Динен празник в Смилец

Третият Празник на караомурския динен маджун се открива в 11 часа днес в местността „Гизлиджа“ край силистренското село Смилец. Тази година се очаква на събитието да присъстват гости от Украйна, Молдова, Македония, Русия и Япония. "Събитието е уникално не само за региона, известен с приготвянето на динен маджун, но се превръща и в запазена марка на селото ни. Децата засяха на 1 май бостана. Имаше много емоции - обяд на полето, със селска пита и смачкана глава лук. Опитваме се да покажем това, което е било преди време. Стараем се да изживеят всичко свързано с нашия фолклор, традиция и култура", каза за Радио Шумен кметът на Смилец Павлина Романова. Основен принос в работата на бостана са имали десетокласници от Математическата гимназия в Силистра. Празникът включва конкурси за варене на маджун, най-красив динен фенер и най-гиздава каруца. Предвижда се възстановка на „Жътва“ и музикална програма на самодейци. Събитието се реализира под патронажа на кмета на Силистра и се организира от кметството и читалището в Смилец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Правоговорът - толкова важен, колкото и правописът

И ако досега сте си мислили, че да се пише вярно на български език изисква много учене и старание, то…прави сте. Но не по-малко учене и старание се изисква и да се говори правилно. Защото труд наполовина ще е, ако усвоим безгрешно правописните норми, без да сме наясно как правилно да изговаряме думите. Правилното говорене е поредната тема от..

публикувано на 17.11.17 в 12:59

Анри Кулев гостува в Шумен

Художник-аниматорът Анри Кулев гостува днес в Шумен. Срещата му с публиката е от 17:30 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и е част от инициативата на културния институт да представя шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. Според проф. Кулев очакванията от дискусията му с шуменци са свързани с неговите..

публикувано на 17.11.17 в 09:56

Дете твори с градинска пръст

Открит ли е нов гений в Нови пазар? Този въпрос се задава в града. Той е само на девет години и е обикновено дете, с нормални мечти. Казва се Йордан Данчев, четвъртокласник в СУ “Васил Левски“. Посещава различни извънкласни и извънучилищни занимания. Задават се въпроси, тази техника експеримент ли е или иноваторски талант? Момчето не рисува по..

обновено на 16.11.17 в 16:49

Духовият оркестър в Търговище на 50 години

Своята 50-годишнина ще отбележи днес Дyxoвият opĸecтъp пpи Oбщинa Tъpгoвищe. Празничният концерт е от 18 часа довечера в залата на Дpaмaтичния тeaтъp в града. В концертната програма ще вземат участие Валерия Пейчева, Наталия Тенева и Петър Драмов, Иван Йорданов, Милен и Петър Петрови, Явор Стойчев и хор "Родна песен". "Мотото на концерта е любими музикални..

публикувано на 16.11.17 в 09:40
Маестро Станислав Ушев

Станислав Ушев отново директор на Симфоничния оркестър в Шумен

Станислав Ушев е новият стар директор на Държавния симфоничен оркестър в Шумен. Той беше и единственият кандидат за поста. По време на проведения конкурс в Министерството на културата, маестрото е събрал 440 точки от максималните 660. Станислав Ушев е директор и главен диригент на Шуменската филхармония от 1996 година.

публикувано на 15.11.17 в 16:01

Находка от морски таралежи ще видят русенци

Групова находка от морски таралежи, живели преди около 50 млн. години получи като дарение отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей в Русе. Фосилизираните вкаменелости са намерени в района на Варна. Морските таралежи (Echinoidea) са клас малки иглокожи организми, които наброяват около 950 съвременни вида. Срещат се във всички океани на дълбочина до..

публикувано на 15.11.17 в 14:12

"От сърцето на Европа" - концерт в Шумен

„От сърцето на Европа“ се нарича концертът на Шуменската филхармония, който ще бъде представен от 18:35 часа тази вечер. В него гостуват Златомир Златков - диригент и Десислава Добрева - флейта. За шуменеца Светломир Златков това ще бъде третият концерт, начело на оркестъра в родния му град. В австрийската столица той учи дирижиране в Университета за..

публикувано на 15.11.17 в 09:42