Градината на бъдещето

Щъркел стана причина за срещата ни с една млада и много интелигентна дама от Разград. Колегата Айше Лятиф се срещна с Христина Панчева в житен блок край село Просторно, докато снима птицата от защитен вид близо до комбайна по време на жътва.

Христина Панчева е на 25 години, завършва специалност „Международен бизнес“ в един от най-големите градове в света - Ню Йорк. От скоро се завърнала в Разград и се захваща със семейния бизнес – зърнопроизводство. Докато следва в Щатите обаче, е проучила възможностите за създаване на аквапоник система. Какво представлява тази технология ще научим от репортажа на Айше Лятиф.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За зависимостите с широко отворени очи

Превенцията като процес и основните предпоставки за възникване на зависимости дискутират днес педагогически съветници, психолози и специалисти, работещи с младежи от училищата в Шумен. Срещата е организирана от Общинския здравен център за информация, консултации и образование и Превантивно-информационния център Шумен. За конкретните казуси в..

публикувано на 20.09.18 в 14:59

След първия учебен ден

„Не порицавайте децата си, ако забележите резки промени в храненето и поведението им след първия учебен ден", съветва психологът Севджихан Еюбова, защото това може да се окаже реакция на стрес. Промяната обаче засяга не само учениците, но и родителите. Понякога стресът може да подейства мобилизиращо, но тревогата идва, когато малките реагират..

публикувано на 20.09.18 в 10:09
Велики Преслав

Повече социални услуги във Велики Преслав

Бивша детска градина ще се превърне в Център за обществена подкрепа във Велики Преслав. Там ще предоставя комплекс от услуги, насочени основно към деца с увреждания и техните семейства. Дейностите се финансират със 746 000 лв. от оперативна програма „Региони в растеж” и вече е избран изпълнител. Персоналът за новите центрове във Велики Преслав ще..

публикувано на 19.09.18 в 16:01
Д-р Валентин Димитров

Спорт без травми

Много често хората решават да спортуват – за да отслабнат или за по-добро самочувствие. Но се случва още в първите дни да получим травма и завинаги да се откажем от допълнителното натоварване. Не искаме да ви демотивираме да спортувате, а само да ви предупредим, за да избегнете рисковете. Как да избегнем подобни ситуации, а и какви са най-често..

публикувано на 19.09.18 в 15:56

Ружди Ружди: Във всеки ден намирам нещо хубаво

През август параатлетът Ружди Ружди спечели златен медал в тласкането на гюле на Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Берлин. Резултатът на Ружди - 12.14 м., се е оказал и най-добро постижение за първенството. В тласкането на гюле Ружди Ружди спечели златен медал на Параолимпийските игри в Рио през 2016 г. с резултат 12.33..

публикувано на 19.09.18 в 15:51

Награда „Жива“ за музея

Поредно отличие за Регионалния исторически музей в Шумен. Преди дни част от неговия екип се върна от чешката столица с наградите „Жива“. За пети път бяха оценявани музеи от славянските държави. В настоящото издание на конкурса участваха 25 културни институти от 12 страни. В категорията за отзивчивост и внимание към посетителите най-високата оценка..

публикувано на 19.09.18 в 14:09
Християн Христов

Кампанията за Християн привлича сърцати хора

Една майка от Търговище повече от 10 години ходи по мъките на българското здравеопазване, в което не открива лекар, който да постави диагноза на 18-годишния ѝ син. По тази причина Нели търси помощ навън и стига до турска клиника, в която ѝ дават надежда за поставяне на диагноза и лечение. Но трябват пари. Първоначално около 1850 евро за изследванията и..

публикувано на 19.09.18 в 11:06