За малините и проблемите на бранша

Производството на ягодоплодни е с най-голям социален и икономически ефект у нас, каза за Радио Шумен Божидар Петков - председател  на Асоциацията на малинопроизводителите. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на над 20 хиляди души при дълга сезонна работа - от април до октомври. Днес, по време на 4-тия Национален фестивал на малината в Лозница, участниците ще запознаят заместник-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева с някои от основните проблеми на бранша. „Сред тях е този с правилното разпределяне на субсидиите, които се надяваме да получим през следващия период 2021-2027 година“-коментира Божидар Петков. Той допълни, че през последните години стопаните са отчели редица грешки и пропуски. „Надяваме се, при една добра съвместна работа с министерството, да можем да заложим по-рационални схеми за подпомагане, които са важен елемент в устойчивото развитие на малинопроизводството“-добави Божидар Петков. Макар и трудно, България задържа третата си позиция на производител на ягодоплодни сред страните членки на Европейския съюз, но отстъпва в Европа, заради появата на нови играчи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват крадци на дърва

Кражба на дърва е засечена в горски масив близо до село Дянково от служители на „Разград Лес“. Снощи са задържани двама мъже на 20 и на 25 години от Дянково с лек автомобил „Форд“ с транзитни регистрационни табели. На място е открита и друга кола - „Фолксваген“ без регистрационни номера, натоварена с незаконно придобита дървесина. Водачът и..

публикувано на 16.01.19 в 12:29

12 жертви на катастрофи в Разградско

12 са загинали, а 172 са ранени при катастрофи в Разградска област през миналата година. Това сочи анализът на полицията. В сравнение с 2017 г. жертвите на пътя са с една по-малко, но ранените са с 48 повече. Общо са станали 476 пътни инцидента, 115 от тях – тежки. През декември в Разградско са проведени 4 специализирани операции. С мобилните..

публикувано на 15.01.19 в 17:02

По-малко престъпления в Разградско

С 4% намалява престъпността в Разградска област през 2018 г. спрямо година по-рано. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Регистрирани са 1202 криминални престъпления, от тях над 900 са разкрити. Най-голямо е намалението при престъпленията против собствеността - с 16,3%. Увеличение се отчита при престъпленията против личността - с 16..

публикувано на 15.01.19 в 15:52

„Живот без дрога” в Разград

Започна приемането на заявки за участие в 20-ото издание на инициативата „Живот без дрога“, съобщават от Областната дирекция на МВР – Разград. И тази година ще има два модула. В областния конкурс за най-оригинално послание могат да участват ученици от 5 до 12 клас от региона. Те трябва да представят авторска песен по темата, като ще се допускат и..

публикувано на 15.01.19 в 15:27

151 нарушения за седмица

151 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани през изминалата седмица в Разградска област. Екипите на „Пътна полиция“ са съставили 80 фиша и 46 акта. Един от актовете е на неправоспособен водач. По време на контролната дейност са засечени трима пияни шофьори. Две моторни превозни средства са спрени от движение заради употреба на..

публикувано на 15.01.19 в 10:10

Отново дрогиран зад волана

Дрогиран водач е засечен в Исперих вчера, съобщават от Областната дирекция на МВР в Разград. За проверка е спрян лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 36-годишен мъж с постоянен адрес в София. Пробата му с наркополевия тест е реагирала положително на кокаин. Мъжът е задържан. При последвалото претърсване в частен дом в село Китанчево,..

публикувано на 15.01.19 в 10:07

Обсъждат бюджет 2019 в Исперих

Публично обсъждане на проектобюджета за 2019 година ще се състои днес в Исперих. Кметът на общината Бейсим Руфад кани цялата общественост на дискусията. Публичното обсъждане ще се проведе от 15 часа в заседателната зала на община Исперих. Материалите са публикувани в сайта на общината.

публикувано на 15.01.19 в 07:18