Първи стъпки за оздравяване на МБАЛ

Снимка: Радио Шумен

3 млн. лв. са задълженията на МБАЛ - Шумен към края на месец май. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Костов. Той уточни, че просрочените задължения към доставчици са станали 1,5 млн. лева, а темпът, с който те нарастват, е около 500 000 лв. на полугодие.

„Сред спешните мерки, които реализирахме, са съкращения, основно на административен персонал“, коментира д-р Костов. Обмислят се и варианти да се увеличат приходите на лечебното заведение. Един от тях е болницата сама да започне да унищожава опасните отпадъци. За това ще се търси и съдействието на Общинския съвет в Шумен.

"Моята молба е да бъдат опростени 2 вноски по 50 000 лв. за данък сгради и такса смет. Ако е възможно да бъде опростено едното задължение от 50 000 лв., а другите 50 000 лв. да бъдат предоставени за закупуване на автоклав, чрез който ще лицензираме система за обезвреждане на опасни отпадъци.  В момента това обезвреждане се извършва от външна фирма. Имаме възможност да сключим договори с близки лечебни заведения за обезвреждане и на техните отпадъци. Така искаме да увеличим приходите си. В началото на разговори сме евентуално за разкриване на неотложна помощ. това е също едно външно финансиране, а не по здравната каса", посочи той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсим имена на риби

Шуменската библиотека ще е първата в страната, която ще радва малките си посетите с морски аквариум. Той ще бъде поставен на входа на детския отдел. Предстои през декември във водата да бъдат пуснати екзотични морски обитатели – риби, корали, таралежи, морски звезди, скариди. По този повод библиотеката търси кръстници на първата двойка..

публикувано на 13.11.18 в 17:40
зимни гуми

Сменихте ли зимните гуми?

Ден преди крайният срок, в който собствениците на автомобили трябва да сменят летните със зимни гуми пред сервизите в Шумен се извиха опашки, видя репортер на Радио Шумен. Независимо, че от Пътната полиция в града дадоха гратисен период на водачите, чакащи да сменят гумите на автомобилите си има както пред големите, така и пред малките авто сервизи...

публикувано на 13.11.18 в 16:46

Иновациите в помощ на хората с увреждания

14 ноември е международен ден за борба с диабета .В „Бялата лястовица“  ще говорим за превенцията и възможностите за лечение в шуменската болница. Ще ви разкажем  как хлеботерапията помага за хора с ментални увреждания. Ще ви запознаем и с новини, свързани с административното обслужване на глухи хора. Розалина Райчева и Мина Денева ви каним да..

публикувано на 13.11.18 в 16:09

Спешно! Родилка се нуждае от кръв!

Апел за помощ се разпространява в социалните мрежи. Родилката Магдалена Василева Иванова, която е настанена в МБАЛ - Шумен, се нуждае спешно от кръв. Близките и призовават всеки, който може, да дари, кръвната група няма значение. Доброволците трябва отидат в Центъра по трансфузионна хематология в Шумен и да уточнят за кого е кръвта.

публикувано на 13.11.18 в 15:38

Във Велино са готови за зимата

„Готови сме за зимата“, това заяви за Радио Шумен кметът на Велино Димитър Димитров. Край селото през студените месеци често се образуват снегонавявания и големи преспи. Димитров добави, че от години има аварийно спално помещение, което е напълно оборудвано и подготвено за спешни ситуации и бедстващи. "Задължително поддържаме такова помещение, защото..

публикувано на 13.11.18 в 14:49

Повече наблюдение, по-малко вандали

Вандалските прояви и нарушенията на обществения ред, в районите, където има изградено видеонаблюдение намаляха“, това заяви Захари Захариев - директор на Общинското предприятие „Стопанска дейност и охрана“. През първата година след изграждането на видеонаблюдението в Шумен е имало 26 сигнала за вандалски прояви и нарушения на обществения ред. През 2017г...

публикувано на 13.11.18 в 13:50

Поредна разбита наркооранжерия

Криминалисти от полицейското управление в Нови пазар разкриха оранжерия с оставени за сушене 61 канабисови растения. Работата по случая започнала преди дни след получен сигнал, че от имот на ул. “Хан Омуртаг“ в града се носи странен мирис. Около 16:30 часа вчера било извършено претърсване. В оранжерия, стопанисвана от мъж на 32 г, са намерени стръкове..

публикувано на 13.11.18 в 11:49