Археологически проучвания в Плиска

Снимка: Радио Шумен
Структури под кръглата каменна площадка в Плиска проучва екип археолози в старините на първопрестолния град, съобщават от Националния историко-археологически резерват. Разкопките води гл. ас. д-р Андрей Аладжов. Обект на проучването е част от трасето на тайните ходници в Плиска и останки от дървени постройки в периферията на каменната площадка. От началото на тазгодишния археологически сезон, археолозите са попаднали само на фрагмент керамика от тайния ходник. Министерството на културата отпусна за тазгодишните проучвания на територията на арената в Плиска 18 000 лв. Археологическите дейности са до средата на този месец и ще продължат поне още 2 археологически сезона.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменският квартал "Макак" празнува днес

В шуменския квартал „Макак“ ще отбележат традиционния си празник днес. „На площада пред читалище „Просвета“ от 20 ч. ще има фолклорна програма с участието на деца-самодейци, танцовата група „Марги денс“ и кукерската група „Арапи“ от квартала", каза за Радио Шумен секретарят на читалище Александра Андонова. Гости ще бъдат самодейни колективи от Царев брод..

обновено на 19.08.17 в 10:12

Изложба на участниците в пленера "Човек и природа"

Изложба с картини и рисунки от участниците в тазгодишния пленер „Човек и природа“, проведен в село Ветрен, ще бъде открита в силистренската галерия днес от 17 часа. За 21-ви път десетина художници участваха в артистичния форум, встрани от светската суета, без покритие на мобилните телефони и с желание да претворят природната красота на дунавския регион..

публикувано на 18.08.17 в 12:48

Онлайн фотоконкурс

13 души се включиха в онлайн фотоконкурса на тема „Община Каспичан – атрактивна туристическа дестинация“. Това съобщи за Радио Шумен главният специалист „Образование, култура и спорт" в администрацията Искра Радева. Снимките са оценени от жури с председател фотографа Огнян Блъсков. Имената на победителите ще бъдат публикувани днес на сайта на Община..

публикувано на 18.08.17 в 09:56

Концерт на Жана и Добри в Шумен

Ще ви предложим да украсите лятната си вечер с музика. Днес от 18 часа   в къща-музей „Панчо Владигеров" в Шумен двама млади музиканти ще ви убедят, че музиката ще спаси света.  Жана Демирова е от Шумен и съвсем скоро е завършила пиано в Националната музикална академия ,,Проф.Панчо Владигеров”. Нейният колега Добромир Кисьов е от Пловдив и му предстои..

публикувано на 16.08.17 в 17:04

Професор Вера Бонева и Руско Русев с книга за регионалните музеи

"Регионалните музеи в културната инфраструктура на България" е озаглавена книгата, написана от професор Вера Бонева, в съавторство с Руско Русев. В изданието се проследява историята на института регионален музей, юридическата рамка, в която той функционира, мрежата от исторически и археологически обекти или резервати, изградена в страната, фондовете,..

публикувано на 16.08.17 в 11:18

Анонс за VIII Национален пленер по живопис "Шуменско плато"

Национален пленер по живопис "Шуменско плато" ще се проведе през октомври в Шумен, анонсира Александър Величков, председател на Дружеството на шуменските художници. Артистичното събитие ще продължи от 2.10 до 08.10, с участието на десет автори на различна възраст, които предстои да бъдат подбрани. След края на пленера е предвидена изложба в Арт салона на..

публикувано на 15.08.17 в 10:46

Лятна библиотека на открито, с акцент върху Европейския съюз

Информационният център "Европа директно Русе", съвместно с Регионалната библиотека "Любен Каравелов" предоставят днес данни и материали за Европейския съюз, в рамките на инициативата Лятна библиотека на открито. От 10 до 12 часа на площад „Александър Батенберг” в Русе посетителите на щандовете на читалнята на открито могат да се запознаят с..

публикувано на 15.08.17 в 06:00