Не трупайте кашони у дома!

Снимка: Радио Видин
„Клиентът не е длъжен да пази опаковките на битовите уреди и стоките за дома, за да има право на рекламация“, коментираха за Радио Шумен от Комисията за защита на потребителите по повод практиката търговците да задължават купувачите да съхраняват по време на гаранцията фабричните кутии.
"Да се задължава купувачът да пази опаковката на стоката е неравноправна клауза, тъй като се предявяват допълнителни изисквания към клиентите, каквито законът не предвижда", каза Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите. "Тези, които все още го правят, да си дадат ясна сметка, че не би трябвало да е така. Самите потребители също реагират. Ние отново призоваваме тези, които продължават да предявяват подобна претенция към своите клиенти, да не го правят, защото рано или късно те ще бъдат проверени. Дали по наши кампании, или по сигнали, няма значение. На тях ще им бъде наложена санкция", посочи тя.
Ако търговецът има претенции, че при превозването, уредът е бил повреден, то той ще трябва да докаже този факт. При предявяване на рекламация в първите 6 месеца потребителят няма задължение да доказва, че възникналият дефект е причинен от него. Той се счита производствен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

13 млн. лв. от ОПРР за ремонт на четири училища в Шумен

Четири шуменски училища ще бъдат ремонтирани със средства на Оперативната програма „Региони в растеж“. Обновяването на образователната среда в Началното училище „Илия Р. Блъсков“ и в средните „Трайко Симеонов“, „Панайот Волов“ и „Васил Левски“ е по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в гр. Шумен“. Стойността на проекта е над 13 млн...

публикувано на 23.05.18 в 08:25

Слънчево и днес

Предимно слънчево ще бъде времето днес. Очакваните максимални температури ще са между 25 и 30 градуса, за Шумен – около 27. Утре ще остане слънчево и топло. В петък след обяд ще се развие купеста, а на места – и купесто дъждовна облачност и в отделни райони ще превали. По-значителни валежи се очакват в събота, когато почти навсякъде ще има валежи от..

публикувано на 23.05.18 в 07:01

Седмокласниците – на изпит по математика

Националното външно оценяване по математика на седмокласниците ще се проведе днес. Очаква се на изпита да се явят общо 4340 ученици от четирите области на Североизточна България – Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Изпитът е разделен на два модула, като първият е задължителен за всички ученици. Максималният брой точки от двата модула е 100...

публикувано на 23.05.18 в 06:30

Втората матура на зрелостниците е днес

Втората матура на дванайсетокласниците ще се проведе днес в цялата страна. Зрелостниците ще решават тестове по избран от тях учебен предмет. От областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен до днешния изпит са допуснати общо 3 773-ма зрелостници. Най-много от тях са избрали да решават теста по биология. Независимо какъв предмет са избрали учениците,..

публикувано на 23.05.18 в 06:24

Планови прекъсвания на тока на 23 май

Неотложни ремонти и профилактика ще са причина за спирането на тока в Североизточна България и днес, на 23 май. От 9 до 16 часа без ток ще са жителите на Мартен . Това ще е така всеки работен ден до края на май, предупреждават от електроразпределителното дружество. В същия часови отрязък – от 9 до 16 ч. – без електричество ще бъде и част от село..

публикувано на 23.05.18 в 05:47

Годишният отчен на ВиК Шумен е изпратен в срок

Годишният отчет за 2017-та година на ВиК Шумен е изпратен до Община Шумен на 20.04. и получен в администрацията в края на април. Уточнението от водното дружество е по повод твърдението на общинския съветник Добромир Драев от вчера, че финансовият отчет и одиторският доклад не са внесени в Общинския съвет Шумен. Подобни отчети са изпратени и до..

публикувано на 22.05.18 в 18:21

2340 лв. месечно са нужни за нормален живот

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2340 лева месечно. Това показват последните данни за издръжката на живота на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Необходимите средства за нормален живот са 585 лева на човек от домакинство. Парите са нужни за покриване на разходите за храна,..

публикувано на 22.05.18 в 14:27