Започна плащането на местни данъци

Снимка: Радио Шумен
Започва плащането на местните данъци и такси в Община Шумен от днес, съобщават от администрацията. Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се плати на две вноски – първата трябва да бъде внесена до 30 юни, а втората – до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат 5 процента отстъпка, напомнят от данъчната служба в Община Шумен. До 1 март собствениците на недвижими имоти в Шумен ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса смет и МПС. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на Общината. За улеснение задълженията могат да бъдат внесени на място и чрез ПОС-терминални устройства. Данъците гражданите могат да платят и на изнесеното работно място в  кв. „Боян Българанов". Плащането на задълженията може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на Община Шумен. До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък, които също се подават в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване имат право на 5 процента отстъпка. Образци на декларациите могат да се получат от отдел „Местни данъци и такси" или да се изтеглят от интернет страницата на Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев

И областният срещу скъпата вода

Поредно увеличение на цената на ВиК услугите, макар и обусловено от отчетения инфлационен индекс, е необосновано и несправедливо за качеството на услугата, която се предоставя от оператора. Това е позицията на областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. Той изпрати днес писмо до председателя на КЕВР със становището си, в което изразява..

публикувано на 12.12.18 в 12:02
Кметът на Шумен Любомир Христов

Кметът размаха пръст на КЕВР

Кметът на Шумен Любомир Христов не приема предложението за увеличение цената на водата от 1 януари. В становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране той посочва, че преди да се стигне до поскъпването, регулаторът трябва да провери как се изпълняват бизнес планът на ВиК – Шумен и програмата за оптимизиране на дейността и..

публикувано на 12.12.18 в 11:56

Торба с пари през прозореца

83-годишна жителка на Нови пазар била измамена по телефона по класическа схема – да помогне за залавяне на телефонни измамници. Вчера по обед на стационарния ѝ телефон позвънил непознат. Излъгал, че е полицай и че се провежда операция за задържане на група, която мами хора по телефона. Успял да я убеди да събере повече пари. Жената поставила 1967..

публикувано на 12.12.18 в 11:31

Масови проверки с акция "Зима"

Близо 1400 превозни средства са проверени по време на акция „Зима“ на територията на Шуменска област. За това съобщават от Областната дирекция на МВР. Констатирани са 122 неизправности, като 53 от тях са свързани с осветителните системи и сигнализация. Петима водачи са установени да управляват с разкъсани или износени гуми. От движение са спрени..

публикувано на 12.12.18 в 11:19

Преваляванията спират за кратко

Облачно, на места с превалявания от дъжд и сняг, беше времето през нощта в Североизточна България. Измерената в 5 ч. сутринта температура е 2 градуса в Русе, Силистра и Шумен, 1 градус в Търговище и няколко десети под 0 градуса в Разград. Преди обед ще остане предимно облачно, на места със съвсем слаби превалявания от дъжд или сняг. Постепенно облаците ще..

публикувано на 12.12.18 в 06:40

Без ток в региона днес

Новопазарското село Енево ще е без ток днес заради ремонти на съоръженията. Спирането ще е от 9 ч. до 16,30 ч. Временни смущения са възможни в част от Нови пазар и в селата Стан, Зайчино ореше, Лятно и Долина.       В Търговищка област , поради профилактика, от 9 ч. до 12 ч. ще е прекъснато захранването в селата Орач, Стойново, Пчелно, Капище,..

публикувано на 12.12.18 в 06:23

Продават общински жилища

Община Шумен пуска за продажба 4 общински жилища по желание на техните наематели, които са проявили интерес за закупуването им. Те имат право на това при условие, че са живели там минимум три години. За жилищата са изготвени данъчни и експертни оценки от независим оценител за определяне на пазарната цена. 168 000 лв. трябва да влязат в общинската..

публикувано на 11.12.18 в 17:13