Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен се нуждае от млади дървета

„Зелената система се нуждае от поддръжка и обновяване. В случай, че приемем тезата, че е недопустимо премахването на дървета в Шумен, би следвало да се откажем от всякакво обновяване на градската среда“. Това коментира общественият посредник Иван Капралов по повод получени сигнали от граждани, които настояват да се извърши проверка доколко е законно премахването на дървета в града.

Проверката показва, че това се налага заради рехабилитацията на тротоарни настилки в кв. "Тракия" и ул. „Съединение“. Според специалистите, липовите дървета и тополите вече не са подходящи за озеленяване на улиците. Доказано е, че голямата им коренова система и обемът на короните създава проблеми с времето. Конкретните проекти предвиждат допълнително озеленяване с други дървесни видове в посочените райони.

Общественият посредник на Шумен припомня, че през последните 10 години при него са постъпили десетки жалби от граждани за премахване на големи дървета. Според хората, е съществувала опасност от разрушаване основите на сградите, щети на съществуваща инфраструктура и най-вече  притеснения за сигурността на гражданите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Купуват дробилка за клони

С 60 000 лева ще бъде купена мобилна дробилка за клони, която да обслужва всички населени места в община Шумен. Това решиха днес на заседанието на Регионалното сдружение за управление на отпадъците представителите на общините от Шуменска област. Към момента общинската система за разделно събиране на биоразградими отпадъци работи само в града, а..

публикувано на 26.04.24 в 11:06

Първа регистрирана листа

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Шуменския избирателен район за вота на 9 юни. Това показва справка в сайта на Районната избирателна комисия . Водач е настоящият депутат Веселин Вешев, на второ място е общинският съветник Ивайло Обретенов. Бившият заместник-кмет на община Шумен по образование..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

Случай на коклюш и в Шумен

35-годишен мъж от Шумен е диагностициран с коклюш, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той бил с грипоподобни симптоми и първоначално бил лекуван в домашни условия, впоследствие е приет за лечение в болница. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус. От РЗИ – Шумен са издирили контактните на мъжа, направени са им изследвания,..

публикувано на 26.04.24 в 09:47
Община Шумен

Консултации при кмета

Консултациите за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за изборите на 9 юни за членове на Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат на 30 април (вторник) от 10 ч. в зала 363 на Община Шумен. Това съобщават от администрацията. Кметът проф. Христо Христов е изпратил покана за участие до парламентарно представените партии и..

публикувано на 26.04.24 в 09:21
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Не издържат на темпото на кмета

На какво се дължи хаосът с напускащи кадри от екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов? Това попита общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“.  По време на днешната сесия на Общинския съвет Петров припомни, че пръв от екипа на Христов си тръгна медийният му консултант Камен Андонов, а след това си отиде зам.-кметът по..

публикувано на 25.04.24 в 14:48

Злато за незрящи шахматисти

Със злато се завърна шуменският Спортен клуб "Светлина" от Националния турнир по шахмат за незрящи, който се проведе в Дряново.  Тимът спечели отборната купа.  В индивидуалната надпревара  Феим Якуб завоюва златен медал .  Спортното събитие беше посветено на 148-мата годишнина от Априлската епопея

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Пръскат против кърлежи

Обработката на тревните площи в Шумен срещу кърлежи започва от тази неделя от входа и алеите на парк „Кьошковете“, съобщават от общинската администрация.  Последователно ще бъдат третирани районите на Природния парк „Шуменско плато“ около Стария град, заслоните, поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и стъпалата към него.  Пръскането..

публикувано на 25.04.24 в 13:18