Христо Мутафчиев ще се срещне с шуменски театрали на 26.01, потвърди Стефани Лечева

Снимка: theatreshumen.com

С писмо до медиите, изпратено днес, Стефани Лечева, председател на местната структура в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" към Съюза на артистите в България, отчита работата си до момента и коментира провелето се вчера събрание на профсъюзната организация. Лечава анализира казусите, свързани с шуменския театър, които станаха обект на публична дискусия: 

"На събранието присъства почти целия състав, както и актьорите Кольо Стайков и Любен Попов, които вече са извън състава на театъра. Информирах колегите за всички мои действия, свързани със случаите на прекъснати договори по програма "Мелпомена", напуснали театъра колеги по "взаимно съгласие", или предизвестие в последните два месеца. Водила съм разговори по всеки един от тези случаи, включително и за уволнението на Кольо Стайков както с директора на театъра, така и с председателя на САБ - г-н Христо Мутафчиев. По настояване на г-н Мутафчиев съм направила и съответните юридически консултации за установяване на евентуални нарушения на трудовоправното законодателство. С уважение към правото на реакция на колегите, които огласиха публично проблема съм категорична, че събранието не бе проведено с цел да осъжда правото им да дадат гласност на своите въпроси, но не отричам, че поставих въпроса: Кой ще иска да ни гледа когато превърнем в махленска кавга изнасянето на вътрешни проблеми? Всички имаха възможност вчера да поставят своите въпроси, да изразят мнения и позиции за всичко, което е свързано с пряката ни работа в театъра. Беше получено и писмо от Николай Гундеров, режисьор на спектакъла "Хористи", адресирано до целия състав. Въпросите, които имаме към ръководството ще бъдат отнесени към директора - г-н Димитър Димитров. Запознала съм г-н Христо Мутафчиев с въпроси на които имам уверението му, че той ще отговори на срещата с целия състав, насрочена за 26.01. от 13.30 ч. в камерна зала на ДКТ "Васил Друмев" Шумен. В заключение бих искала да кажа, че благодаря на всички колеги с които заедно се опитахме да намерим начин да възвърнем диалога и добрия тон помежду си. Благодаря за съдействието на САБ в момент, в който театърът от града на Васил Друмев и Добри Войников трябва да доказва, че е достоен продължител на тяхното дело".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Митко Таралежков за театъра, музиката и лозарството

Митко Таралежков е филмов режисьор, автор на текстове и музика, атипичен бард, но и лозар. Завършва кино и телевизионна режисура в Нов български университет. През 2004 година печели наградата на Международния фестивал за късометражно кино в Балчик с филма си „Бургас на Таралежков“. Автор е и на филма „Лешпер комерс“, който е озвучен с негова авторска..

публикувано на 19.09.18 в 17:31

Момчил Караиванов за група "Мъртви поети" и музиката от 90-те

Дарк уейв групата "Мъртви поети" е създадена през 1989 година под името "ФКНФ". Три години по-късно музикантите се спират на окончателното име на бандата, в която са Момчил Караиванов - вокал и китара, Христо Ангелов - китара, Веселин Тенев - бас китара, Иван Николов - ударни, Явор Сидеров - ударни инструменти. През 1992 година е първото им излизане на..

публикувано на 19.09.18 в 17:11

Веско Стамболов свири в Шумен

Пианистът Веско Стамболов е солист на концерта на Симфониета Шумен в зала „Професор Венета Вичева” в четвъртък, 20.09.2018 г. В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър № 20, ре минор, К. 466 от Моцарт, Въведение и танци към операта "Момчил" от Пипков и Концерт за пиано и оркестър, също от Пипков. Стамболов изнася рецитали на всички големи..

публикувано на 19.09.18 в 16:19

Книгата "Перо от черен котарак" представят в Шумен

В Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в сряда, 19.09.2018 г., ще бъде представена книгата с разкази "Перо от черен котарак" на Лилия Христова. Авторката  е родена в Несебър. Завършва педагогика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.  Живее в Бургас. Пише поезия и проза,  публикува свои творби в периодичния печат и в литературни периодични..

публикувано на 19.09.18 в 11:27

Изложба на Валентин Кулев във Върбица

Представителството в Шумен на Съюза на българските художници и Дружеството на шуменските художници организират изложба на доцент Валентин Кулев във Върбица. Експозицията е подредена в Младежкия дом на града. Тя представя живопис и портрети, посветени на видни творци и културни деятели от Върбица. Откриването е от 11 ч. Входът е свободен. Това е..

публикувано на 19.09.18 в 11:00

„Криворазбраната цивилизация” на силистренска сцена

Великотърновският музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ гостува на силистренска сцена с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников. Музиката е на Дечо Таралежков. В съвместната продукция на музикалния и театралния отдел участват солисти-актьори, хор, балет и оркестър с диригент Васил Вълчев. Постановката е на Борис Дюлгеров...

публикувано на 18.09.18 в 11:26

"Светлоструй" за Миглена Цветкова

Дипломантката в специалност „Български и история“ на Русенския университет Миглена Цветкова стана тазгодишният носител на националната литературна награда „Светлоструй“ за лирика. Първата книга   на поетесата е със заглавие „С мене само вятърът говори“. Редактор на стихосбирката доц. д-р Руси Русев. Националният литературен конкурс „Светлоструй“..

публикувано на 18.09.18 в 11:16