Агропрогноза за септември

През септември валежите в Североизточна България ще бъдат около месечната норма от 40-50 л/кв.м. Като цяло месецът ще бъде сравнително сух и без съществени валежи. Очертават се слаби превалявания в средата и края на септември. Средномесечната температура ще остане около нормата 13-16 градуса, минималните температури около 15 градуса, а максималните до 30 градуса. В районите на агростанциите Царев брод, Долни чифлик и Карнобат, както и в землищата на Силистра и Русе влагата, изразена в проценти в слоя 40-50 см при стърнище, ще бъде в границите между 40% до 75% от пределната полска влагоемност. Условията на полето за работа ще останат благоприятни през почти всички дни от месеца, с изключение на дните със слаби превалявания след 25 септември. Ще продължат беритбите на плодове, предимно ябълки и късни сортове праскови, на зеленчуци, както и на десертни и винени сортове грозде. Усилено ще се подготвят площи за есенна сеитба на пшеница и ечемик, както и зимна рапица, ще се прибира окосената люцерна. Условията на открито ще са подходящи за складиране и изнасяне на готовата продукция от полето. В началото на първата десетдневка от месеца при късните хибриди царевица ще започне прибиране на площите от полето. При слънчогледа очакваните добиви са средно от 180 кг до 350 кг/дка. През второто десетдневие ще приключва прибирането на царевица за зърно и силаж. До края на третото десетдневие от месеца ще бъдат подготвени нови участъци, след почвообработки, за сеитба на есенници като зимна пшеница, рапица и ечемик. Високи добиви и добра захарност се очаква при директните сортове лози, например Липа, при винените сортове Каберне Совиньон, Димят, Памид и десертните Булгар, Хамбурски Мискет, Италия. Продължителните валежи през юни и юли създадоха условия за развитие на гъбни болести като мана, което оказа своето неблагоприятно влияние и влоши качеството на чепките. Очакваните добиви при добре поддържаните лозови масиви ще бъдат високи - средно над 300 кг/дка.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъгла и слънце в неделя

Сутринта ще има ниска слоеста облачност, по-значителна – по Крайбрежието. На отделни места ще е мъгливо. Постепенно облачността ще намалее, видимостта ще се подобри и през деня ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието – със слаб югоизточен вятър. И днес остава топло, с максимални температури между 22 и 27 градуса, по-ниски по..

публикувано на 20.10.19 в 06:58

Нов временен директор на БНР

Съветът за електронни медии единодушно гласува за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.  Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР. Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на..

публикувано на 17.10.19 в 14:30

Крути мерки за биосигурност

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.   Във връзка с африканската чума по свинете бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания. С цел..

публикувано на 17.10.19 в 13:59

Специален риболов

Приятелска среща по спортен риболов за незрящи организира Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в Шумен. Състезанието е между отборите на предприятието „Успех“-Варна и шуменската териториална структура на Съюза на слепите. Надпреварата ще се проведе на шуменското езеро и започва от 9 ч. днес (17.10.)...

публикувано на 17.10.19 в 07:46

Райони без ток

Шумен   от 08:00 ч. до 12:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Шумен - фирмите "ВАКОМ МП" ООД, "ТАНГРА" ООД, "ЕЛИНА-7" 00Д, "ВААГН АРМЕНАКОВИЧ ГРИГОРЯН", "ПЛУТОС" ЕООД, "БОДУ" ООД, "ЕС ПИ ТРЕЙДИНГ" ООД, "КОРЕКТ 3" ООД, "КАЙ 08"..

публикувано на 17.10.19 в 06:35

Облачно до обяд

И днес времето остава без промяна. Сутринта на места ще има ниска слоеста облачност или ще е мъгливо. Около следобед в районите с мъгла видимостта ще се подобри. Облачността ще намалее на много места до слънчево време. Ще е почти тихо и топло за сезона с максимални температури между 20 и 25 градуса, за Шумен – 23.

публикувано на 17.10.19 в 06:27

Паспорт в деня на вота

Звената „Български документи за самоличност“ при областните дирекции на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври. В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация българските..

публикувано на 16.10.19 в 15:37