Първи стъпки за оздравяване на МБАЛ

Снимка: Радио Шумен

3 млн. лв. са задълженията на МБАЛ - Шумен към края на месец май. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Костов. Той уточни, че просрочените задължения към доставчици са станали 1,5 млн. лева, а темпът, с който те нарастват, е около 500 000 лв. на полугодие.

„Сред спешните мерки, които реализирахме, са съкращения, основно на административен персонал“, коментира д-р Костов. Обмислят се и варианти да се увеличат приходите на лечебното заведение. Един от тях е болницата сама да започне да унищожава опасните отпадъци. За това ще се търси и съдействието на Общинския съвет в Шумен.

"Моята молба е да бъдат опростени 2 вноски по 50 000 лв. за данък сгради и такса смет. Ако е възможно да бъде опростено едното задължение от 50 000 лв., а другите 50 000 лв. да бъдат предоставени за закупуване на автоклав, чрез който ще лицензираме система за обезвреждане на опасни отпадъци.  В момента това обезвреждане се извършва от външна фирма. Имаме възможност да сключим договори с близки лечебни заведения за обезвреждане и на техните отпадъци. Така искаме да увеличим приходите си. В началото на разговори сме евентуално за разкриване на неотложна помощ. това е също едно външно финансиране, а не по здравната каса", посочи той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно затварят част от улица

Заради подмяна на осветителни тела временно утре ще бъде спряно движението на автомобили по част от ул. „Цар Освободител“ в Шумен. Ограничението ще бъде въведено от 9.30 ч. до 12.00 ч. по „Цар Освободител“ от ул. „Св. Климент Охридски“ до ул. „Панайот Волов“. Промяната в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална..

публикувано на 21.02.19 в 12:56

Кокичета и глоби

РИОСВ - Шумен препоръча да се засили контролът над продажбите на диворастящи защитени и застрашени растения. Целта е да не се допусне търговия с растения под ограничителен режим на ползване, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища, туфи за засаждане. Общинските администрации в Шуменска и..

публикувано на 21.02.19 в 12:44

Пари за всички села

Всички села в община Велики Преслав ще получат средства за ремонти, подобрения и поддръжка на гробищни паркове и детски площадки. Кметовете и местните обществени съвети ще решават как да харчат парите според належащите нужди на населените места. Предвидени са 180 000 лв., от които големите селата с повече от 500 жители ще получат по 20 000, а..

публикувано на 21.02.19 в 11:42

Спипаха каруца с крадени дърва

2 акта за незаконно добити дърва за огрев са съставили вчера служители на Държавното горско стопанство - Преслав. В имот в село Иваново те открили каруца с два пространствени кубика дърва от вида цер. Отрязаните трупи нямали производствена или контролна горска марка и не били придружени с превозен билет, който да докаже произхода им...

публикувано на 21.02.19 в 10:10

От Берлин до Шипка с колело

От Берлин започва днес велопредизвикателството на Тодор Андреев от Каспичан. Той си е поставил за цел да измине за 10 дни с велосипед над 2000 километра, прекосявайки континента през 10 държави и столици. Маршрутът му преминава от Берлин през Прага, Виена, Любляна, Загреб, Сараево, Подгорица, Прищина, Скопие и София , където трябва да бъде на 2..

публикувано на 21.02.19 в 09:39

Без ток на 21 февруари

Днес от 13.00 до 16.00 ч. няма да има ток в района на Военното училище в Шумен, в сградата на Военния изчислителен център, съобщават от Енерго про. За времето от 11.00 до 15.00ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на язовир „Тича“ - местност „Жълта локва“ - Североизточно държавно предприятие ДП и фирма „Касиопея – 7“ ООД -..

публикувано на 21.02.19 в 06:47
Шумен днес

Зимата се връща

Днес облачността ще бъде променлива, в часовете около обяд ще намалява до слънчево време. Преди обед вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, а следобед ще се ориентира от запад-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, за района на Шумен около 11. През следващото денонощие времето ще започне да се променя,..

публикувано на 21.02.19 в 06:38