Археологически проучвания в Плиска

Снимка: Радио Шумен
Структури под кръглата каменна площадка в Плиска проучва екип археолози в старините на първопрестолния град, съобщават от Националния историко-археологически резерват. Разкопките води гл. ас. д-р Андрей Аладжов. Обект на проучването е част от трасето на тайните ходници в Плиска и останки от дървени постройки в периферията на каменната площадка. От началото на тазгодишния археологически сезон, археолозите са попаднали само на фрагмент керамика от тайния ходник. Министерството на културата отпусна за тазгодишните проучвания на територията на арената в Плиска 18 000 лв. Археологическите дейности са до средата на този месец и ще продължат поне още 2 археологически сезона.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за славни битки

Тематична изложба, посветена на 140-годишнината от Руско-турската война, ще гостува в Силистра. Експозицията ще представи 50 фотоса - гравюри, които отразяват подвига и героизма на загиналите руски пълководци, военни кореспонденти и войници. Гравюрите са направени по рисунки от бойното поле и са дело на художници – руски офицери, преки участници в..

публикувано на 13.07.18 в 10:01

Концерт на площада

Осем майсторски класа с 80 млади музиканти от 20 държави ще се реализират в тазгодишното пето поред издание на Международния музикален фестивал и лятна музикална академия "Алегра" в Русе. Тя започва днес от 20.30 ч на площад "Свобода" с концерт на Теодосий Спасов и Младежкия симфоничен оркестър на град Берн, Швейцария. Концертът се нарича „На изток..

публикувано на 12.07.18 в 09:32
Танцовият ансамбъл „Дядо Драгой” от село Драгоево

"Дядо Драгой" на фестивал в Словакия

Танцовият ансамбъл „Дядо Драгой” от село Драгоево се подготвя за участие в международен фестивал в Словакия в края на месеца. Ансамбълът е поканен от организаторите на фестивала, който ще се проведе в град Кокава. Председателят на местното читалище Стоянка Димова разказа, че ансамбълът ще се представи с местни обичаи и драгоевски хора заедно с..

публикувано на 11.07.18 в 09:27

Концерт в края на сезона

Шуменската Симфониета закрива 64-тия си творчески сезон с концерт тази вечер. От 19:05 ч. в концертната зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат премиерно четири произведения. „Към звездите“ от Анри Дюпар, „По-бавен валс“ от Клод Дебюси, селекция от мюзикъла на Джордж Гершуин „Забавното лице“ и Концерт за пиано..

публикувано на 11.07.18 в 09:14

Върбино се стяга за събор

Сборник с над 700 народни песни ще бъде представен на подготвяния за събота ХХV   фолклорен пенсионерски  събор „Върбино”- 2018, съобщиха от Дуловската община. Изданието, в което са събрани песни на участници в събора, е издадено благодарение на Дуловската община, която е организатор на проявата заедно с местните пенсионерски клубове. Съборът се..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Музика на изток от Алпите

Швейцарският младежки симфоничен оркестър JSO Bern ще има концерт в Силистра днес. Началото е от 18,30 ч. на сцената на Драматичния театър в крайдунавския град. Концертът „На изток от Алпите“ се организира от Фондация „Алегра“ и се осъществява с подкрепата на Община Силистра. Диригент ще бъде Дружелюб Янакиев, който завършва Висшето училище за..

публикувано на 10.07.18 в 09:11

Кукли гонят страха

Днес започнаха репетициите по най-новото детско заглавие на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Това е пиесата „Как се гони страх“, чийто автор е Калин Илиев. Режисьор на постановката е Цвети Пеняшки, сценограф - Мариана Махмудиева, а музиката е на Александър Валериев.   „Това е куклена пиеса, но актьорите ще присъстват на сцената“,..

публикувано на 09.07.18 в 16:40