Ремонтират изцяло къщата музей "Лайош Кошут"

Къща-музей "Лайош Кошут"
Снимка: pochivka.bg
Посланикът на Унгария у нас ще бъде на посещение в Шумен на 19 март. Той ще бъде придружен от ръководители на Унгарския културен институт при срещите с културни институции и представители на Община Шумен. Очаква се да бъде подписан договор за цялостен ремонт на къщата музей "Лайош Кошут" на обща сума 40 000 – 45 000 лева, от които 13 200 евро ще бъдат осигурени от унгарската страна. "Разработихме съвместен проект унгарското правителство, посолството на Унгария и Община Шумен за цялостен ремонт на къщата музей "Лайош Кошут". Това са ремонтни дейности, свързани с реновиране на покривни конструкции, реновиране и осъвременяване на санитарни помещения и възли вътре в сградите, както и изработване на подходящ интериор на изложбените зали в старата къща и експозиционната част, посочи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

В програмата на визитата на посланика на Унгария в Шумен са включени посещение на къщата музей на унгарския революционер и държавник, полагане на цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут, откриване на изложба в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" и посещение в арменската църква в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен дъжд, смях и забава в Русе

Фестивалът „Музика и цветове“ ще се проведе за трети път в Русе. Едно от най-чаканите събития ще се открие от   19 ч. в Парка на младежта. Инициатори са група млади хора.  Програмата на фестивала включва уъркшоп, в който безвреден органичен цветен прах се разпръсква във въздуха от участниците, създавайки палитра от цветове. Тава разказа пред Радио..

публикувано на 25.06.18 в 11:13

На учителя с любов

„На учителя с любов“ се нарича шоу-спектакълът, посветен на известния шуменски хореограф Иван Иванов. Той ще бъде представен тази вечер от 19 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. В концерта ще участват негови възпитаници и техните танцови формации, сред които Христо Димитров и ансамбъл „Българе“, Борис Иванов и танцов състав..

публикувано на 25.06.18 в 09:47

61 ленти на международния кинофестивал

  От 22 до 24 юни Шумен ще бъде домакин на 19-ия Международен фестивал на любителските исторически филми. Той е най-продължително действащ кинолюбителски конкурс в България. Тази година участие са заявили 61 филма. 44 от тях са на български автори, а 17 - от чужбина. Киноклубът домакин „Мадарски конник” участва с 4 филма. Председател на..

публикувано на 22.06.18 в 12:21

Промени в „Античният Абритус“ заради дъжда

Заради лошите метеорологични условия часът и мястото на концерта на „Мистерията на българските гласове“ в Разград се променят. Музикалното събитие ще започне от 20 ч. и ще се проведе в Общинския културен център. Преди него програмата на фестивала „Античният Абритус“ включва откриването на интерактивна изложба „Колелото на живота“. Тя е посветена..

публикувано на 22.06.18 в 12:14

Смядовските "маргаритки" с награди

Детска вокална група ,,Маргаритка” от Смядово спечели три престижни награди от Четвъртия мeждународен фестивал за вокални изпълнители ,,Вярвай, искай, можеш”, проведен в Банкя. Малките изпълнители донесоха първо място в категорията за чужда песен и второ място за представяне с българска песен. В индивидуалната категория Кристиян Стефанов е носител..

публикувано на 22.06.18 в 09:37

Съкровище от Лувъра блести във Велики Преслав

В продължение на месец и половина от 21 юни музеят във Велики Преслав ще показва експонати от френския Лувър. В трезора на преславския музей са експонирани медальони с изображения на Богородица и Архангел, сребърни гривни и кръст с 9-редов надпис на кирилица. Кръстът е бил намерен край Кюстендил и по някакъв начин се е озовал в колекцията на..

публикувано на 21.06.18 в 12:28

Шуменската филхармония с оперна гала

Шуменската филхармония ще представи вечерта на 21 юни оперна гала с участието на гост-диригент и солисти. В концерта ще се включат сопраното Станислава Момекова и тенорът Ивайло Михайлов. Музикалното събитие е под диригентството на маестро Иван Чобанов, чиято последна изява със симфоничния оркестър в Шумен беше в края на 2016 година. "Виждам нови..

публикувано на 21.06.18 в 10:11