Най-красивата и ярка Супер Луна

2018 година ще бъде богата на астрономически явления, които ще могат да се наблюдават от Земята. Започнахме годината със Супер Луна миналата нощ. Това явление се наблюдава, когато Луната е във фаза пълнолуние и е в най-близката точка от орбитата си  около Земята. Тогава Луната изглежда малко по-голяма и по-ярка от обикновеното. Това ни каза астрономът доц.  Сунай Ибрямов. Интервю на Ирина Маринова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еко събития в библиотеката

Поредица от събития с еко тематика организира утре (събота, 23.02) Пламена Стоянова от сдружение „Общество 528“. Програмата започва в 10 ч. и включва дискусия, три творчески работилници и базара за употребявани вещи и дрехи. Домакин на проявата е шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Подробностите чуйте в интервюто на Стоян Стоянов...

публикувано на 22.02.19 в 16:48
Студенти от университета в германския град Гисен

Защо в Германия няма бездомни кучета?

Общо 91 кучета и 33 котки са кастрирани в кампанията на общинския приют „Тонка Петрова“ в Шумен, която приключи днес. Целта ѝ е да намали популацията на бездомни животни, но и да повиши знанията на 10 млади специалисти от България и Германия. Подробностите чуйте в репортажа на Стоян Стоянов.

публикувано на 22.02.19 в 16:11

Кино в длан

Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен и киноклуб „Мадарски конник“ обявиха неотдавна старта на четвъртото издание на фестивала „Кино в длан“ за филми, заснети с мобилни телефони. До 28 февруари 2019 г. организаторите очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единствения подобен конкурс в нашата страна. Повече за..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Левски скок в Кипър

След българските училища във Вашингтон и Сан Диего сега и в българското училище ,,Родна стряха“ в Ларнака проведоха състезание по левски скок. Тези инициативи по света се организират благодарение на спортния педагог, журналист и общественик от Разград Здравко Душков. ,,Използваме всеки повод да напомним на нашите деца, че дела трябват, а не думи“,..

публикувано на 22.02.19 в 12:59

Посевите чакат дъжд и сняг

Тревожно е състоянието на посевите в Северозападна България заради засушаването през есента. Есенниците едва сега са започнали да никнат. Земеделските стопани алармират, че ще има много пропаднали площи. Каква е ситуацията в Лудогорието и Добруджа провери Айше Лятиф.

публикувано на 22.02.19 в 11:24

Деца се обучават безплатно в биоземеделие в Надарево

„България дарява“ e най-новата национална инициатива за дарителска подкрепа за различни каузи на граждански организации. Да получи помощ чрез нея се надяват и от неправителствената организация Фондация "Ботаника лайф" в търговищкото село Надарево. В зеленчуковата си градина в селото те провеждат безплатни обучения за деца и младежи, а напролет ще..

публикувано на 21.02.19 в 17:57

Интеграция чрез образование

В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите Европейският парламент изисква по-силни мерки за борба срещу антиромските настроения в ЕС. Сред нарушенията, които ЕП вижда спрямо малцинството, са сериозните проблеми с достъпа до образование, до пазара на труда и до здравеопазването. Преди време работен документ от Европейската..

публикувано на 21.02.19 в 09:18