Концерт на Озгеджан Гюноз под диригентството на Севал Кадиоглу

Концерт в зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на маестро Севал Кадиоглу ще изнесе Симфониета Шумен. В него солистка ще бъде цигуларката Озгеджан Гюноз. В програмата на концерта, който започва в 19:05 часа, са включени шедьоври на европейската музика като Концерт за цигулка и оркестър № 3 от Моцарт, оркестровите произведения от „Сън в лятна нощ“, сред които е и знаменития „Сватбен марш“ на Менделсон,  увертюрата „Турчин в Италия“ от Росини. Те ще бъдат допълнени от български и турски музикални нотки. „Севдана“ от Георги Златев-Черкин и турската народната песен „Драмски мост“, която е посветена на акведукта край гръцкия град Драма, чудесно допълват програмата. Диригентът Севал Кадиоглу е роден в гр. Хасково в семейството на музиканти. Първи уроци по музика му преподава неговият баща, който е работил, като фаготист в Хасковски симфоничен оркестър. По-късно, когато Севал Кадиоглу е 12-годишен, семейството му емигрира в Република Турция. Там той продължава музикалното си образование в Държавна консерватория – Анкара. След дипломирането си, през 2000 г. записва магистратура в Нов български университет, а втора магистърска диплома по дирижиране получава през 2014 г. в Пловдив. Понастоящем работи в Държавния симфоничен оркестър в гр. Бурса. Озгеджан Гюноз е родена през 1986 г. в Измир. Започва обучението си по цигулка на 9-годишна възраст в Hacettepe University. През 2005 г. завършва образованието си в университета  в родния си град. Същата година печели стипендия за майсторски клас по камерна музика „Apple Hill“ в САЩ. Понастоящем работи като асистент на концертмайстора в Истанбулския държавен симфоничен оркестър. Как музикантите се чувстват в Шумен и как ги провокира партньорството с оркестрите в България, може да чуете от разговора с Озгеджан Гюноз  и Севал Кадиоглу.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Ваклинова за разкопките в Преслав

Завърши археологическият сезон за екипа на професор Маргарита Ваклинова и Снежана Горянова, които и тази година изследваха стария Преслав. Непозната досега улица, градена от солидни каменни блокове, разположена в северната част на дворцовия комплекс, бе обект на интерес, както и  разпределителна шахта, събирала вода от 2 източника, изпращала водния..

публикувано на 17.10.18 в 12:46

"Бивши хора" в Разград

Книгата "Бивши хора" ще бъде представена в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград в четвъртък, 18.10.2018 г. от 17:30 часа. Изданието е дело на съавторите професор Вили Лилков и Христо Христов. То е със силен документален характер и включва архивни документи, свързани с червения терор, с Народния съд, с национализацията, със системното..

публикувано на 17.10.18 в 11:37

Айча Заралиева представя "Спомени за рециклиране"

Айча Заралиева е лекар, но и поет. Родена е в Търговище, от години работи и живее в столицата, пише дисертация и престои да стане доктор по медицина. Автор е на 3 стихосбирки. "Спомени за рециклиране" е последната нейна книга, която вече имаше премиери в Търговище и Шумен. На 28.10.2018 г. е третата среща на стихосбирката с публиката, този път в София...

публикувано на 17.10.18 в 11:12

Детска мелодия в "Арена Шумен"

Финалът на първото издание на националния конкурс „Гласовете на детската мелодия“ ще се проведе на 19 и 20 октомври в „Арена Шумен“. След национални прослушвания, продължили четири месеца, в Шумен ще се съберат 240 млади изпълнители. За награди ще се борят 12 вокални формации и 90 индивидуални изпълнители от 23 града. „Идеята ни е да намерим нови..

публикувано на 17.10.18 в 08:44

Премиера на "Коя гад изяде кашкавала"

Русенският театър отново ще изкуши публиката с провокативно ново заглавие в афиша си. „Коя гад изяде кашкавала“ е дело на режисьора Теди Москов, който не за първи път работи успешно с Драматичен театър „Сава Огнянов“, след като миналата година постави на сцена там и „Редки тъпанари“. В спектакъла „Коя гад изяде кашкавала“ участват Мая Новоселска,..

публикувано на 16.10.18 в 15:57

IX издание на Фестивала "Златното око"

Деветото издание на Фестивала за операторско майсторство "Златното око" започва на 18.10.2018 г. в Попово. Тридневна програма ще представи на зрителите български и чужди филми. Форумът има конкурсен характер и е посветен на големия български оператор Димо Коларов.  Официалното откриване е от 18 часа на 18.10.2018 г., преди това ще има церемония по..

публикувано на 16.10.18 в 11:58

Фотоизложба на арх. Пеньо Гяуров

Фотоизложба на архитект Пеньо Гяуров ще бъде открита от 18 ч. днес в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Той е роден в Шумен, а детството му преминава в Търговище. Редица негови архитектурни проекти освен в столицата, са реализирани в Североизточна България. Става дума за два квартала в Разград, централната градска част на..

публикувано на 16.10.18 в 11:50