Най-красивата и ярка Супер Луна

2018 година ще бъде богата на астрономически явления, които ще могат да се наблюдават от Земята. Започнахме годината със Супер Луна миналата нощ. Това явление се наблюдава, когато Луната е във фаза пълнолуние и е в най-близката точка от орбитата си  около Земята. Тогава Луната изглежда малко по-голяма и по-ярка от обикновеното. Това ни каза астрономът доц.  Сунай Ибрямов. Интервю на Ирина Маринова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандал в първото българско читалище

На 29 март се проведе отчетно-изборното събрание на Народното читалище „Добри Войников “ в Шумен. Но тази близо 5-часова среща е завършила със скандал и с жалба до прокуратурата в Шумен срещу незаконосъобразността при избора на нов председател. От 12 години начело на културната институция е Николай Николов, който отново заема тази длъжност след..

публикувано на 19.04.18 в 15:23

Екопразник събра децата на Шумен

Април е месецът на екологичните инициативи. Община Шумен и организация за оползотворяване на отпадъци подариха на деца от 6 шуменски детски градини и 6 училища куклено шоу, посветено на разделното събиране на отпадъци. В шоуто се включиха и децата. За детския празник чуйте от репортажа на Ирина Павлова.

публикувано на 18.04.18 в 12:57

Магдалена Милтенова: Държавата абдикира от нашите проблеми

Представители на Асоциацията на автобусните превозвачи заявиха, че в България има незаслужено негативно отношение към тях и това се е видяло още в първите часове след тежкия инцидент на 13 април. Държавата абдикира от нашите проблеми. Това заяви в интервю за Радио Шумен Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива по повод проблемите..

публикувано на 17.04.18 в 14:28

Вой на сирени, пожари, паника, линейки...

Вой на сирени, пожари, паника, миризма на газ, пожарникари и линейки. Това са спомените на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил от трагедията на 10 декември 2016 година. Това той разказа пред съда днес по време на заседанието по делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, обвинени за инцидента. Кметът счита, че причина за трагедията е човешка..

публикувано на 17.04.18 в 13:32

Ученици станаха магистрати за един ден

За първи път ученици от пет шуменски училища и хор „Бодра песен“ бяха гости на Съдебната палата в Шумен по повод Деня на Конституцията и професионален празник на юристите. Освен деловата си работа днес, съдии, прокурори и съдебни служители посветиха част от времето си на децата, а те се опитаха да влязат в ролата на магистрати. Репортаж на Ирина Павлова...

публикувано на 16.04.18 в 16:09

Педя човек-лакът брада дойде в Шумен

Куклената актриса Слава Рачева днес гостува в Шумен и зарадва десетки деца, дошли да видят на живо легендарния герой от приказките Педя човек-лакът брада. Идването й е по повод Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, която традиционно прави Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Миглена Стефанова също отиде на тази вълнуваща..

публикувано на 16.04.18 в 15:42

Смядово награди шуменския герой

Шуменецът Айхан Бедриев, който помогна и спаси затиснатия полицай при тежката катастрофа на пътя Шумен-Бургас, бе награден днес в Смядово. Радио Шумен припомня, че в петък м икробус със служители на полицията се удари в лек автомобил, а при инцидента бяха ранени трима униформени, единият от които тежко. Той е бил спасен благодарение на Айхан..

публикувано на 16.04.18 в 15:31