Христо Мутафчиев ще се срещне с шуменски театрали на 26.01, потвърди Стефани Лечева

Снимка: theatreshumen.com

С писмо до медиите, изпратено днес, Стефани Лечева, председател на местната структура в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" към Съюза на артистите в България, отчита работата си до момента и коментира провелето се вчера събрание на профсъюзната организация. Лечава анализира казусите, свързани с шуменския театър, които станаха обект на публична дискусия: 

"На събранието присъства почти целия състав, както и актьорите Кольо Стайков и Любен Попов, които вече са извън състава на театъра. Информирах колегите за всички мои действия, свързани със случаите на прекъснати договори по програма "Мелпомена", напуснали театъра колеги по "взаимно съгласие", или предизвестие в последните два месеца. Водила съм разговори по всеки един от тези случаи, включително и за уволнението на Кольо Стайков както с директора на театъра, така и с председателя на САБ - г-н Христо Мутафчиев. По настояване на г-н Мутафчиев съм направила и съответните юридически консултации за установяване на евентуални нарушения на трудовоправното законодателство. С уважение към правото на реакция на колегите, които огласиха публично проблема съм категорична, че събранието не бе проведено с цел да осъжда правото им да дадат гласност на своите въпроси, но не отричам, че поставих въпроса: Кой ще иска да ни гледа когато превърнем в махленска кавга изнасянето на вътрешни проблеми? Всички имаха възможност вчера да поставят своите въпроси, да изразят мнения и позиции за всичко, което е свързано с пряката ни работа в театъра. Беше получено и писмо от Николай Гундеров, режисьор на спектакъла "Хористи", адресирано до целия състав. Въпросите, които имаме към ръководството ще бъдат отнесени към директора - г-н Димитър Димитров. Запознала съм г-н Христо Мутафчиев с въпроси на които имам уверението му, че той ще отговори на срещата с целия състав, насрочена за 26.01. от 13.30 ч. в камерна зала на ДКТ "Васил Друмев" Шумен. В заключение бих искала да кажа, че благодаря на всички колеги с които заедно се опитахме да намерим начин да възвърнем диалога и добрия тон помежду си. Благодаря за съдействието на САБ в момент, в който театърът от града на Васил Друмев и Добри Войников трябва да доказва, че е достоен продължител на тяхното дело".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разград - уловени мигове

Традиционният вече фотоконкурс "Разград - уловени мигове"   обявиха от Общината и Центъра за ученическо техническо и научно творчество. Конкурсът е по повод 28 януари - Деня на града, съобщиха от центъра. Той е отворен за всички любители фотографи от първи до дванадесети клас, а класирането е в три възрастови групи. Всеки ученик може да изпрати..

публикувано на 13.12.18 в 16:30

Наше дете с международни отличия

Талантливото дете Полина Георгиева се завърна с две високи отличия от международен конкурс, който се проведе в гр. Букурещ. Поли спечели Голямата награда в коледния раздел на 10-годишни деца с песента "Коледна приказка" на композитора  Светослав Лобошки. В раздел "Поп песен" се представи с българската песен "Мамо" и получи почетното първо..

публикувано на 13.12.18 в 14:48

Коледна изложба в галерията

В Силистра художници подредиха коледна изложба в градската художествена галерия. Показани са 76 творби на 22 автори. От началото на годината в галерията са представени 26 изложби на различни художници. Галерията е домакинствала и над 60 прояви, сред които представяния на книги, рецитали, камерни концерти. В нейния фонд са събрани над 1500..

публикувано на 13.12.18 в 13:29

Вълшебна коледна приказка на палци

Дни преди Коледа Шумен ще види балетната феерия по музика на Чайковски "Лешникотрошачката". Постановката на Държавната опера в Бургас ще гостува на сцената на ДКТ "Васил Друмев" тази вечер (13 декември). Предвидени са две представления за деня - в 17 ч. и 19 ч., за да могат както по-малките почитатели на балетното изкуство, така и по-големите и заети..

публикувано на 13.12.18 в 09:37
Автор на илюстрацията: Милена Радева

Дарение за ученолюбиви студенти

Ценно дарение получи Студентската учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ към Филиал Силистра на Русенския университет. Филологът българист   Красимир Коев дари на лабораторията 1100 библиотечни единици научна литература, сред които теория и  история на литературата, литературна критика, фолклористика; философия;..

публикувано на 13.12.18 в 09:19
НДК

Историята помни Ястребино

С 66 рисунки, 8 есета и 12 стихотворения деца от цялата страна участваха в конкурса на Община Антоново „Историята помни Ястребино - декември 1943”. Награждаването на победителите ще е в събота, когато тържествено ще бъдат отбелязани 75 години от гибелта на шестте ястребинчета, каза за Радио Шумен председателят на инициативния комитет, организирал..

публикувано на 12.12.18 в 15:30

"Разказвачът" на проф. Сава Василев

Днес от 18:00 часа в Националния дворец на културата, ет. 1, зала 4 ще има представяне на книгата "Разказвачът" на проф. Сава Василев. Изданието е своеобразен  триптих, в който 3 малки повести се опитват да пренапишат част от големия наратив за превъплъщенията на балканския човек. Авторът  е роден на 18.01.1957 г. в Каварна. Възпитаник е на..

публикувано на 12.12.18 в 12:10