250 лева еднократна помощ за първолаци

250 лева ще бъде и тази година еднократната помощ за семейства с ниски доходи, чиито деца са записани в училище в първи клас.  Предстои правителството да одобри постановлението.

Право на подпомагането имат семействата, в които през последните 12 месеца доходите са били 450 лева на човек или по-малко. Парите без доходен тест ще бъдат получени от деца в първи клас с трайни увреждания, деца с един жив родител, настанените за отглеждане в семейства на близки и роднини или при приемни родители.

Очаква се през тази година да бъдат подкрепени 46 000 деца, за което са заделени 11,5 милиона лева.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвор и солени глоби за бракониерите

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече имат право да задържат нарушители при установяване на незаконно деяние. Освен това, бракониерството вече се счита за криминално престъпление и ще се наказва с лишаване от свобода. Това стана възможно, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за..

публикувано на 20.06.18 в 16:44

Ваксинират милион животни срещу "син език"

Близо 1 милион животни ще бъдат ваксинирани срещу болестта "син език", реши правителството. Това е разпоредено чрез промени в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 - 2018 г. През 2017 г. срещу болестта "син език" са ваксинирани 610 000 едри преживни животни, а през..

публикувано на 20.06.18 в 16:23

Нови държавни фирми за проблемни язовири

Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие, решиха народните представители с гласуваните промени в Закона за водите. Местните власти ще имат тримесечен срок да решат дали да прехвърлят собствеността на язовирите или ще продължат да ги стопанисват. С измененията се създава се и специализирано търговско..

публикувано на 20.06.18 в 11:13

Сезонът на малините започна

Започна беритбата на ранните сортове малини. „Има необходимост от дъжд, но нас повече ни притесняват вятърът, бурите и градушките, които в рамките на 10-20 минути могат да компрометират цялата реколта“. Това заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. За разлика от миналата година в..

публикувано на 19.06.18 в 17:02

Протестът на майките продължава

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи подкрепа на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания - нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите. Основният мотив беше, че това е закон на парче, който няма..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Още 100 млн. лв. за Закон за личната помощ

100 милиона лева допълнително ще са необходими, за да се обезпечи законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. Документът беше представен пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Манолова обясни, че това е най-ниско бюджетният вариант, но пък ще обхване всички 77 000 души, които в момента..

публикувано на 19.06.18 в 16:11

Засилени мерки за биосигурност в Русенско

Засилени мерки за проследяване движението на домашни свине и по-строг контрол на личния багаж на пътници, идващи от страни с установена африканска чума са предприети в Русенско. Те са по повод констатираните четири огнища на Африканска чума по свинете в община Тулча, Румъния. Трябва да се изготвят и връчат предписания на собственици на..

публикувано на 19.06.18 в 07:47