„Пази се днес, за да се усмихваш утре!“

Победителката в конкурса Милвана Караангелова - първата вдясно.
Снимка: Радио Шумен
Ученичката Милвана Караангелова спечели конкурса на Регионалната здравна инспекция в Шумен и Българския червен кръст за мото на годишната кампания за превенцията на ХИВ/СПИН в града. Предложението на деветокласничката от хуманитарното училище „Йоан Екзарх Български“ е „Пази се днес, за да се усмихваш утре!“. Милвана обясни, че младежите рядко говорят за СПИН. „Последно обсъждахме проблема преди година по време на урок с представители на БЧК“, каза за Радио Шумен победителката. „Децата се притесняват да коментират сексуални теми с възрастни хора – без значение какви са те. Най-лесно общуват с връстници. Така на помощ идват младите доброволци от нашата организация“, обясни Ирина Георгиев, специалист „Младежки дейности“ в БЧК – Шумен. Данните за миналата година показват, че шуменските доброволци са консултирали над 4000 души. Около 500 деца са обхванати в схемата връстници обучават връстници.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха обвинен в опит за братоубийство

Окръжната прокуратура в Шумен задържа за 72 часа мъжа, който се опита да убие с брадва брат си. Инцидентът е станал на 21 февруари при възникнал конфликт в жилището им. Тогава 68-годишният мъж взел брадва и нанесъл множество удари с нея по тялото и главата на 56-годишния си брат. Пострадалият е бил откаран в болницата в кома, с тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 23.02.18 в 17:15

Венци прекрати поклонническото пътешествие

Венцислав Илиев, който тръгна пеша на поклонническо пътешествие към светите места на Европа от Шумен, прекрати пътуването си на втория ден по здравословни причини. Той успя да стигне до Търговище, след като една нощ изкара в палатка на открито край Надарево при температура около нулата, при непрекъснат валеж и сред вой на чакали. Това сподели..

публикувано на 23.02.18 в 16:45

През 2018 г. първа копка на пречиствателната станция в Шумен

През 2018 г. ще бъде направена първа копка на пречиствателната станция за питейни води за нуждите на Шумен. Това съобщи за Радио Шумен Малина Крумова - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя участва в националната среща на областните управители, която се   провежда в Търговище. Във форума се включиха и представители на..

публикувано на 23.02.18 в 16:06

Насрочиха кметски вот в с. Маломир

Частичните избори за кмет на върбишкото село Маломир ще бъдат на 20 май. Указът на президента Румен Радев вече е публикуван в "Държавен вестник". Със свое решение от 7 февруари Общинската избирателна комисия във Върбица е прекратила предсрочно пълномощията на кмета на селото Даниел Трендафилов. 560 са жителите на населеното място, които могат да..

публикувано на 23.02.18 в 15:48

Частен съдебен изпълнител предаден на съд

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев от Шумен е предаден на съд по три обвинения. Първото е за длъжностно присвояване на 321 109 лева и за две престъпления, свързани с укриването на данъци в размер от 66 630 лева. Още в началото на дейността си 48-годишният Асен Тонев умишлено създавал безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещото..

публикувано на 23.02.18 в 15:44

Само за ден заловиха дързък обирджия

Шуменската полиция задържа 18-годишен младеж, който е ограбил 69-годишна жена. Грабежът е бил извършен в междублоково пространство между улиците "Дедеагач" и "Лозенград" в Шумен. Задържаният е отнел от жената сумата от 32 лева, лекарства и хранителни продукти. При претърсване в жилището му са намерени и иззети дрехите, с които той е бил облечен при..

публикувано на 23.02.18 в 14:33

Купи мартеничка и дари здраве

„Купи мартеничка, дари здраве на онкоболно дете“. Това е   мотото на благотворителна инициатива на учениците от Професионалната гимназия „Симеон Велики“ в град Велики Преслав. Събраните средства ще бъдат дарени на фондация към ЮНЕСКО в помощ на онкоболни деца. Оригиналните мартенички са ръчно изработени от учениците, а материалите са изцяло осигурени..

публикувано на 23.02.18 в 14:17