Агропрогноза за септември

През септември валежите в Североизточна България ще бъдат около месечната норма от 40-50 л/кв.м. Като цяло месецът ще бъде сравнително сух и без съществени валежи. Очертават се слаби превалявания в средата и края на септември. Средномесечната температура ще остане около нормата 13-16 градуса, минималните температури около 15 градуса, а максималните до 30 градуса. В районите на агростанциите Царев брод, Долни чифлик и Карнобат, както и в землищата на Силистра и Русе влагата, изразена в проценти в слоя 40-50 см при стърнище, ще бъде в границите между 40% до 75% от пределната полска влагоемност. Условията на полето за работа ще останат благоприятни през почти всички дни от месеца, с изключение на дните със слаби превалявания след 25 септември. Ще продължат беритбите на плодове, предимно ябълки и късни сортове праскови, на зеленчуци, както и на десертни и винени сортове грозде. Усилено ще се подготвят площи за есенна сеитба на пшеница и ечемик, както и зимна рапица, ще се прибира окосената люцерна. Условията на открито ще са подходящи за складиране и изнасяне на готовата продукция от полето. В началото на първата десетдневка от месеца при късните хибриди царевица ще започне прибиране на площите от полето. При слънчогледа очакваните добиви са средно от 180 кг до 350 кг/дка. През второто десетдневие ще приключва прибирането на царевица за зърно и силаж. До края на третото десетдневие от месеца ще бъдат подготвени нови участъци, след почвообработки, за сеитба на есенници като зимна пшеница, рапица и ечемик. Високи добиви и добра захарност се очаква при директните сортове лози, например Липа, при винените сортове Каберне Совиньон, Димят, Памид и десертните Булгар, Хамбурски Мискет, Италия. Продължителните валежи през юни и юли създадоха условия за развитие на гъбни болести като мана, което оказа своето неблагоприятно влияние и влоши качеството на чепките. Очакваните добиви при добре поддържаните лозови масиви ще бъдат високи - средно над 300 кг/дка.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои слънчев петък

С краткотрайни мъгли на места започна днешният 19 юли. През деня ще бъде слънчево и тихо. Максималните температури се очаква да достигнат 29 - 33 градуса.Температурата на морската вода е между 24 и 26 градуса.

публикувано на 19.07.19 в 08:10

Без ток днес

   Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес от 9 до 17 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в района на разградското село Пороище. Временни смущения са възможни от 8:30   до 17 часа и в селата: Ушинци, Каменар, Бели Лом, Градина,Островче, Трапище; Тръбач; Чудомир, Сейдол;..

публикувано на 19.07.19 в 07:47

Две нови огнища

В землището на село Горно Абланово е потвърден случай на заболяването африканска чума при дива свиня. Това съобщиха от Областната администрация в Русе . Към момента огнищата на болестта в областта са две. Първото се намира в лично стопанство в село Ценово, а второто във ферма в село Пет кладенци, община Бяла. Сега те стават три. От Българската..

публикувано на 18.07.19 в 14:03

Клип за опасностите

Във връзка с възникналите огнища на африканска чума по свинете у нас, Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните, подготвиха видеоклип, който може да изтеглите тук:  https://we.tl/t-wPxYD7kGKC  или да видите в интернет на адрес:  www.youtube.com/watch?v=mIreHMLjbWI&app=desktop . Клипът е..

публикувано на 18.07.19 в 10:11

Пръскат срещу комари

Продължава авиационното пръскане срещу комари по поречието на река Дунав, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Предвиденият препарат е Ефциметрин 10 ЕК, който е от семейството на пиретроидите. Днес ще бъдат третирани площите от село Сомовит, община Гулянци, Плевенска област, до сухоземната ни граница с Румъния край Силистра...

публикувано на 18.07.19 в 09:32

Свободен Шумен

Шумен отбелязва 141 години от освобождението си и 182 години от рождението на Васил Левски С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Програмата ще започне в 09.00 часа в храм „Свето Възнесение Господне“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и молебен за здраве и..

публикувано на 18.07.19 в 07:39

Без електрозахранване

Разград В периода до 19.07.2019 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Пороище - улиците "Асеница", "България", "В. Левски", "Доспат", "Дружба", "Нева", "Райна Княгиня", "Рожен", "Хр. Ботев",..

публикувано на 18.07.19 в 07:14