Феминистична виртуална разходка в Русе

Презентация, озаглавена „Феминистична виртуална разходка – по женските места на памет в Русе“, ще бъде представена в Регионалния исторически музей в Русе днес. Тя в регионален план се спира на известни личности и пространства от Възраждането и по-ново време, свързани с женското начало и еманципацията. Още за инициативата можете да чуете от разговора с Ренета Рошкева, уредник в музея в дунавския град. Презентацията ще бъде представена от 18 часа в зала „Княз Александър I” в Регионалния Исторически музей в Русе.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тараклийският университет сътрудничи на български научни институции и музеи

През месец май Историческият музей в Дулово отбеляза своята 20-годишнина. На тържествата по повод празника присъстваха кметът на Дулово Юксел Ахмед, директори и работници в различни музеи на страната, общественици, интелектуалци, историци и археолози. Сред тях бяха академик Георги Марков, професор Георги Атанасов, професор Пламен Павлов, докторанти от..

публикувано на 21.05.18 в 13:30

Триумф за Балетна формация „Търговище”

Шест първи награди, две втори и една трета спечели Балетната формация "Търговище", с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, от VIІI-мия Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”. Конкурсът се проведе на 19 и 20 май в Дом на културата „Арсенал” - Казанлък. В осмото издание на конкурса участваха..

публикувано на 21.05.18 в 13:10
Христина Ангелакова

Маестра Христина Ангелакова пое своя последен звезден път

След дълго боледуване своя земен дом напусна оперната певица Христина Ангелакова.  Родената в Исперих прима не само на българската, но и на световната оперна сцена, получава средното си образование в Шумен. Професионалната си шлифовка прави първо в Държавната музикална академия в София, по- късно учи и в родината на операта, Италия. Талантът и я отвежда..

публикувано на 20.05.18 в 21:35

Доброто бъдеще на българското слово

Четиридесет и първото издание на Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев" бе открито пред сградата на Ректората на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". По традиция висшето училище е организатор и домакин на конкурса. Тази година в него участват 45 автори от 12 университета. Творците ще се състезават в три направления -..

публикувано на 18.05.18 в 16:03

Праисторическа нощ в музея

Европейската нощ на музeите ще бъде отбелязана в Исперих. Проявите започват от 17 ч. в Етнографската къща, където ще гостува изложбата на историческия музей в Котел. 30 минути по-късно ще бъде подредена изложба „Пътечка на мечтите“ с рисунки на деца от школата по рисуване „Да Винчи". От 18 ч. в музейната експозиция ще се открие изложба „Зората на..

публикувано на 18.05.18 в 14:35

Бронзова епоха в нощта на музеите

Изложбата „Бронзовата епоха – контакти и находки“ е акцент в програмата на Европейската нощ на музеите в Разград. Експозицията се открива от 18 ч. в интерактивния музей на Археологическия резерват „Абритус“. От 19 ч. в „музикалната“ градина на къщата-музей „Димитър Ненов” започва нощта на класическата китара с участието на Славчо Николов - един от..

публикувано на 18.05.18 в 13:41
Шуменски университет

Швейцарската фамилия награди наши таланти

Две изложби бяха открити днес в галерия „Университетска” в корпус 2 на Шуменския университет. Едната от експозициите „Салон малка графика А4 формат” е международна по проект на Националния университет по изкуства в Букурещ. Участват художници от Румъния, България, Македония, Полша, Германия и Турция. Втората изложба е годишното представяне на..

публикувано на 17.05.18 в 16:35