Света Нина - девата апостол на Грузия

Днес православната църква почита покровителката на Грузия – света равноапостолна Нина. Едва 12-годишна тя била поверена на грижите на христовите служители в Йерусалимския храм. Не след дълго пътят на съдбата ѝ я отвел в земите Иверия - днешна Грузия, където проповядвала и разпространявала християнското учение. Със своето въздействащо слово и непоклатима вяра света Нина е успяла да впечатли цар Мириам и той приема християнската религия. Според исторически източници, цар Мириам за Грузия бил това, което Константин Велики бил за Рим и Византия. Най-значителното събитие в историята на Грузия е приемането на християнството в началото на четвърти век в резултат на проповедта на света равноапостолна Нина. Това е и причината, поради която тя се счита за закрилница и просветителка на Грузия. Днес имен ден празнуват всички жени с името Нина.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече и час по безопасност на движение

Утвърдени са учебните програми, по които децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата, съобщават от Министерството на образованието и науката. Минимум 56 часа са предвидени за подготовка в училище, като обучението ще бъде в часа на класа. В детските градини ще имат между пет и седем педагогически ситуации годишно. Децата ще..

публикувано на 25.09.18 в 17:10

Три пожара гасиха в региона

Пожар в стърнище се прехвърлил и унищожил 1000 кв. м бивши овцеферми край Дулово. Пламъците били изгасени от огнеборци от районната служба в Силистра. Спасени са бензиностанция и три сгради. Човешка небрежност е причината за пожар, унищожил 50 дка лозя край село Средище. Произшествието е станало вчера вечерта. Огнеборци от Противопожарния участък в..

публикувано на 25.09.18 в 14:25

Времето на 25 септември

Облачно и дъждовно е времето тази сутрин в региона. В Шумен са паднали 8 л/кв. м. До обяд ще остане облачно, а валежите постепенно ще се преместват на югоизток. На север от Стара планина около пладне, дъждът ще спира, а облачността ще намалява, на места до слънчево. Вятърът чувствително отслабна. Максималните температури ще са между 15 и 20 градуса,..

публикувано на 25.09.18 в 06:30

До 20 ч. забрана за тежки камиони

Заради очаквания интензивен трафик от 14 до 20 часа днес се спира движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в страната. Забраната няма да важи само за превозвачите на бързо развалящи се хранителни продукти, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари. В участъците, в които се..

публикувано на 24.09.18 в 14:08

Дарителска кампания за книги започва в НЧ "Тодор Петков"

Дарителска кампания под надслов „Нашата библиотека“ започва от днес в Народно читалище „Тодор Петков – 1963“ в Шумен. „Всеки който има желание може да закупи и да дари книга или да дари средства за закупуването на нови книги“, заяви за Радио Шумен председателят на читалището Анета Мутафчиева. По думите й библиотеката е важна част от едно читалище и е..

публикувано на 24.09.18 в 07:42

Следобед силен вятър и облаци

Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области в страната. Сред тях са Търговище, Шумен, Русе, Силистра, Разград, където през втората половина на деня ще се усили северозападният вятър. През денонощието времето ще се отличава с голяма динамика. Сутринта ще е топло, на места по крайбрежието с разкъсана ниска облачност, която постепенно ще се разсее и..

публикувано на 24.09.18 в 07:37

110 години независима България

110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от..

публикувано на 22.09.18 в 07:47