Започна плащането на местни данъци

Снимка: Радио Шумен
Започва плащането на местните данъци и такси в Община Шумен от днес, съобщават от администрацията. Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се плати на две вноски – първата трябва да бъде внесена до 30 юни, а втората – до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат 5 процента отстъпка, напомнят от данъчната служба в Община Шумен. До 1 март собствениците на недвижими имоти в Шумен ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса смет и МПС. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на Общината. За улеснение задълженията могат да бъдат внесени на място и чрез ПОС-терминални устройства. Данъците гражданите могат да платят и на изнесеното работно място в  кв. „Боян Българанов". Плащането на задълженията може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на Община Шумен. До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък, които също се подават в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване имат право на 5 процента отстъпка. Образци на декларациите могат да се получат от отдел „Местни данъци и такси" или да се изтеглят от интернет страницата на Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Делото

Допълнителна експертиза за взрива в Хитрино

Допълнителна пожаротехническа експертиза ще бъде направена за влаковия инцидента в Хитрино. Това реши шуменският Окръжен съд на днешното заседание по делото, по което обвиняеми са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков. Според представената пожаротехническа експертиза, причина за взривяването на пропилена от дерайлиралата..

публикувано на 22.06.18 в 16:39

Нова авария остави без ток част от Шумен

Заради авария няма ток в района на шуменския квартал "Дивдядово", съобщиха слушатели на Радио Шумен. От електроразпределителното дружество уточниха, че и в други райони на Шумен няма електричество. Екипи на дружеството работят в местността "Кованлъка" и около Топливо.Ток няма и на ул. "Варненско шосе". Авария е причинила и спирането на..

публикувано на 22.06.18 в 16:25

Искат мораториум върху сечта

Да се наложи мораториум върху сечта и кастренето на дървета на територията на община Шумен предлага общинският съветник Добромир Драев. В докладната записка, внесена от него, се уточнява, че той ще е в сила до изготвяне на експертно становище, представяне на оценка за въздействие на околната среда и обществено обсъждане на новата визия за зелената..

публикувано на 22.06.18 в 15:43

Блъснаха сърничка на платото

Младо сърне е пострадало рано тази сутрин при ПТП в района на Шуменското плато. Сигналът за инцидента е подаден в 7.16 ч. към Държавното горско стопанство в Шумен. На място е изпратен екип от двама горски служители, които откарали животното във ветеринарна клиника. Прегледът е установил, че животното е в много тежко състояние. Това е..

публикувано на 22.06.18 в 12:04

Училищен директор иска вот на доверие

Вот на доверие към управлението си ще поиска директорът на шуменското училище "Д-р Петър Берон" Павел Павлов. С тайно гласуване поканените членовете на колектива и на обществения съвет   ще изразят мнението си. Директорът е поканил чрез докладна записка кмета Любомир Христов и неговите заместници, представители на РУО - Шумен и членовете на..

публикувано на 22.06.18 в 11:39
Любомир Христов

Кметът: "Поголовна сеч" в Шумен няма

„Поголовна сеч“ на липи в Шумен няма и не се предвижда". Това се казва в становище на кмета на общината Любомир Христов, разпространена до медиите. "От началото на годината в града са премахнати 24 липи и саморасли черници, джанки, рошков, клен и смърч. На мястото на премахнатите до края на годината предвиждаме да засадим близо 400 нови дървета",..

публикувано на 22.06.18 в 11:23
Шуменски окръжен съд

Служител на ДАНС на делото "Хитрино"

С разпит при закрити врати започна днешното заседание по делото за инцидента в Хитрино. Показания дава свидетел, който е служител на ДАНС и от защитата поискаха неговият разпит да не е публичен, тъй като могат да бъдат задавани въпроси и предявени документи от секретния том по делото. В днешното заседание предстои да бъде изслушана..

публикувано на 22.06.18 в 11:14