За малините и проблемите на бранша

Производството на ягодоплодни е с най-голям социален и икономически ефект у нас, каза за Радио Шумен Божидар Петков - председател  на Асоциацията на малинопроизводителите. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на над 20 хиляди души при дълга сезонна работа - от април до октомври. Днес, по време на 4-тия Национален фестивал на малината в Лозница, участниците ще запознаят заместник-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева с някои от основните проблеми на бранша. „Сред тях е този с правилното разпределяне на субсидиите, които се надяваме да получим през следващия период 2021-2027 година“-коментира Божидар Петков. Той допълни, че през последните години стопаните са отчели редица грешки и пропуски. „Надяваме се, при една добра съвместна работа с министерството, да можем да заложим по-рационални схеми за подпомагане, които са важен елемент в устойчивото развитие на малинопроизводството“-добави Божидар Петков. Макар и трудно, България задържа третата си позиция на производител на ягодоплодни сред страните членки на Европейския съюз, но отстъпва в Европа, заради появата на нови играчи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Юпер ще е без вода утре

Заради отстраняване на авария утре жителите на село Юпер ще са без вода, съобщават от ВиК "Меден кладенец" в Кубрат. В понеделник от 8:00 часа водата ще бъде спряна. Очаква се аварията да бъде отстранена до 16:00 часа.

публикувано на 21.10.18 в 16:03

Пияни и дрогирани по пътищата

22-годишен мъж, употребил наркотици, е хванат да шофира в Разград. Пробата е реагирала положително на амфетамин и метаамфетамин, съобщават от Полицията в Разград. В село Лъвино, община Исперих, пътните полицаи са спрели автомобил без регистрационни табели. Оказало се, че шофьорът – мъж на 47 години, е неправоспособен, а пробата с дрегер отчела 1,87..

публикувано на 21.10.18 в 11:42

Край на мъките по пътя Исперих-Пристое

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен инспектира ремонта на пътя Исперих – Пристое. Отсечката е от 20 километра. Ремонтът на участъка се извършва от три фирми. Срокът за приключване на строителните дейности е 15 ноември. Стойността на ремонта е 12 300 000 лева. Той стартира след множество сигнали от жителите на населените места в района.

публикувано на 19.10.18 в 16:48

Село Мъдрево без вoда утре

След аварията в Звънарци и селo Мъдревo утре - 19 октомври, ще е без вода заради възникнала авария, съобщиха за Радиo Шумен от ВиК „Меден кладенец“  в Кубрат. Вoдoпoдаванетo ще бъде преустанoвенo oт 8:00 ч. и се очаква да бъде възстанoвенo до 16:00 ч.

публикувано на 18.10.18 в 16:54

Кастрират женски кучета в Исперих

Продължава вторият етап от кампанията за безплатно кастриране на женски кучета в Исперих. От общинската администрация приканват собствениците на домашни любимци да ги регистрират, след като бъдат кастрирани и чипирани. Двама ветеринарни лекари от града са ангажирани с кампанията. Веднъж седмично безстопанствени кучета ще бъдат улавяни със..

публикувано на 18.10.18 в 14:24

Бизнесът търси икономисти и инженери

Потребностите   на работодателите в Разградско от работна сила обсъди на свое заседание Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие в Разград. Според проучване в 78 фирми за потребностите от знания и умения на персонала, работодателите наблягат предимно на дисциплината и самоконтрола (69,2%), на работа под напрежение (61,5%), на..

публикувано на 18.10.18 в 13:41

И утре без вoда в Звънарци

Прoблемът с аварията пo вoдoпренoсната мрежа в кубратскoтo селo Звънарци все oще oстава. Вoда няма да има утре oт 8:00 ч., oбясниха за Радиo Шумен oт  ВиК „Меден кладенец“ в Кубрат. Водоснабдяването ще бъде възстановено до 16:00 ч.

публикувано на 17.10.18 в 16:59