Не трупайте кашони у дома!

Снимка: Радио Видин
„Клиентът не е длъжен да пази опаковките на битовите уреди и стоките за дома, за да има право на рекламация“, коментираха за Радио Шумен от Комисията за защита на потребителите по повод практиката търговците да задължават купувачите да съхраняват по време на гаранцията фабричните кутии.
"Да се задължава купувачът да пази опаковката на стоката е неравноправна клауза, тъй като се предявяват допълнителни изисквания към клиентите, каквито законът не предвижда", каза Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите. "Тези, които все още го правят, да си дадат ясна сметка, че не би трябвало да е така. Самите потребители също реагират. Ние отново призоваваме тези, които продължават да предявяват подобна претенция към своите клиенти, да не го правят, защото рано или късно те ще бъдат проверени. Дали по наши кампании, или по сигнали, няма значение. На тях ще им бъде наложена санкция", посочи тя.
Ако търговецът има претенции, че при превозването, уредът е бил повреден, то той ще трябва да докаже този факт. При предявяване на рекламация в първите 6 месеца потребителят няма задължение да доказва, че възникналият дефект е причинен от него. Той се счита производствен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюсюлманите отбелязват Арифе

Днес за мюсюлманите е Арифе – денят, в който се почитат мъртвите. Ден за подготовка за празника Курбан байрам. Тази година той се отбелязва от 21 до 23 август. Свещеният празник, известен като коч байрам, започва сутринта след празнична молитва в джамията, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления..

публикувано на 20.08.18 в 08:57

Къде спира токът на 20 август

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 09:00 ч. до 16:30 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Севар - ТП-4, ул. "Камчия", улиците: "Цар Самуил", "Хан Крум", "Хан Аспарух", "Хан Омуртаг", "Тервел", "Цар Иван Асен", част от ул. "Цар Симеон" и..

публикувано на 20.08.18 в 07:50

До 300 лв. за коч преди Курбан байрама

Между 250 и 300 лева е цената на един коч дни преди Курбан байрама, показа проверка на Радио Шумен в Североизточна България. Според фермери, няма повишение на цената през последните месеци. В района на Тутракан интересът към закупуването на животни за курбан за празника е слаб през последните години, каза Нахит Чанакчъ - фермер, който отглежда 700..

публикувано на 17.08.18 в 16:51

Слънце през облаците

През целия период от 17 до 23 август в Източна България нощем ще е ясно и почти тихо, по крайбрежието със слаб вятър от Север-Североизток, а денем ще е предимно слънчево, с по-значителни временни увеличения на облачността около и след обяд. От неделя до вторник в следобедните часове на изолирани места е възможно да превали краткотраен дъжд, придружен..

публикувано на 17.08.18 в 11:12

Здравни права на българите в чужбина

„Всеки българин, който живее, работи и се осигурява в страна членка на Европейския съюз, има пълни здравни права у нас“ – каза за Радио Шумен Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите. Над два милиона са българите, които постоянно пребивават извън България. В зависимост от това в коя държава са, техният здравен статус у нас е различен...

публикувано на 17.08.18 в 10:50

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 30 и 35 градуса, по крайбрежието 29-32, за Шумен около 33 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26-28 градуса.

публикувано на 17.08.18 в 07:37

Без ток на 17 август

Част от Търговище ще е без ток днес. От 09:00 ч. до 12:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването на абонати захранващи се от ТП ОКС : улиците – ул. Митрополит Андрей №21, 23, 25А, 25Б. ул. „Хан Кубрат“ №2, ул. Георги Бенковски № 5А,Б, ул. "Васил Левски" № 0,1,3,5, „ДИМОВА“ ЕООД – Детско отделение, БЧК, клинична лаборатория, магазин, заведение..

публикувано на 17.08.18 в 07:28