Археологически проучвания в Плиска

Снимка: Радио Шумен
Структури под кръглата каменна площадка в Плиска проучва екип археолози в старините на първопрестолния град, съобщават от Националния историко-археологически резерват. Разкопките води гл. ас. д-р Андрей Аладжов. Обект на проучването е част от трасето на тайните ходници в Плиска и останки от дървени постройки в периферията на каменната площадка. От началото на тазгодишния археологически сезон, археолозите са попаднали само на фрагмент керамика от тайния ходник. Министерството на културата отпусна за тазгодишните проучвания на територията на арената в Плиска 18 000 лв. Археологическите дейности са до средата на този месец и ще продължат поне още 2 археологически сезона.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Международният ден на училищните библиотеки

По решение на Международната асоциация на училищните библиотекари той се отбелязва от 2008 г. всеки четвърти понеделник на месец октомври. В община Тутракан има четири общински училища, в които функционират училищни библиотеки. Сред най-активните е тази в СУ "Христо Ботев" в крайдунавския град. "Малко са децата, които остават да четат в библиотеките...

публикувано на 23.10.17 в 15:34

Изложба от пощенски картички подреждат в Шумен

Изложбата „България в пощенски картички”, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” може да бъде разгледана от днес до края на ноември. Повечето от картичките в изложбата са от 60-те години на ХХ век, представена е и кратка история на пощенските картички. Особен интерес представляват експонатите с изгледи от Шумен. Чрез тях може да се проследи..

публикувано на 23.10.17 в 15:17

Областен конкурс „Опознай своя роден край“

Областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас се организира от общините в Шуменска област, Регионалното управление на образованието и Регионалния исторически музей. Радио Шумен е медиен партньор. Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Творбите трябва да представят участието на..

публикувано на 23.10.17 в 13:17

Видео арт фестивал в Шуменския университет стартира във вторник

Студентски видео арт фестивал започва във вторник, 24 октомври. Домакин на проявата е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“. Във форума, във втори корпус на висшето училище, ще участват студенти и преподаватели от Националния университет за изкуства в Букурещ, истанбулския университет за изкуства „Мимар Синан“, Великотърновския..

публикувано на 23.10.17 в 12:23

Олег Ковачев представя документални филми в Шумен

Българският актьор, режисьор, сценарист и оператор Олег Ковачев ще гостува днес в Шумен. Срещата с него е от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Програмата включва представяне на два документални филма под негова режисура. "Киното срещу властта" е нов документален филм на режисьора, който разказва за забранените филми на социализма и..

публикувано на 23.10.17 в 09:18

Как да не сме на "Вие" с учтивата форма в българския език

Да си грамотен, казват, е модерно. И ако това е провокация към учениците, а и не само към тях, да научат езиковите правила, то ние ще добавим - да говориш възпитано и с уважение, е признак на култура. Напоследък учтивата форма на общуване, като че ли започва да изчезва от езика, напълно непознати хора ни говорят на „ти“, на „ти“ се..

публикувано на 20.10.17 в 20:14

Вера Бонева не оглави Националния исторически музей

Професор Вера Бонева, бивш преподавател в Шуменския университет, не е избрана за директор на Националния исторически музей на конкурса, проведен от министерството на културата. От Министерството на културата информират, че единственият кандидат, допуснат до събеседване, не е събрал нужния брой точки. Радио Шумен припомня, че другият кандидат за позицията..

публикувано на 20.10.17 в 15:35