Медийният фестивал "Българската Европа" в Русе връчи 15 награди

15 награди присъди журито на медийния фестивал “Българската Европа” в Русе на церемония тази вечер. 17-ото издание на "Българската Европа” е организирано от сдружение "Европейски пространства" с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Основни партньори са Русенският университет и "Канев" Център. Голямата награда получи Васил Иванов за "Разследване с Васил Иванов” . Със специална награда на сдружение "Европейски пространства” е отличен филма "Всяка стена е врата" на Елица Георгиева, а екипите на предаванията на БНТ "Отворени досиета"; "В кадър"; "Умно село", "Частен случай“ получиха специалния приз на Форум Гражданско Участие. “Все по-трудно става на медиите да отстояват мисията си на защитници на обществото в света на фалшивите новини и разклатените ценности“, казва Димитър Липовански, директор на фестивала. „Изгледахме стотици сиви часове телевизионно съдържание, много предавания на средно ниво и единици, които блестят като върхове на журналистиката“, обобщи председателят на журито доц. Иво Драганов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Перо от черен котарак" представят в Шумен

В Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в сряда, 19.09.2018 г., ще бъде представена книгата с разкази "Перо от черен котарак" на Лилия Христова. Авторката  е родена в Несебър. Завършва педагогика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.  Живее в Бургас. Пише поезия и проза,  публикува свои творби в периодичния печат и в литературни периодични..

публикувано на 19.09.18 в 11:27

Изложба на Валентин Кулев във Върбица

Представителството в Шумен на Съюза на българските художници и Дружеството на шуменските художници организират изложба на доцент Валентин Кулев във Върбица. Експозицията е подредена в Младежкия дом на града. Тя представя живопис и портрети, посветени на видни творци и културни деятели от Върбица. Откриването е от 11 ч. Входът е свободен. Това е..

публикувано на 19.09.18 в 11:00

„Криворазбраната цивилизация” на силистренска сцена

Великотърновският музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ гостува на силистренска сцена с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников. Музиката е на Дечо Таралежков. В съвместната продукция на музикалния и театралния отдел участват солисти-актьори, хор, балет и оркестър с диригент Васил Вълчев. Постановката е на Борис Дюлгеров...

публикувано на 18.09.18 в 11:26

"Светлоструй" за Миглена Цветкова

Дипломантката в специалност „Български и история“ на Русенския университет Миглена Цветкова стана тазгодишният носител на националната литературна награда „Светлоструй“ за лирика. Първата книга   на поетесата е със заглавие „С мене само вятърът говори“. Редактор на стихосбирката доц. д-р Руси Русев. Националният литературен конкурс „Светлоструй“..

публикувано на 18.09.18 в 11:16

Първият празник "В шепите на Демир Баба"

От 14 до 16 септември се състои първото издание на празника за съвременно изкуство "В шепите на Демир Баба". В програмата му са включени дервишки танци, беседи, музикални изпълнения, поетически четения, представяния на книги с критика. Всички те по своебразен начин търсят и преоткриват ролята на Демир Баба, който е почитан от християни, от изповядващи..

публикувано на 15.09.18 в 21:31
Велики Преслав - Златната църква

Велики Преслав ще отбележи 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

Във Велики Преслав на 16 септември тържествено ще бъде отбелязана 1125-годишнина от провеждането на Преславския църковно-народен събор, на който градът е обявен за столица на България, а Симеон - за български владетел. Това съобщи кметът на града Александър Горчев.  В неделя от 12:30 часа ще бъде отслужен молебен във Владетелската базилика в..

публикувано на 14.09.18 в 18:04
Гроздобер

Гроздоберът в изложба

Нова мобилна изложба на Регионалния исторически музей в Търговище на тема „Под лозницата. Лозата в битието на българина” ще бъде открита в Славейковото училище от 17 ч. на   Кръстовден, когато в много краища на България започва гроздоберът. Експозицията ще покаже чрез информационни  постери, оригинални  снимки, документи и множество предмети на бита..

публикувано на 14.09.18 в 12:57