Концерт на Озгеджан Гюноз под диригентството на Севал Кадиоглу

Концерт в зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на маестро Севал Кадиоглу ще изнесе Симфониета Шумен. В него солистка ще бъде цигуларката Озгеджан Гюноз. В програмата на концерта, който започва в 19:05 часа, са включени шедьоври на европейската музика като Концерт за цигулка и оркестър № 3 от Моцарт, оркестровите произведения от „Сън в лятна нощ“, сред които е и знаменития „Сватбен марш“ на Менделсон,  увертюрата „Турчин в Италия“ от Росини. Те ще бъдат допълнени от български и турски музикални нотки. „Севдана“ от Георги Златев-Черкин и турската народната песен „Драмски мост“, която е посветена на акведукта край гръцкия град Драма, чудесно допълват програмата. Диригентът Севал Кадиоглу е роден в гр. Хасково в семейството на музиканти. Първи уроци по музика му преподава неговият баща, който е работил, като фаготист в Хасковски симфоничен оркестър. По-късно, когато Севал Кадиоглу е 12-годишен, семейството му емигрира в Република Турция. Там той продължава музикалното си образование в Държавна консерватория – Анкара. След дипломирането си, през 2000 г. записва магистратура в Нов български университет, а втора магистърска диплома по дирижиране получава през 2014 г. в Пловдив. Понастоящем работи в Държавния симфоничен оркестър в гр. Бурса. Озгеджан Гюноз е родена през 1986 г. в Измир. Започва обучението си по цигулка на 9-годишна възраст в Hacettepe University. През 2005 г. завършва образованието си в университета  в родния си град. Същата година печели стипендия за майсторски клас по камерна музика „Apple Hill“ в САЩ. Понастоящем работи като асистент на концертмайстора в Истанбулския държавен симфоничен оркестър. Как музикантите се чувстват в Шумен и как ги провокира партньорството с оркестрите в България, може да чуете от разговора с Озгеджан Гюноз  и Севал Кадиоглу.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт пленер в Салманово

Четвъртото издание на Националния арт пленер в село Салманово започна днес. Организатори на събитието са художниците Мариана и Пламен Петкови, които в селската си къща и двор посрещат авторите, участващи във форума. Проявата е подкрепена от фонд „Култура“ на Община Шумен. До петък включително писатели, скулптори и художници ще творят на тема..

публикувано на 20.08.18 в 15:04

"Моят най-добър приятел" на сцена

В Търговище режисьорът Владимир Петков ще постави за първи път в България пиесата „Моят най-добър приятел” от френския драматург Ерик Асус. В комедията участват Красимир Ранков, Божидар Попчев, Ивана Стоянова, Грета Неделчева, Даниела Филипова. Сценгораф е Жанета Иванова. Вече текат репетициите, а премиерата е предвидена за 5 октомври. Още можете да..

публикувано на 20.08.18 в 10:04

Арт пленер в Салманово

Четвърти Арт пленер в шуменското село Салманово, организиран от Мариана Петкова и Пламен Петков, ще бъде открит в 12 ч. днес - 20 август. В него се включват автори от визуалните и словесните изкуства. Част от форума са и шуменците Красимир Арсов, Валерий Желязков, Бехчет Данаджъ, както и Ирина Василева от София, Румен Петков от Казанлък, Янко Ненов..

публикувано на 20.08.18 в 09:28
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Нови пиеси на търговищка сцена

Репетиции на 2 нови заглавия започнаха в Драматичния театър в Търговище. Френската комедия „Моят най-добър приятел” за първи път ще има сценична реализация у нас под режисурата на   Владимир Петков, който има в биографията си над 65 театрални постановки у нас и в чужбина. Премиерата е на 5 октомври. Пиесата е написана от един от най-прочутите френски..

публикувано на 17.08.18 в 15:56

Война на гласовете в Тутракан

Международният конкурс „Речни ноти“ в Тутракан се открива тази вечер от 20 ч. в амфитеатъра. В събота от 10.30 ч. певческото състезание продължава в НЧ „Н. Й. Вапцаров“, а от 20.30 ч. в крайдунавския парк ще бъде концертът с участието на рок група „Хоризонт“, Вокална формация „Вива тийнс“ и Вокална група „Слънчева усмивка“. На 18 август – неделя от..

публикувано на 16.08.18 в 10:44

Разбулват тайните на Черно море

„Тайните на Черно море“ е новата и атрактивна изложба, подредена от днес в Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията акцентира върху морските археологически проучвания на потънали кораби и селища в българските води на Черно море. Включени са както артефакти, така и съвременни изразни средства. Представени са предмети от бита на хората от..

публикувано на 15.08.18 в 14:08

Веселин Маринов ще пее в Смядово

Веселин Маринов ще изнесе концерт в Смядово, съобщават от общинската администрация. Певецът ще гостува в града в рамките на ежегодния Смядовски панаир. Концертът е на 25 август от 20 ч. на централния градски площад.

публикувано на 15.08.18 в 11:32