Не трупайте кашони у дома!

Снимка: Радио Видин
„Клиентът не е длъжен да пази опаковките на битовите уреди и стоките за дома, за да има право на рекламация“, коментираха за Радио Шумен от Комисията за защита на потребителите по повод практиката търговците да задължават купувачите да съхраняват по време на гаранцията фабричните кутии.
"Да се задължава купувачът да пази опаковката на стоката е неравноправна клауза, тъй като се предявяват допълнителни изисквания към клиентите, каквито законът не предвижда", каза Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите. "Тези, които все още го правят, да си дадат ясна сметка, че не би трябвало да е така. Самите потребители също реагират. Ние отново призоваваме тези, които продължават да предявяват подобна претенция към своите клиенти, да не го правят, защото рано или късно те ще бъдат проверени. Дали по наши кампании, или по сигнали, няма значение. На тях ще им бъде наложена санкция", посочи тя.
Ако търговецът има претенции, че при превозването, уредът е бил повреден, то той ще трябва да докаже този факт. При предявяване на рекламация в първите 6 месеца потребителят няма задължение да доказва, че възникналият дефект е причинен от него. Той се счита производствен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Работа в Германия за студенти

Започна приемът на документи за лятна ваканционна заетост на български студенти в Германия. Тя ще е по договореност с Федералната агенция по труда – Кьолн. Заявления се приемат по образец до 15 февруари в бюрата по труда, на чиито територии има висше учебно заведение. Изискванията към кандидатите са да бъдат български граждани на възраст между 18..

публикувано на 23.01.19 в 09:18

По-малки данъци за нови автомобили

Общинският съвет във Велики Преслав намали данъка за новите коли като занижи коефициента на автомобилите от големите еврокатегории. Решението беше взето на сесия снощи. От общинската администрацията не възразиха, въпреки, че приходите в хазната ще намалеят с не по-малко от 8000 лв., тъй като някои данъци падат с 40 на сто. За собствениците на коли,..

публикувано на 23.01.19 в 06:32

Дъждовна сряда

Днес ще е облачно. На места с прекъсвания ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури от 8 до 13 градуса, на северозапад малко по-ниски.

публикувано на 23.01.19 в 06:24

Без ток на 23 януари

От 09:00 ч. до 16:00 ч. поради неотложни ремонти ще бъде прекъснато електрозахранването в Сливо поле. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. От 10:00 ч. до 10:15 ч. и от 13:00 ч. до 13:15 ч., са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Стърмен, с. Новград, с. Пиперково, с. Караманово. От 10:00 ч. до..

публикувано на 23.01.19 в 06:22

Войната по пътищата не спира...

Челна катастрофа между три автомобила е станала на етапната връзка преди Каспичан. Първоначално са се сблъскали два автомобила, а впоследствие в тях се е ударил трети. Шофьорите на колите са откарани за преглед в шуменската болница. Към момента няма данни някой от тях да е с опасност за живота. По непотвърдена засега информация единият от шофьорите е с..

публикувано на 22.01.19 в 21:29

Декларацията с баркод вече в интернет

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на НАП, съобщават от приходната агенция. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски и ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на..

публикувано на 22.01.19 в 12:40

Разследват схеми за фалшиви ТЕЛК-ове

Стотици милиони от държавния бюджет отиват в хора, които нямат заболявания, но с подправени документи получават инвалидни пенсии. Това показват анализите на МВР и прокуратурата след едномесечен преглед на процедурите от ТЕЛК и НЕЛК, които освидетелстват хората с трайна неработоспособност. Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза днес, че в..

публикувано на 21.01.19 в 16:47