За малините и проблемите на бранша

Производството на ягодоплодни е с най-голям социален и икономически ефект у нас, каза за Радио Шумен Божидар Петков - председател  на Асоциацията на малинопроизводителите. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на над 20 хиляди души при дълга сезонна работа - от април до октомври. Днес, по време на 4-тия Национален фестивал на малината в Лозница, участниците ще запознаят заместник-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева с някои от основните проблеми на бранша. „Сред тях е този с правилното разпределяне на субсидиите, които се надяваме да получим през следващия период 2021-2027 година“-коментира Божидар Петков. Той допълни, че през последните години стопаните са отчели редица грешки и пропуски. „Надяваме се, при една добра съвместна работа с министерството, да можем да заложим по-рационални схеми за подпомагане, които са важен елемент в устойчивото развитие на малинопроизводството“-добави Божидар Петков. Макар и трудно, България задържа третата си позиция на производител на ягодоплодни сред страните членки на Европейския съюз, но отстъпва в Европа, заради появата на нови играчи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Купата за световния шампион по волейбол гостува в Разград и Шумен

Купата, която ще бъде връчена на новия световен шампион по волейбол за мъже, гостува днес в Разград. От 18 ч. до 20 ч. пред Общинския културен център в града всеки желаещ ще може да се снима с трофея. Утре от 18 ч. купата ще бъде и в Шумен, пред новата спортна зала.  По време на събитието ще има различни забавления и викторина с награди, а..

публикувано на 18.08.18 в 16:31

Почистват сметища в Ясеновец

Кметът на Разград д-р Валентин Василев провери дейности по почистването на замърсени площи в село Ясеновец. Акцията се провежда след два последователни акта на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, наложени на кмета на селото Гюлджан Ахмедов. Те са за неосъществен контрол и за допуснато изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани..

публикувано на 18.08.18 в 08:53

Постоянен арест за наркодилър

Уважено е искането на Окръжната прокуратура в Разград за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за разпространение на над 11 кг таблетки екстази. Престъплението от Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Радио Шумен припомня, че при обиск и претърсвания на..

публикувано на 17.08.18 в 16:10

Искат постоянен арест за наркодилър

Окръжната прокуратура в Разград ще внесе днес искане в Разградския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъжа, който е привлечен като обвиняем за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. За това престъпление се предвиждат лишаване от свобода от 5 до 15 години и..

публикувано на 17.08.18 в 09:25

Усилено обновяват квартал в Разград

Кметът на Разград д-р Валентин Василев провери изпълнението на строително-монтажните работи по проекта за облагородяване на зелените площи в жилищния комплекс „Орел“. В междублоковите пространства се демонтират настилки и се подготвя полагането на подземна инфраструктура, а в Южен парк се изграждат нови алеи. Проектът по оперативна програма..

публикувано на 16.08.18 в 16:48

Спипаха 30 000 таблетки екстази

30 000 таблетки екстази са намерени при спецоперация в Разградско, съобщават от пресцентъра на МВР. В момент на сделка в местността „Пчелина“ край областния град са задържани двама криминално проявени разградчани – на 34 и 43 години. При личен обиск и претърсвания от тях и от автомобила им са иззети 20 000 таблетки екстази с тегло 7 килограма и..

публикувано на 16.08.18 в 13:55

На Голяма Богородица в Медовене

Църквата „Св. Успение Богородично“ в кубратскoтo селo Медовене чества храмовия си празник днес. Църквата е изградена с дарения, предстои да бъде изографисана и да се монтира нов иконостас, съобщи за Радио Шумен заместник-председателят на църковното настоятелство в селото Стефка Петрова. Досега са събрани 12 000 лева, а иконостасът от дъбово дърво..

публикувано на 15.08.18 в 14:38