Нарастващ интерес към планинския туризъм

Снимка: БГНЕС

Създаването на Български планинарски съюз беше обявено преди дни. Инициатор на проекта е Димо Колев, планински водач и създател на „Пътеводител на Стара планина“. По негова идея ентусиасти през миналата година маркираха изоставени маршрути в Стара планина, като дейностите бяха съгласувани с институциите. Това лято маркирането продължава. „Искаме обединим хората и организациите, които занимават активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини. За да бъдем по-ефективни, трябва да работим заедно“, категоричен е Колев. "Няма място в България, което да не заслужава да бъде посетено. За жалост има такива, които от години са оставени в забвение, а към планинския туризъм има нарастващ интерес. Той трябва да се развива, като се спазват основните правила за поведение“, счита Колев. Още за идеята – Български планинарски съюз чуйте от разговора на Ирина Павлова с Димо Колев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Еко събития в библиотеката

Поредица от събития с еко тематика организира утре (събота, 23.02) Пламена Стоянова от сдружение „Общество 528“. Програмата започва в 10 ч. и включва дискусия, три творчески работилници и базара за употребявани вещи и дрехи. Домакин на проявата е шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Подробностите чуйте в интервюто на Стоян Стоянов...

публикувано на 22.02.19 в 16:48
Студенти от университета в германския град Гисен

Защо в Германия няма бездомни кучета?

Общо 91 кучета и 33 котки са кастрирани в кампанията на общинския приют „Тонка Петрова“ в Шумен, която приключи днес. Целта ѝ е да намали популацията на бездомни животни, но и да повиши знанията на 10 млади специалисти от България и Германия. Подробностите чуйте в репортажа на Стоян Стоянов.

публикувано на 22.02.19 в 16:11

Кино в длан

Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен и киноклуб „Мадарски конник“ обявиха неотдавна старта на четвъртото издание на фестивала „Кино в длан“ за филми, заснети с мобилни телефони. До 28 февруари 2019 г. организаторите очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единствения подобен конкурс в нашата страна. Повече за..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Левски скок в Кипър

След българските училища във Вашингтон и Сан Диего сега и в българското училище ,,Родна стряха“ в Ларнака проведоха състезание по левски скок. Тези инициативи по света се организират благодарение на спортния педагог, журналист и общественик от Разград Здравко Душков. ,,Използваме всеки повод да напомним на нашите деца, че дела трябват, а не думи“,..

публикувано на 22.02.19 в 12:59

Посевите чакат дъжд и сняг

Тревожно е състоянието на посевите в Северозападна България заради засушаването през есента. Есенниците едва сега са започнали да никнат. Земеделските стопани алармират, че ще има много пропаднали площи. Каква е ситуацията в Лудогорието и Добруджа провери Айше Лятиф.

публикувано на 22.02.19 в 11:24

Деца се обучават безплатно в биоземеделие в Надарево

„България дарява“ e най-новата национална инициатива за дарителска подкрепа за различни каузи на граждански организации. Да получи помощ чрез нея се надяват и от неправителствената организация Фондация "Ботаника лайф" в търговищкото село Надарево. В зеленчуковата си градина в селото те провеждат безплатни обучения за деца и младежи, а напролет ще..

публикувано на 21.02.19 в 17:57

Интеграция чрез образование

В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите Европейският парламент изисква по-силни мерки за борба срещу антиромските настроения в ЕС. Сред нарушенията, които ЕП вижда спрямо малцинството, са сериозните проблеми с достъпа до образование, до пазара на труда и до здравеопазването. Преди време работен документ от Европейската..

публикувано на 21.02.19 в 09:18