Прокуратурата протестира поскъпването на водата

Снимка: pixabay.com
Върховна административна прокуратура протестира повишението на цените на ВиК услугите, утвърдено от КЕВР. Считано от 1 януари 2018 г., водата поскъпна в 16 града, сред които Русе, Силистра и Шумен. При проверката на прокуратурата е установено, че от комисията са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, цената се определя по формула, в която присъства показател инфлация. В конкретните изчисления от КЕВР е използвана информацията от интернет страницата на Националния статистически институт. Тя се отнася за месечна инфлация през 2017 г. За прокуратурата данните са приложени незаконосъобразно от административния орган. От характера на сведенията, публикувани от НСИ, е видно, че обсегът на този тип инфлация е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК операторите. С описаните аргументи Върховната административна прокуратура протестира пред Административния съд в София-град отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017 г. за повишаване на цените на ВиК услугите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Снегорини в готовност

Сняг вали вече в областите Търговище и Разград, но няма снежна покривка, съобщиха дежурните от пътните управления. Пътните настилки в Североизточна България са мокри. Няма затворени пътища. Видимостта навсякъде в региона е добра с изключение по високите места в Разградско, където има ограничение до 150 метра заради мъгла. В момента машини на..

публикувано на 17.12.18 в 17:00

Изкупуването на тютюна напредва

Близо 75% от тютюна от реколта 2018 вече е изкупен, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. При дребнолистните ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ са изкупени около 80 на сто от продукцията на стопаните, от едролистната сортова група „Бърлей“ са реализирани над 85% от суровината, а от „Виржиния“ - около 65%...

публикувано на 17.12.18 в 12:51

Обсъждат новите цени на водата

Новите, по-високи цени на водата ще обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на Комисията предвижда в Шумен увеличение  на цената за битовите потребители на 3,40 лв./м 3 с ДДС. Припомням, че миналата седмица свои позиции против увеличението изказаха общественият посредник Иван Капралов, кметът на Шумен Любомир..

публикувано на 17.12.18 в 08:06

Облачно с валежи от дъжд и сняг

Ще остане облачно и с прекъсвания ще продължи да превалява дъжд, в Лудогорието и Предбалкана и сняг. Там са възможни поледици! Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, по крайбрежието от север-североизток и с него ще продължи да нахлува по-студен въздух. Температурите на въздуха ще са от 0 до 5, в северозападната част на района между 0 и 3..

публикувано на 17.12.18 в 06:23

Пътищата в Североизтока са мокри

Пътищата в Североизточна България са мокри. Слаб дъжд вали в целия регион. В района на Антоново има мъгла с видимост 70-80 метра, съобщават от Областното пътно управление в Търговище и предупреждават, че остава опасността от падащи камъни в прохода „Боаза“ по пътя София - Варна. Котленският проход е отворен.В Разградско, по високите места,..

публикувано на 17.12.18 в 06:16
ток , аварии

Без ток днес

От 09:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от  шуменските села Друмево и Кладенец (ТП В и К - Кладенец и Стоп. двор - с. Кладенец). Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 09:30 ч. и от 16:30 ч. до 17:00 ч. в с. В. Друмево, с. Ил. Р. Блъсково, с. Благово, с. Овчарово и с. Костена река. От 09:00 ч. до..

публикувано на 17.12.18 в 06:10

Пътищата в Североизтока са мокри, има мъгла

Мокри са пътищата в Североизточна България. По данни на дежурните в областните пътни управления към 16.30 ч. няма снеговалеж. Умерен до силен вятър духа в региона, на места вали дъжд. В района на Антоново има гъста мъгла, видимостта е 30-40 метра. Котленския проход е отворен и опесъчен. В Разградско видимостта е намалена до 150 метра. Влажни са..

публикувано на 16.12.18 в 16:32