За малините и проблемите на бранша

Производството на ягодоплодни е с най-голям социален и икономически ефект у нас, каза за Радио Шумен Божидар Петков - председател  на Асоциацията на малинопроизводителите. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на над 20 хиляди души при дълга сезонна работа - от април до октомври. Днес, по време на 4-тия Национален фестивал на малината в Лозница, участниците ще запознаят заместник-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева с някои от основните проблеми на бранша. „Сред тях е този с правилното разпределяне на субсидиите, които се надяваме да получим през следващия период 2021-2027 година“-коментира Божидар Петков. Той допълни, че през последните години стопаните са отчели редица грешки и пропуски. „Надяваме се, при една добра съвместна работа с министерството, да можем да заложим по-рационални схеми за подпомагане, които са важен елемент в устойчивото развитие на малинопроизводството“-добави Божидар Петков. Макар и трудно, България задържа третата си позиция на производител на ягодоплодни сред страните членки на Европейския съюз, но отстъпва в Европа, заради появата на нови играчи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Козунаци за хора в нужда

200 козунака раздадоха в Кубрат членовете на Сдружение „Потомци на Дуло“. Козунаци получиха хората в Центъра за обществена подкрепа, в Дома за възрастни хора край село Тертер, както и църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Кубрат. „Идеята ни се роди спонтанно, решихме да се включим и да подпомогнем нуждаещите се за празниците. Мислим, че са..

публикувано на 25.04.19 в 15:48

Нов асфалт в селата

В разградското село Дряновец вече са асфалтирани всички улици, предвидени за рехабилитация. Това съобщиха от Общината след инспекцията на кмета д-р Валентин Василев. Приключиха ремонтните дейностите и на две улици в село Пороище. В Осенец започнаха подготвителни дейности преди да бъдат рехабилитирани улиците и там. Следващото село, в което ще се..

публикувано на 25.04.19 в 09:08

Родният Кубрат поздрави Лили Иванова

Кметът на Кубрат Алкин Неби поздрави от трибуната на Общинския съвет Лили Иванова с днешния й рожден ден. Той обяви, че са изпратени поздравителни адреси от Общинския съвет, общинската администрация и лично от него. Примата на българската музика получава още подарък - картина и специално поздравление в ефира на БНР. Тя има и любовта на своите..

публикувано на 24.04.19 в 13:09
Архив

В подкрепа на децата

250 лева бяха събрани по време на пролетния благотворителен спектакъл, организиран от Сдружение „Бъдеще за Европа“, съобщи неговият председател Златка Пенчева. Средствата ще бъдат прибавени към наградния фонд на дванадесетото издание на Национален детски фестивал за популярни песни и танци „Звезден път“, кой­то ще се проведе на 28 и 29 юни в..

публикувано на 24.04.19 в 12:16

Пиян с пистолет на центъра

48-годишен мъж демонстративно размахвал пистолет в централната част на град Разград. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът за случващото се е подаден около 15 ч. на 23 април на тел. 112. Предприети са издирвателни действия от патрулните екипи, в резултат на които мъжът е задържан. Установено е, че пистолетът не е истински, а тип..

публикувано на 24.04.19 в 09:52

Разград грейва нощем

Община Разград монтира близо 320 LED осветителни тела, съобщиха от общинската администрация. През месец март и април служители на ОП “Ремонтстрой“ подмениха осветителните тела по следните улици: „Бузлуджа“, „Юмрукчал“, „Добровска“ в участъка от „Южен булевард“ до края, „Княз Борис“, „Перистър“, „Добруджа“ в участъка от ул.“Княз Борис“ до..

публикувано на 23.04.19 в 16:26

Рецидивист във фонтана

Криминално проявеният мъж от поповското село Ломци, който бе задържан за хулиганска проява в центъра на Разград, е осъден с решение на Разградски районен съд. Около 19.30 ч. на 21 април 39-годишният мъж бе влязъл във фонтана в градинката на Часовниковата кула, като извършвал неприлични действия, псувал и се заканвал на преминаващите..

публикувано на 23.04.19 в 10:58