Спасители на животи

14 юни е световен ден на доброволния кръводарител. 

В момента в шуменското отделение по трансфузионна хематология се нуждаят от кръводарители с А положителна група, поясни началникът д-р София Димова.  Желаещи да дарят кръв  се приемат всеки работен ден от 7.30 до 13 ч.

Преди вземане на кръв се попълва анкета и се прави измерване на кръвното налягате и хемоглобина. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. 2 месеца е минималният период, който трябва да мине от предишно кръводаряване. 

Центърът по трансфузионна хематология се намира в розовата сграда на бившия Тубдиспансер и приема доброволци всеки работен ден от 7.30 до 13 ч. Още за доброволното кръводаряване в репортажа на  Мина Денева.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушки в Шумен и региона

Градушка с големина на лешник удари тази вечер Шумен. Градушки с размер на зърната от 1 до 6 мм в диаметър са паднали и в Омуртаг, Търговище и Антоново, каза за Радио Шумен Соня Калайджиева от варненския филиал на НИМХ. Валежите са интензивни, но се очаква до полунощ да спрат. През утрешния ден времето ще бъде слънчево, без превалявания.

публикувано на 21.05.19 в 18:56

"Бисерна" затворена

Пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещение. Ограничението е въведено заради започващия размножителен период на пещерните обитатели – прилепите. До август те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението. Всяка двойка има само по едно малко на година. Пещера „Бисерна“ е защитено местообитание..

публикувано на 21.05.19 в 14:41

Радио Шумен с награда на университетския празник

Радио Шумен получи награда от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Отличена бе езиковата рубрика, която регионалната станция подготвя с преподаватели от хуманитарния факултет. Ректорът проф. Георги Колев връчи плакета на директора на медията Ангел Трайков и на главния редактор Катерина Петрова. Това се случи по време на честването на..

публикувано на 21.05.19 в 13:51
Архив

Посрещаме най-обичания празник

Близо 3000 души - деца, ученици, учители и представители на културни институции ще се включат в празнично шествие за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това уточниха от Община Шумен. Шествието ще започне в 10 ч. от площад "Кристал", ще премине пред Общината и ще приключи на площад „Освобождение“. Дефилето ще завърши..

публикувано на 21.05.19 в 12:07

Бъди войник!

Конкурс за военнослужещи се провежда днес в шуменския Военен факултет. Той се състои от три етапа: изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Кандидатите ще се състезават за няколко вакантни войнишки длъжности във военно формирование: - младши оператор в екипаж на подвижен команден пункт; младши разузнавач;..

публикувано на 21.05.19 в 11:12

Ударно събират данъци

Близо 9 млн. лева от местни данъци и такси са влезли в общинската хазна за първите четири месеца на годината. Събраните средства представляват 52 на сто изпълнение на годишния план за 2019 г. Общинската администрация отчита повишаване на събираемостта на данъците, плащани с отстъпка от 5 процента в сравнение с предходната. 4 325 454 лева..

публикувано на 21.05.19 в 10:35

Отпадъците отново на дневен ред

Промени в Наредбата за управление на отпадъците ще обсъжда Общинският съвет във Велики Преслав днес. Сесията започва от 13.30 ч. с предложението за промяна, внесено от председателя Анелия Асенова. Съветниците ще трябва да сформират комисия за проверка на документите, подадени от кандидати за съдебни заседатели към Районен съд Велики Преслав и да..

публикувано на 21.05.19 в 08:29