Динен празник в Смилец

Третият Празник на караомурския динен маджун се открива в 11 часа днес в местността „Гизлиджа“ край силистренското село Смилец. Тази година се очаква на събитието да присъстват гости от Украйна, Молдова, Македония, Русия и Япония. "Събитието е уникално не само за региона, известен с приготвянето на динен маджун, но се превръща и в запазена марка на селото ни. Децата засяха на 1 май бостана. Имаше много емоции - обяд на полето, със селска пита и смачкана глава лук. Опитваме се да покажем това, което е било преди време. Стараем се да изживеят всичко свързано с нашия фолклор, традиция и култура", каза за Радио Шумен кметът на Смилец Павлина Романова. Основен принос в работата на бостана са имали десетокласници от Математическата гимназия в Силистра. Празникът включва конкурси за варене на маджун, най-красив динен фенер и най-гиздава каруца. Предвижда се възстановка на „Жътва“ и музикална програма на самодейци. Събитието се реализира под патронажа на кмета на Силистра и се организира от кметството и читалището в Смилец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-новата книга на Иван Димитров ще представят в Разград

Последният излязъл роман на разградския автор Иван Димитров ще бъде представен пред публика в понеделник, 22.01 от 17:30 часа в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев”. Авторът е виден синдикалист, юрист, почетен гражданин на Разград. В литературата се изявява в областта на поезията и в тази на прозата. Автор е на стихосбирките „Преписвани..

публикувано на 19.01.18 в 15:53

Концерт на духовия оркестър в Шумен

Концерт с избрани оперни и оперетни арии и дуети ще изнесе днес Градският духов оркестър „Михаил Биков“ – Шумен. Солисти са Виктория Стефанова и Ива Георгиева – сопрано, и баритонът Роберт Чапликов. „За нас този концерт е предизвикателство, тъй като оркестърът ни е специализиран в изпълнението на хора и маршове“, каза за Радио Шумен диригентът Христо..

публикувано на 19.01.18 в 09:52

Представят балетния спектакъл "Лебедово езеро"

Балетът „Лебедово езеро“ ще бъде представен на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен днес. Постановката на Старозагорската опера е режисирана от Силвия Томова, която е и хореограф на спектакъла. Главната роля на Одета-Одилия се изпълнява от примата на балета в Стара Загора   Анелия Димитрова. В ролята на принц Зигфрид е солистът..

публикувано на 18.01.18 в 09:36

Млади виртуози на шуменска сцена

Поредният концерт от цикъла "Млади виртуози" ще бъде изнесен от 18,35 ч. днес в Шумен. С шуменската симфониета ще свирят цигуларката Зорница Иларионова и пианистът Хандол Ким от Корея. Той ще изпълни Първи концерт от Ференц Лист. Програмата включва още увертюра „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди и Унгарски танц № 1 от Йоханес Брамс, а Зорница..

публикувано на 18.01.18 в 09:27

"Любов и гръмотевици" в Русе

Премиерата на комедията "Любов и гръмотевици" на русенския театър „Сава Огнянов” ще бъде представена довечера от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание. „Спектакълът е пети успешен проект на трупата с популярния актьор Христо Гърбов”, каза за Радио Шумен режисьорът Орлин Дяков. Освен него в главните роли участват Петя Венелинова, Дайана Михайлова и..

публикувано на 18.01.18 в 09:18

Златина Станева коментира защо театърът в Силистра спира разработването на нови драматични заглавия

Драматично-кукленият театър в Силистра през настоящата 2018 година ще спре временно разработването на нови драматични заглавия. Включените в афиша постановки за деца и възрастни ще продължат да се играят на силистренска сцена и в други селища. Защо се налага тази мярка и на какво финансиране разчита театърът от Минстерството на културата и от Община..

публикувано на 16.01.18 в 17:41

Бестселъри в читалищна библиотека

60 от най-нашумелите заглавия на книги и бестселъри на книжния пазар, излезли през последните няколко месеца, вече са на разположение на читателите в библиотеката на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово. Един от приоритетите на читалищното настоятелство е постоянно да обновява и обогатява книжния фонд и да отговаря на потребностите на читателите от различните..

публикувано на 16.01.18 в 15:43