Ремонтират изцяло къщата музей "Лайош Кошут"

Къща-музей "Лайош Кошут"
Снимка: pochivka.bg
Посланикът на Унгария у нас ще бъде на посещение в Шумен на 19 март. Той ще бъде придружен от ръководители на Унгарския културен институт при срещите с културни институции и представители на Община Шумен. Очаква се да бъде подписан договор за цялостен ремонт на къщата музей "Лайош Кошут" на обща сума 40 000 – 45 000 лева, от които 13 200 евро ще бъдат осигурени от унгарската страна. "Разработихме съвместен проект унгарското правителство, посолството на Унгария и Община Шумен за цялостен ремонт на къщата музей "Лайош Кошут". Това са ремонтни дейности, свързани с реновиране на покривни конструкции, реновиране и осъвременяване на санитарни помещения и възли вътре в сградите, както и изработване на подходящ интериор на изложбените зали в старата къща и експозиционната част, посочи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

В програмата на визитата на посланика на Унгария в Шумен са включени посещение на къщата музей на унгарския революционер и държавник, полагане на цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут, откриване на изложба в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" и посещение в арменската църква в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поход до пещерата Орлова чука организират русенци

Поход  до хижа „Орлова чука“ и пещера Орлова чука организират туристически и екологични сдружения от Русе. В момента тече записване на участниците. Събитието ще се състои на първи април, неделя. В програмата му са включени туристически преходи, акция за почистване района на хижата от битови отпадъци, конкурс по природопластика, състезания по..

публикувано на 23.03.18 в 15:29

Изложба на Жулиен дьо Казабианка

Експозиция на френския фотограф Жулиен дьо Казабианка е представена в Русенския университет до 12 април. Проектът на автора започва с една обикновена снимка на персонаж от картина в музей, направена със смартфон, която после отпечатва и в човешки ръст и накрая представя на улицата под формата на колаж. Изложбата е наречена Outings и е подредена във..

публикувано на 23.03.18 в 11:27

Валентин Ченков представя "Генерална репетиция"

Валентин Ченков е постановчик на най-новото заглавие в афиша на шуменския театър - „Генерална репетиция” по пиесата  „Око под наем” от Питър Шафър. Премиерата на спектакъла ще се състои на камерната сцена на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" от 19 часа на 27 март, когато отбелязваме Международния ден на театъра. В спектакъла участват самият..

публикувано на 22.03.18 в 17:05

Програмата за Международния ден на театъра в Шумен

Димитър Димитров, директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев”, представи днес програмата, с която ще бъде отбелязан Международният ден на театъра 27 март. В рамките на празничната седмица утре ще се играе спектакълът „Нирвана”, на 26 март зрителите могат да видят „Живот в три версии”. За това заглавие театърът им предлага билет за двама на..

публикувано на 22.03.18 в 16:59

Вдигат паметник на Бедиг Бедросян край Дунава

Проектът за паметник на българския художник с арменски корени Бедиг Бедросян представиха днес в Силистра. Монументът е дело на скулптора Георги Чапкънов. Идеята е паметникът да бъде поставен пред Художествената галерия в града, тъй като Бедиг Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Инициативата за монумента е на..

публикувано на 22.03.18 в 15:00
Доходно здание - Русе

70 години от създаването на Държавния симфоничен оркестър в Русе

Концерт на Русенската филхармония, Мъжкия хор при Държавна опера в Русе, под диригентството на маестро Георги Димитров, ще отбележи 70-годишнината на оркестъра в крайдунавския град. Солисти ще бъдат пианистът Оливие Казал от Франция и българската оперна певица Андреана Николова. Концертът ще се състои на 23.03.2018 г. в Голямата зала на Доходното..

публикувано на 22.03.18 в 13:50
Къща-музей

Дискусия за Унгарската революция в Радио Шумен

Дискусия, посветена на 170-годишнината от Унгарската революция, ще се състои на 21.03.2018 г. от 17 часа в Артсалона на Радио Шумен. В нея ще участват ученици от Градския клуб по дебати, който е главен организатор на събитието.  Входът е свободен. Съорганизатори са къщата музей „Лайош Кошут” и лекторката в Шуменския университет Шарлота Папаи. Още за..

публикувано на 20.03.18 в 13:59