"Свободно петъчно кино" в Шумен

Снимка: архив
„Свободно петъчно кино“ е новата инициатива на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ и сдружение „Общество 528“. Два пъти в месеца ще се организират безплатни прожекции. Първата е предвидена за днес от 18:30 ч. в изложбената зала. „Избрахме френския филм от 1996 година „Прекрасно зелено“, защото е забавен, но и ни дава повод да се замислим накъде сме тръгнали като общество“, обясни за Радио Шумен организаторът на събитието Пламена Стоянова. Второто издание на „Свободно петъчно кино“ ще се проведе на 26 януари. Тогава любителите на седмото изкуство ще могат да видят историята за бежанците от Етиопия - филма „Солта на земята“ от 2014 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Билетен център за културни събития

В Шумен днес се открива единен билетен център за културни събития. Той се намира в градинката до Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Така за първи път в града ще могат да се купуват билети за театри, опери, концерти от едно място. Центърът се открива от 17 ч. днес и ще бъде отворен всеки работен ден от 10 до 19 ч. без почивка. Община Шумен..

публикувано на 21.09.18 в 11:51

Плодородието в изложба

От 17.30 ч. в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен ще бъде открита изложба от ІV-ия национален пленер "Плодородие Салманово 2018". Участват 10 художници от Шумен, София, Пловдив, Казанлък, Смолян. Изложбата е по повод Карнавала на плодородието и е реализирана с подкрепата на Общинския фонд "Култура".

публикувано на 21.09.18 в 10:58

Българската независимост в изложба

По повод Европейските дни на културното наследство на 21 и 22 септември със свободен вход за посещение ще бъдат отворени пет от обектите на Регионалния исторически музей в Шумен. В двата дни от 9.00 до 17.00 ч. може да бъде разгледана временната експозиция „Градски бит – края на ХIХ – 30-те години на ХХ в.“ в комплекс „Авшарян“. Музеен комплекс..

публикувано на 20.09.18 в 16:36

Дарение за силистренската библиотека

Два алманаха получи като дарение днес Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра. Бизнесдамата Димитричка Георгиева предостави сборниците на директора на културния институт Даниела Недялкова. Единият алманах е получен от Съединените щати, но е на български език. В него са представени близо 100 български автори на проза, които са..

публикувано на 20.09.18 в 16:10

Приказните видения на Красимир Арсов

Известният шуменски художник Красимир Арсов предлага поредната си провокация с експозицията „Приказни видения“. Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. на втория етаж в Градската галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен и събира 70 творби, рисувани в различно време. Проектът е един от тези, които спечелиха и финансиране от Общинския фонд „Култура“...

публикувано на 20.09.18 в 15:51

Палят театралния огън в Шумен

163-тият творчески сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде официално открит на 26 септември. Празничната програма ще започне в 18 ч. с дефиле от площад „Кристал”. Предвождани от духова музика и от директора Димитър Димитров, всички работещи в театъра ще се превъплътят в персонажи от пиеси. По традиция в 18,30 ч. ще се..

публикувано на 20.09.18 в 13:03

Мъдростта на цигуларя

Експозиция с лични вещи и документи на световноизвестния цигулар Ваня Миланова ще бъде представена днес в Разград. "Идеята за това дарение ни изненада, но в основата му е огромната любов на Ваня към родния Разград", каза за Радио Шумен главният уредник на   Регионалния исторически музей Нели Николова. "На изложбата посетителят може да види първата..

публикувано на 20.09.18 в 11:01