на културата и се организира от Община Русе. Програмата включва над 40 събития, една оперна премиера и срещи с над 600 участници от 16 страни. Тържественото..

публикувано на 16.03.18 в 10:14

Пробни снимки на самоубийството на Ангел Кънчев

Пробни снимки за реконструкция на събитията около самоубийството на Ангел Кънчев започват днес в района на Речна гара в Русе членовете на местния Клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“. В ролята на Ангел Кънчев ще бъде художникът Николай Бебенов – НИК от софийския клон на Традиционерите. Заснетите кадри ще поставят началото на работата по..

публикувано на 16.03.18 в 10:01

Разкриват кода на тракийското писмо

Книгата „Тракийското писмо – декодирано” на акад. Цветан Гайдарски ще бъде представена тази вечер от 17,30 ч. в читалище „Добри Войников” в Шумен. Инициативата е на Историческото дружество „Приятели на музеите”, каза за Радио Шумен Ради Панайотов. Авторът на книгата е сред изследователите, които изследват тезата, че египетските цивилизация, писменост и..

публикувано на 16.03.18 в 09:54