Възстановки край Велики Преслав

В събота и неделя в боровата гора край Велики Преслав ще се проведат възстановки  по повод втория Национален събор на Национално дружество ,,Традиция” и 1100 годишнината от битката при река Ахелой. Още тази вечер в близост до старопрестолия Преслав, клубовете ,,Традиция” от различни части на страната ще разположат военно-полеви лагери, които са от времето на Римската империя  до наши дни. Организатори на проявата са и Археологическият музей във Велики Преслав, Народно читалище „Развитие 1874”и  местната общинска управа. Какво ще се случи в местността ,,Борова гора” край Велики Преслав през почивните дни? Чуйте интервюто на Жулиета Герова с Мирослав Сланев, председател на великопреславския клон „Традиция“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Репортерска проверка за опасните сгради в Шумен

Няколко са старите и рушащите се сгради в Шумен, констатира репортерска проверка на Радио Шумен. Три от тях са разположени в края на улица „Раковска”, по посока към парк „Кьошковете”. На втория етаж в една от тях са се нанесли клошари. Друга сграда, от която преди години се откъсна тераса, е на адрес улица „Генерал Гурко” 26-А. Проблемна стара..

публикувано на 21.08.17 в 16:20

За професионалните пенсионни фондове

Вероятно част от вас не знаят, но хората, които работят при вредни условия на труд, или тези, чиито труд се определя като първа или втора категория, се осигуряват и в професионални пенсионни фондове. Тези работници имат по-специфични права и едното е, че се пенсионират по-рано. А за да бъде получена пенсия от професионален пенсионен фонд, е необходимо..

публикувано на 21.08.17 в 16:12

Учителството не е за всеки

Месец преди началото на учебната година ще отворим дума за училище. Ще поговорим за училищните проблеми без размахване на пръст, без да задаваме въпроси и въпреки това ще има отговори. Предлагаме ви един непринуден разговор с директора на езиковата гимназия в Разград. Преди това ще кажем, че както всяка езикова гимназия в провинцията, и това училище е..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Българка за атентатите в Испания

„Часове след терористичните атентати в Испания вълненията и страхът започват да ни обземат все повече, но човек не може да спре да живее, да работи, да излиза на улицата“, коментира за Радио Шумен ситуацията в Барселона шуменката Юлиана Бакалова, която живее от години в Испания.

публикувано на 18.08.17 в 13:55

„От ръката тревненска“ в Шумен

Изложбата „От ръката тревненска“   на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство Трявна от днес гостува в Регионалния исторически музей – Шумен. Най-ранните известни творби на тревненските майстори от ХVІІІ век показват един вече оформен стил на работа. Затова се смята, че тревненската художествена школа възниква в края на ХVІІ век. За..

публикувано на 17.08.17 в 11:14

Още чакат вода във Веселиново

Работи се по отстраняването на аварията на водопровода в село Веселиново, който минава под републикански път. Повече от седмица част от жителите на селото са без вода. За проблема сигнализираха слушатели на Радио Шумен в предаването „Искам да кажа“. Кога ще бъде отстранен проблема? - чуйте от репортажа на Айше Лятиф.

публикувано на 16.08.17 в 15:24

Проблемите на лекарите в малките общини

Често говорим за недостиг на лични лекари, особено в малките общини. Ясно е, че основният фактор, който отблъсква младите лекари от практиките е ниското заплащане. Това обаче не е така за д-р Альоша Горельов, който е избрал да работи в малка община като Лозница. Айше Лятиф разговаря с него.

публикувано на 15.08.17 в 16:32